i sie pilnować. I w towarzystwie taki czarny spływający glut może nie być zbyt elegancki. No i wąsy się robią, no generalnie trzeba o higienę nosa dbać intensywniej.
Dawno temu paliłam. Kiedy jeszcze marki różniły się smakami między sobą. Jak wszystko zaczęło tak samo nędznie smakować to rzuciłam. Po prostu przestało mi to smakować. A paliłam paczkę dziennie. Nie rzuciłam z dnia na dzień, to był proces. Po prostu paliłam coraz mniej i mniej aż pewnego dnia złapałam się na tym, że nie pamiętałam kiedy ostatnią paczkę kupiłam.
Mój mąż najpierw mapował swoje przyzwyczajenia i wyzwalacze - wiadomo papierosek do kawki, do piwa. Potem starał się przełamać schemat i następnie zaczął ograniczać stosując najpierw jakieś gumy (bezskutecznie) a potem z tabletkami całkowicie rzucił. Nie było mu łatwo, ale się udało. Obecnie żadne z nas nie pali od ponad 15 lat.
A jak rzucić, zacząć od książki, jak nie pójdzie to inaczej. Książka jest specyficzna, fajna, ale to nie cała prawda. Pracuje za to wspaniale z motywacją. Jeśli wystarczy, ok. Jeśli nie wystarczy, polecam przyglądac się temu co robi tytoń w organizmie, jak działa na mózg i ciało. Jakie pozytywne efekty daje i jakie negatywne. Bo daje te i te, książka nastraja tak jakby nie było korzysci. Jest prostsza. tytoń natomiast przyspiesza mysli, wspomaga racjonalność i potrafi wywołać stany euforyczne gdy prowadzimy zajmujący proces myślowy. Wtedy może na krótko dodać energii. Daje tez dystans do trudnych emocji, jak trudne emocje nas poniosą, tytoń sprowadza trochę na ziemię. Poprawia nieco nastrój, wracając do palenia przez chwilę widać wyraźna różnicę na plus, która po niedługim czasie niestety zanika, w sensie najpierw widać działanie przeciwdepresyjne, a później można palic i mieć jednocześnie depresję. tytoń na początku palenia wyraźnie wspomaga motywację, potem też pełni jakąś rolę w procesie motywacyjnym, choć już nie tak korzystną. Bardziej widać spadek motywacji bez nikotyny niż jej wzrost po niej. Można tez sie przyjrzeć działaniu tytoniu będąc po grzybach, widać je wyraxniej niz na trzeźwo, szczególnie negatywne efekty.
Warto zobaczyc jak przez większość czasu tytoń odbiera energię i jak sprzyja infekcjom. Jak pogarsza zdrowie i że szkoda czasu na bycie chorym czy osłabionym. Życie jest przyjemniejsze gdy jestesmy zdrowi i mamy energię. Przyjrzeć sie jak działa głód nikotynowy, że są momenty, kiedy nie udaje sie go zaspokoić, niekiedy jest jak otchłań. Niekiedy dyskomfort jest obecny cały czas. Albo za mało, albo za dużo, w tych momentach nie da się w punkt. Po zaobserwowaniu tego zjawiska polecam postarac się nie reagowac kompulsywnie tylko akceptowac te nieprzyjemne stany, czyli nie wpadać w pułapke wypalenia zbyt duzo, a w razie wypalenia zbyt dużo, zaakceptowac ten stan strucia i niepokoju tak, by go przeczekac nie paląc juz więcej. Akceptować te rózne niewygodne stany, bo one nie robią nam jakiejś głębszej krzywdy, są niewygodne tylko. Najpierw sie przyglądac, tyle ile trzeba. Miesiąc, rok, dwa, pięć lat. Ile kto potrzebuje. Polecam zaczać sport uprawiac jak ktoś nie uprawia i jak juz śmiałek dojrzeje do decyzji, ze warto z tytoniem zrobić porządek, polecam wspomóc się cytyzyną. Niekoniecznie pełna kuracja, kilka dni nawet. Jeśli próba skończy sie niepowodzeniem, nie robic z tego dramatu tylko przygotować sie do kolejnej próby, uda sie dość szybko po takim przygotowaniu.
Po rzuceniu palenia nie brakuje tytoniu, najwyżej czasami jakaś myśl wróci, ale na co dzień nie doświadcza sie pustki po nikotynie. Mózg zaczyna funkcjonować bez nikotyny i idzie mu to świetnie. Potrzeba tylko trochę czasu i to wcale nie tak dużo jak może się wydawać. Wiele osób może sie zdziwić jak szybko mija pustka po nikotynie, trudno jest przez pierwsze kilka-kilkanaście dni. Tylko. Póżniej są najwyżej momenty trudniejsze, a bywa że i to nawet nie.
Jak ktos serio chce rozprawic sie z tytoiem, ale nie wie jak, polecam zapamietać czemu należy sie przyglądać. To kluczowe punkty, gdy człowiek zaczyna to widzieć, rzucenie idzie zdecydowanie łatwiej.
Mąż polskiej noblistki myślał, że "popadł w szaleństwo". Badania nad psychodelikami w PRL
Polacy a marihuana w 2025 roku: Co mówią najnowsze badania?
Marihuana najczęściej używaną substancją psychoaktywną w Polsce po alkoholu, kofeinie i nikotynie
Dostęp do legalnych sklepów z marihuaną wiąże się ze spadkiem nadmiernego spożycia alkoholu
Nowe, finansowane ze środków federalnych badanie przeprowadzone w stanie Oregon wykazało, że dostęp do legalnych sklepów z marihuaną wiąże się z niższym poziomem nadmiernego spożycia alkoholu, zwłaszcza wśród osób dorosłych w wieku 21–24 lata oraz powyżej 65 roku życia.
Meta cenzuruje konopie. Rząd Brazylii grozi sądem i żąda reaktywacji kont
Meta, właściciel Instagrama i Facebooka, znów jest oskarżana o cenzurę. Tym razem chodzi o masowe blokowanie kont związanych z medyczną marihuaną w Brazylii. W ciągu jednego weekendu zniknęło blisko 50 profili. Wśród nich były konta stowarzyszeń pacjentów, lekarzy, influencerów i organizatorów Marszu Konopnego.
Donald Trump podpisał ustawę rekryminalizującą produkty z konopi zawierające THC
Historyczny zwrot w amerykańskiej polityce konopnej. Prezydent Donald Trump podpisał ustawę budżetową, która zawiera kontrowersyjne zapisy. W praktyce oznaczają one rekryminalizację konopi w USA. Nowe prawo uderza w tysiące produktów z THC, w tym popularne Delta-8. To radykalne cofnięcie liberalizacji, którą Trump sam wprowadził, podpisując słynną ustawę Farm Bill w 2018 roku. Decyzja zapadła po tygodniach paraliżu rządu. Izba Reprezentantów przyjęła pakiet w środę, głosami 222 do 209.