https://pl.wikipedia.org/wiki/Brekspiprazol
Witajcie,
czy ktos z Was bral ten lek Rxulti? Ja jestem na poczatku, trudno mi cokolwiek stwierdzic...
Prosze opiszcie swoje wrazenia czy dziala jak dziala, jakie sa skutki uboczne...
pozdrawiam :-)
Zaskoczona jestem, że to wprowadzili do Polski. Cena 3x wyższa od Abilify ale z refundacją nie zauważysz.
TL;DR: te same gówno co już było, ale producent ma świeży patent i o to chodzi.
Olanzapina domięśniowo 240mg co 2 tyg.
Brekspiprazol 4mg
Trazodon 100mg
hydro 50-75mg
chlorprotixen do 100mg
tak to wygląda
Wyniki badań wskazują, że brekspiprazol może potencjalnie korygować deficyty w zakresie poznania społecznego związane z zaburzeniami ze spektrum autyzmu (ASD). Związek ten działa jako częściowy agonista dopaminy i jest obecnie badany pod kątem jego potencjalnej roli jako terapii wspomagającej u osób z ADHD, które nie reagują odpowiednio na leki stymulujące.
Brekspiprazol wywiera swoje działanie poprzez modulację poziomu dopaminy i serotoniny, wpływając w ten sposób na szereg funkcji mózgu. Należą do nich regulacja nastroju, motywacji oraz procesów poznawczych, takich jak uwaga, pamięć i funkcje wykonawcze. Badania wskazują, że brekspiprazol może mieć wpływ na plastyczność neuronalną i ogólny stan zdrowia mózgu, zapewniając także neuroprotekcję poprzez facylitację wzrostu wypustek nerwowych.
Jego profil farmakologiczny wskazuje na potencjalne zwiększenie uwalniania dopaminy i acetylocholiny w korze przedczołowej, co może przyczyniać się do poprawy funkcji poznawczych, złagodzenia depresji i zmniejszenia negatywnych objawów psychotycznych. Należy więc podkreślić, że w odróżnieniu od leków przeciwpsychotycznych starszych generacji, brekspiprazol jest relatywnie wolny od prowadzących na dłuższą metę do deterioracji poznawczej i znacząco zwiększających ryzyko rozwoju demencji efektów antycholinergicznych.
Przeciwnie, u niektórych pacjentów po leczeniu brekspiprazolem można zaobserwować poprawę funkcji poznawczych, w tym zwiększoną koncentrację, lepsze zapamiętywanie lub zmniejszenie zaistniałych wcześniej deficytów poznawczych, co może być wtórnym skutkiem złagodzenia objawów związanych z podstawowymi zaburzeniami psychicznymi, acz niewykluczone, że chodzi o dodatkowe korzyści.
Brekspiprazol wykazuje korzystny profil tolerancji u pacjentów zarówno w fazie ostrej choroby, jak i w leczeniu zachowawczym. Spośród współczesnych leków przeciwpsychotycznych wyróżnia się on korzystnym profilem działań niepożądanych, w szczególności minimalnym wpływem na poziom prolaktyny i odstęp QTc, a także ograniczonym wpływem na masę ciała i zmniejszonym ryzykiem akatyzji.
Korzyści ze stosowania brekspiprazolu:
- osłabienie objawów schizofrenii
- złagodzenie depresji;
- zmniejszenie anhedonii
- zmniejszenie deficytów w zakresie poznania społecznego;
- poprawa uwagi;
- lepsze zapamiętywanie;
- możliwe właściwości neuroprotekcyjne;
- może zwiększać neuroplastyczność.
Skutki uboczne:
- zmęczenie;
- senność;
- przyrost masy ciała;
- zaparcia;
- ból głowy;
- drżenie;
- akatyzja.
Dawkowanie:
Brekspiprazol jest skuteczny w leczeniu ostrych epizodów schizofrenii w doustnych dawkach dobowych 2–4 mg, podczas gdy dawki podtrzymujące wahają się od 1 do 4 mg na dobę.
Chociaż ważne jest, aby przyjmować go o tej samej porze każdego dnia, nie ma przesłanek przemawiających za konkretną porą.
Wsopmniana kariprazyna jednak coś zabrała w trakcie jej krótkiego stosowania. Wykastrowała mnie i straciłem z grubsza czucie w męskich częściach ciała. Minęły pewnie z dwa lata odkąd leku nie biorę i chociaż sytuacja trochę się poprawiła przez ten czas to nadal jest lipa. Nie wiem jakie inne szkody mógł tamten lek wywołać bo z własnego doświadczenia wiem że gdy one zabierają człowieka w dół to nie widzi on już tego co było na górze. Później taki trioxin w szpitalu na spotkaniu społeczności mówi że ma problemy z myśleniem, a psycholog przy wszystkich odpowiada że tego po mnie nie widać... nie widać i chuj :)
Spróbowałbym rexulti ale boję się że może pogorszyć problem o których pisałem w drugim akapicie. Ten lek też będzie kastrował? Gdy z ciekawości poszedłem do lekarza prywatnie i wspomniałem o tym że mogę mieć adhd to wymienił on właśnie ten lek, kariprazynę i arypiprazol jako najbardziej odpowiednie.
Dlaczego ograniczenie marihuany do listy chorób to katastrofa dla pacjentów – historia Adriana
Magiczne grzybki działają na mózg dłużej. Odkrycie pomoże w leczeniu depresji
Historyczna zmiana w globalnej polityce narkotykowej
Jak wygląda Luksemburg 2 lata po dekryminalizacji marihuany? Bilans zysków i strat
Kiedy myślimy o luźnym podejściu do marihuany w Europie, przed oczami stają nam holenderskie Coffee Shopy lub portugalska dekryminalizacja. Jednak to Malta i Luksemburg dokonały prawdziwego przełomu legislacyjnego. Latem 2023 roku Luksemburg stał się drugim krajem UE, który oficjalnie wpisał prawo do uprawy konopi w ustawy.
Koniec hurraoptymizmu? Brakuje dowodów na skuteczność medycznej marihuany przy większości schorzeń
Złe wieści dla osób, które widzą w medycznej marihuanie remedium na całe zło świata – nawet na nowotwory. Analiza 2500 badań wykazała, że jej skuteczność można potwierdzić zaledwie w ułamku schorzeń, na które jest stosowana. Czy kannabinoidy czeka podobna przyszłość co opioidy?
Maroko stawia na legalne konopie. Ulga dla tysięcy farmerów
Największy na świecie producent konopi indyjskich stawia na legalizację upraw. Po dekadach działania w cieniu, rolnicy z regionu Rif mogą wreszcie pracować bez obaw o aresztowanie. Legalizacja przynosi nowe możliwości, ale też wyzwania — nielegalny rynek wciąż ma się dobrze, a rolnicy narzekają na problemy z wypłatami za plony.