Wtedy diagnoza to Dwubiegunówka...teraz wiemy że to ADHD z deficytem uwagi...mehh
Tyle brałam i miałam w dupie to, jednak faktycznie mimo pięknego spania na drugi dzień było źle.
Teraz kombinuję czym to zastąpić bo neuroleptyk dla osoby z ADHD-ADD czyli deficyt uwagi tj. gonitwy miliona myśli itp. jest nie wskazane!
Chociaż dobrze wspominam dawkę 75mg na odwyku, byłam na następny dzień raczej robocza i chętna do wszystkiego. W sensie byłam aktywna i w zajęciach i w graniu w siatkówkę z wszystkimi z ośrodka nigdy nie odmawiałam...
Mam leki na ADHD może ta dawka 75mg mimo wszystko będzie OK razem z nimi?
Bo teraz moje spanie jest zerowe, nie mam nic! Leci alpra i znowu pregaba... zaraz sie wpakuje w bagno o ironio!
Podsumowując mam 30mg metylofenidatu na ADHD dziennie, może to 50mg kwety na sen nie byłoby takie złe, ktoś wie? @Devixo
Powiem Ci tak. Twoja choroba polega tak w skrócie na niedoborze dopaminy. Dlatego dostajesz w skrócie dobrze klepiący narkotyk dla człowieka zdrowego. Ponieważ stany niedoboru dopaminy powodują pobudzenie, irytację, niekontrolowane itd. No znasz to wszystko.
Neuroleptyki są dla ludzi chorych na schizofrenię, chorobę skrajnie odwrotną od Twojej, bo przy schizo masz nadmiar dopaminy, nadmiar dopaminy (wystarczy w konkretnych podreceptorach) powoduje po prostu halucynacje, omamy, 'ktoś mnie podsłuchuje', spiski.
Podsumowując. Pewnie odpiszesz mi, że to wszystko wiesz, bo piszę oczywistości, ale wolałem napisać jasno jak działają obie grupy substancji oraz choroby tak z grubsza. I kurde Devixo nie jest lekarzem zdaje się, Ale ja po prostu nie wiem i nie podejmę się ani poparcia tej decyzji ani zanegowania.
Po prostu tutaj już lekarz. Zbyt dużo może się spierdolić uważam.
np. że neuroleptyki są bardzo złe przy ADHD - dopiero jak poczytałam o nich to zrozumiałam jak ślepa byłam!
Wspomniałam go bo z części rzeczy które WIEDZIAŁAM to nie byłam świadoma, a On po prostu mnie oświecił.
Mam nadzieję że nie będzie zły że go wspomniałam w poście...
@DobryWujas Dziękuję że odpisałeś! Potwierdziłeś moją dedukcję działania tych leków. Dzięki! W zasadzie w tym rzecz że lekarz nie widzi problemu z połączeniem tego.
Ja po prostu czytam i szukam informacji o chorobach od lat. Bo mam problem z sobą od 13go roku życia lekko, a teraz coraz gorzej jest. Pragnę znaleźć najlepsze rozwiązanie.
Tak jak Ty napisałeś ja też jakoś nie do końca widzę logiki tego połączenia leków.
W sensie wygodne oj bardzo! Dla mnie spanie po kwetiapinie to marzenie, ale już rano zawsze czuje takie psychiczne zahamowanie. Którego nie rozumiałam, a teraz...
No nic to napiszę wprost, neuroleptyk odpada u mnie w takim razie.
W sumie zobaczymy jak będzie bo jeszcze treningi na siłowni dojdą i zdrowa dieta(mam doświadczenie z czasów studiów kiedy ćwiczyłam i to konkretnie). Do tego leki na ADHD i powinno dać radę :)
Historyczna zmiana w globalnej polityce narkotykowej
Od 2019 roku trwa złota era medycyny psychodelicznej
Magiczne grzybki działają na mózg dłużej. Odkrycie pomoże w leczeniu depresji
Alkohol daleko od kasy i z brzydką etykietą
Minister Katarzyna Kęcka o walce z piciem w "Miodowej 15".
Trump uznał fentanyl za broń masowego rażenia. „Używają go, by zabijać Amerykanów”
Prezydent USA Donald Trump podpisał w poniedziałek rozporządzenie uznające fentanyl za broń masowego rażenia. W uzasadnieniu stwierdził, że „wrogowie USA używają go, by zabijać Amerykanów”. Oświadczył zarazem, że rozważa złagodzenie federalnych restrykcji obejmujących marihuanę.
Larwy ostryg bardziej "zestresowane". Wszystko przez narkotyki
Pod wpływem pochodzących ze ścieków narkotyków larwy ostryg poruszają się powoli i są zestresowane — wskazują najnowsze badania naukowe, na które powołuje się Polska Agencja Prasowa.