Wtedy diagnoza to Dwubiegunówka...teraz wiemy że to ADHD z deficytem uwagi...mehh
Tyle brałam i miałam w dupie to, jednak faktycznie mimo pięknego spania na drugi dzień było źle.
Teraz kombinuję czym to zastąpić bo neuroleptyk dla osoby z ADHD-ADD czyli deficyt uwagi tj. gonitwy miliona myśli itp. jest nie wskazane!
Chociaż dobrze wspominam dawkę 75mg na odwyku, byłam na następny dzień raczej robocza i chętna do wszystkiego. W sensie byłam aktywna i w zajęciach i w graniu w siatkówkę z wszystkimi z ośrodka nigdy nie odmawiałam...
Mam leki na ADHD może ta dawka 75mg mimo wszystko będzie OK razem z nimi?
Bo teraz moje spanie jest zerowe, nie mam nic! Leci alpra i znowu pregaba... zaraz sie wpakuje w bagno o ironio!
Podsumowując mam 30mg metylofenidatu na ADHD dziennie, może to 50mg kwety na sen nie byłoby takie złe, ktoś wie? @Devixo
Powiem Ci tak. Twoja choroba polega tak w skrócie na niedoborze dopaminy. Dlatego dostajesz w skrócie dobrze klepiący narkotyk dla człowieka zdrowego. Ponieważ stany niedoboru dopaminy powodują pobudzenie, irytację, niekontrolowane itd. No znasz to wszystko.
Neuroleptyki są dla ludzi chorych na schizofrenię, chorobę skrajnie odwrotną od Twojej, bo przy schizo masz nadmiar dopaminy, nadmiar dopaminy (wystarczy w konkretnych podreceptorach) powoduje po prostu halucynacje, omamy, 'ktoś mnie podsłuchuje', spiski.
Podsumowując. Pewnie odpiszesz mi, że to wszystko wiesz, bo piszę oczywistości, ale wolałem napisać jasno jak działają obie grupy substancji oraz choroby tak z grubsza. I kurde Devixo nie jest lekarzem zdaje się, Ale ja po prostu nie wiem i nie podejmę się ani poparcia tej decyzji ani zanegowania.
Po prostu tutaj już lekarz. Zbyt dużo może się spierdolić uważam.
np. że neuroleptyki są bardzo złe przy ADHD - dopiero jak poczytałam o nich to zrozumiałam jak ślepa byłam!
Wspomniałam go bo z części rzeczy które WIEDZIAŁAM to nie byłam świadoma, a On po prostu mnie oświecił.
Mam nadzieję że nie będzie zły że go wspomniałam w poście...
@DobryWujas Dziękuję że odpisałeś! Potwierdziłeś moją dedukcję działania tych leków. Dzięki! W zasadzie w tym rzecz że lekarz nie widzi problemu z połączeniem tego.
Ja po prostu czytam i szukam informacji o chorobach od lat. Bo mam problem z sobą od 13go roku życia lekko, a teraz coraz gorzej jest. Pragnę znaleźć najlepsze rozwiązanie.
Tak jak Ty napisałeś ja też jakoś nie do końca widzę logiki tego połączenia leków.
W sensie wygodne oj bardzo! Dla mnie spanie po kwetiapinie to marzenie, ale już rano zawsze czuje takie psychiczne zahamowanie. Którego nie rozumiałam, a teraz...
No nic to napiszę wprost, neuroleptyk odpada u mnie w takim razie.
W sumie zobaczymy jak będzie bo jeszcze treningi na siłowni dojdą i zdrowa dieta(mam doświadczenie z czasów studiów kiedy ćwiczyłam i to konkretnie). Do tego leki na ADHD i powinno dać radę :)
@DobryWujas
Kwetiapiny działa na dopaminę w każdej dawce.
Z tego co wiele osób mówi kwetiapina nie działa jakoś silnie na dopamine w dawkach poniżej 100mg, również jest tak w wielu podręcznikach dla psychiatrów. Jednakże ciekawi mnie twoja opinia, czy przy długim stosowaniu kwetiapiny na sen można dorobić się jakiś uszkodzeń, problemów z ukladem dopaminowym? Chodzi o dawki 25-50mg gdy jeszcze ten efekt na dopamine nie jest aż tak silny.
Czy spowoduje jakieś uszkodzenia? Nie wiem. Też nie sądzę by się miało coś spektakularnego dziać w układzie dopaminergicznym dopóki dawki są normalne. Mówię o najczęściej stosowanych 100mg, bo to jest standardowa dawka w leczeniu bezsenności.
Bardziej obiło mi się o uszy, że kwetiapina może być kardiotoksyczna.
Logika Valium, a nie LSD: narkotyki, artyści, mieszczaństwo i codzienność do znieczulenia [WYWIAD]
Narkomani i nędza. Niemcy wolą się tu nie zapuszczać. "Sytuacja nie do przyjęcia"
Mąż polskiej noblistki myślał, że "popadł w szaleństwo". Badania nad psychodelikami w PRL
Czy wyleczymy Alzheimera marihuaną? Naukowcy udowodnili, że jej mikrodawki są bardzo skuteczne
Szybkie starzenie się społeczeństwa powoduje, że dramatycznie poszukujemy nowych metod leczenia choroby Alzheimera. Kolejne sposoby nie działają, a neurodegeneracyjne schorzenie dotyka coraz większej części populacji. Naukowcy kierują swój wzrok w stronę mikrodawkowania marihuany, które ma poprawiać zdolności pacjentów i nie wywoływać „haju”. Wiarygodne źródła pokazują, że to… działa.
Depenalizacja 3 gramów marihuany i rynek regulowany. Treść Dezyderatu nr 176
20 listopada 2025 roku Komisja do Spraw Petycji uchwaliła Dezyderat nr 176, skierowany do Prezesa Rady Ministrów. Dokument, oparty na petycji obywatelskiej, wzywa rząd do przeprowadzenia systemowej analizy depenalizacji posiadania do 3 gramów marihuany na własny użytek. W treści pisma pojawia się również pytanie o możliwość utworzenia rynku regulowanego. Do dnia 7 stycznia 2026 roku Kancelaria Premiera nie opublikowała odpowiedzi.
Przemycali narkotyki z Hiszpanii w sklepach i automatach paczkowych. Rozpoczął się proces
Przed Sądem Okręgowym w Gdańsku rozpoczął się proces przeciwko trzem zatrzymanym i aresztowanym mężczyznom z Gdyni, Suszu i Bochni oskarżonym o przemyt narkotyków z Hiszpanii. Trafiały one do Polski za pośrednictwem firm kurierskich.