Dyskusja na temat grzybów halucynogennych, m.in. łysiczki lancetowatej i muchomora czerwonego.
Więcej informacji: Grzyby w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 2020 / 334 / 0
<kosz>
Ostatnio zmieniony 16 listopada 2025 przez yoshi420, łącznie zmieniany 1 raz.
jezus_chytrus w wątku o Medycznej marihuanie napisał: "Działanie mocno narkotyczne więc raczej w aptekach się nie pojawi"
  • 2020 / 334 / 0
@psylator dziena za garść informacji. Obawiam się chyba tego bt o nr 2. Po prostu nie chciałbym znaleźć się w stanie, w którym mogę drzwi wyjściowe pomylić z framugą okienną. Nie chciałbym niezdrowych wizji/koszmarów z halucynacji. Dodatkowo, nie chciałbym za mocnej "egzystencjonalnej" fazy wyłącznie analizującej moje działania/decyzje (bt filozoficzny).
Ważę mało (ok. 65kg) i z tego co wyczytałem na forach dawka 1.5g powinna być spoko - wyraźnie ale nie za mocno.
jezus_chytrus w wątku o Medycznej marihuanie napisał: "Działanie mocno narkotyczne więc raczej w aptekach się nie pojawi"
  • 11 / 7 / 0
16 listopada 2025yoshi420 pisze:
nie chciałbym znaleźć się w stanie, w którym mogę drzwi wyjściowe pomylić z framugą okienną. Nie chciałbym niezdrowych wizji/koszmarów z halucynacji
Skakanie przez okno na grzybach się raczej nie zdarza. To nie ten rodzaj substancji. To tylko w bajkach, miejskich legendach. Na grzybach nie tracisz kontroli, chyba żebyś wziął naprawdę bardzo dużo, ponad 10g. To nie delirianty, spokojnie. Nazwa grzyby halucynogenne jest myląca, tam nie ma żadnych halucynacji w ścisłym tego słowa znaczeniu, tylko zmienia się percepcja. Może się zdarzyć, że będziesz widział na przykład smoki, bo na grzybach częste są pareidolie, czyli wrażenia, że przedmioty przypominają coś innego, na przykład drzewo może wyglądać jak olbrzym albo gniazdko od zasilania jak twarz. Ale pareidolie są świadome, podmiot w pełni zdaje sobie sprawę z doznawanych złudzeń.

Tylko jeśli masz skłonności do psychoz, mogą być problemy. Nie bierz, jeśli w Twojej rodzinie były przypadki schizofrenii lub choroby afektywnej dwubiegunowej. Nie bierz, jeśli masz skłonności psychotyczne lub lękowe.
16 listopada 2025yoshi420 pisze:
Dodatkowo, nie chciałbym za mocnej "egzystencjonalnej" fazy wyłącznie analizującej moje działania/decyzje (bt filozoficzny)
To będzie trudniejsze do uniknięcia, bo psychodeliki słyną z wywoływania filozoficznych lub życiowych przemyśleń (sama ich nazwa stąd się wzięła). Jeśli chcesz uniknąć takiego mocnego zagłębiania się w siebie, to musisz mieć wystarczająco dużo zewnętrznych bodźców, które odciągną Cię od przemyśleń. Samotny trip nocą w domu to sytuacja, w której istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo filozoficznego tripa. Najmniejsze jest, gdy masz tripa w plenerze, ze znajomymi. Ale może przemyślenia nie są takie złe i nie trzeba od tego uciekać. Ciekawie to nazwałeś, bad trip filozoficzny. Ja tam właśnie najbardziej lubię filozofię na psychodelikach.

W razie dalszych pytań z chęcią pomogę.
  • 2828 / 614 / 0
@psylator W dobrej wierze marnujesz energię i klawiaturę. Tłumaczysz to wszystko człowiekowi, który od X lat nie robi nic poza jaraniem zielska zagryzanego pregabaliną, benzo i popijanego alkoholem aby grać w gry dniami i nocami. To jest przypadek beznadziejny, który jeżeli nie wrzuci solidnej dawki grzybów która mu to wszystko wygarnie przed twarz to znajdzie w nich tylko kolejną ucieczkę.
25 sierpnia 2014Melancthe pisze:
Ja pierdole, jaka bieda umysłowa.
Niech zgadnę: mieszkasz z rodzicami/rodzicem, nie zarabiasz, studia Ci nie poszły, zainteresowania liczne acz powierzchowne.
  • 484 / 293 / 0
Wszystko co psylator pisze to top porad, ja bym tylko dodał jedno murowane przykazanie: nie walcz, płyń z prądem przestrzeni.

No i jak już będziesz po - zdaj relację, bom ciekaw.
Pokażę Wam to, czego nie ma.
  • 4 / / 0
Mam taki temat - może coś mi doradzicie. Brałem grzyby 4 razy - z własnej hodowli, 2 - 3,5g. Za każdym razem mam na początku silny stan lękowy. Wszystko zgodnie z zasadami - muza, opiekun, itp. Ten stan lękowy jest cholernie mocny i trwa tak z połowę całego tripa, pewnie z 2h. Potem jest super, ale ten stan lękowy mocno mnie zniechęca do powtórzenia, może da się coś z tym zrobić?
ODPOWIEDZ
Newsy
Konopie i tytoń: niebezpieczne połączenie dla mózgu

Naukowcy z McGill University w Kanadzie odkryli, że używanie zarówno marihuany, jak i tytoniu, prowadzi do wyraźnych zmian w mózgu. Badania wskazują, że osoby korzystające z obu tych substancji częściej doświadczają depresji i lęku. Wyniki badań opublikowano w magazynie „Drug and Alcohol Dependence Reports”.

Flara wyniuchała narkotyki. Były ukryte w paczce

Ponad pół kilograma amfetaminy przechwycili funkcjonariusze Pomorskiego Urzędu Celno-Skarbowego podczas rutynowej kontroli przesyłek w sortowni w Pruszczu Gdańskim. Narkotyki ukryte w paczce zostały wykryte dzięki czujności psa służbowego Flara.

Narkotyki w starożytnym Egipcie i Mezopotamii? Archeolodzy mają koronny dowód

Nowe badania przenoszą nas w czasie o ponad 2500 lat. Odkryto dowód na to, że elity starożytnego Egiptu i Mezopotamii regularnie używały opium. Był to stały element ich życia. Prawdę ujawniło alabastrowe naczynko.