Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
Czy preparaty z Sertralina pomogly Ci w leczeniu twoich zaburzen?
Tak, bardzo pozytywnie
365
36%
Tak, ale mialem przy niej problemy
333
33%
Nie, to straszny syf, opoznia orgazm!
129
13%
Nie, nie dziala.
195
19%

Liczba głosów: 1022

ODPOWIEDZ
  • 216 / 76 / 0
@Luzak99 sertralina różni się tym od escitalopramu, że zazwyczaj działa bardziej aktywizująco i lepiej podnosi nastrój, natomiast escitalopram skuteczniej wycisza i tłumi wszelakie lęki. Oprócz tego to bardzo podobne antydepresanty - oba są SSRI pierwszego rzutu oraz cechują się wysoką skutecznością i niewielką liczbą skutków ubocznych.

Unikałbym porównywania substancji z tej grupy na mocniejsze czy słabsze bo to są kwestie indywidualne jak co komu siądzie, musisz sprawdzić na sobie. Tylko nie zniechęcaj się na początku, bo sertra bywa kapryśna przez pierwsze 2-3 miesiące. Poleciłbym również wskakiwać w miarę możliwości na 100mg minimum, bo skoro masz już doświadczenie z wysokimi dawkami SSRI/SNRI to 50mg raczej nie zrobi na Ciebie wielkiego wrażenia.
  • 3 / / 0
Brałem jakis czas. Mezarin sertralinę , 50mg/d. Przy dołach okołorozwodowych. Fakt, ze trochę pomógł, choć pierwsze 2 tygodnie były masakrą. Ale byłem o tym uprzedzony, więc łatwiej bylo sobie ten stan wytłumaczyć.
W międzyczasie pojawiła sie nowa kobieta i odkryłem skutek uboczny- mogłem sie zajebać na śmierć i nie miałem wytrysku. Niby spoko, jak ktoś ma za szybko. Mnie ten problem nie dotyczył. Interakcji z alkoholem za bardzo nie stwierdzono, z innymi substancjami nie testowałem.

nie używamy nazw handlowych na forum. zresztą lek, którego nazwę handlową napisałeś nie jest sertraliną w ogólę tylko mianseryną, także w sumie nie wiadomo co Ty bierzesz. lady
  • 24 / / 0
Jak po 150 mg sertraliny czulem sie jak zmulone zombie bez emocji i brak checi jakiejkolwiek socjalizacji, grzie nawet dorzucenie 150 bupropionu nie pomoglo, to zredukowanie do 125mg sertraliny (dalej 150 bupro) okazalo sie dla mnie zlotym srodkiem i serio czuje sie po tym miksie zajebiscie, a juz wpierdalam 2 paczke bupro i nie czuje potrzeby zwiekszania dawki. Goraco polecam ten miks. Niestety melanz z alko u mnie resetuje dzialanie gdzies na 1-1,5 tygodnia wiec trzeba uwazac.
  • 5 / / 0
Jestem 9 dzień na dawce (50mg) i do następnej wizyty miałem też tyle brać ( łącznie 54 dni ) i wtedy dopiero ewentualnie po rozmowie z lekarzem bym mógł wchodzić na wyższą dawkę jak tak zadecyduje. Zastanawiam się czy by tak nie dociągnąć już do równych 10 dni na 50 mg czyli jeszcze jutro i wskoczyć np na 75 albo 100. Jak myślicie czy warto ? Może jak zacznę szybciej wrzucać 100 to i szybciej efekty będą lepsze ? Brałem już escitalopram w max dawce 30 mg jak i wenlafaksyne w dawce 375 przez jakiś czas
  • 345 / 87 / 0
Trzymaj się dalej planu lekarza, serta dopiero po 3 tygodniach pełne efekty pokazuje
  • 521 / 15 / 0
Czy komuś naprawdę bezsenność po rozkreceniu sertraliny sie ustabilizowała?
Razem z lamotrygina zaczalem brac.
Czy bez środków dodatkowych sie nie da spac?
10 dni biore i spie po 2-3h… nie moge nieraz juz pozniej wylezc z lozka do pracy potem
I tak juz jestem na eszopiklonie kilka miesiecy ale przy sertralinie nie dziala za dobrze, po przebudzeniu juz nie moge zasnac..
Jestem na sertralinie od wejścia na sertre bo uboki u mnie bardzo dokuczliwe, wieksza deprecha, brak apetytu, lęki w chuj i napięcie nie do zniesienia
No i uzywam tez baclofenu od ~4 miechow
Kiedys do sertry mialem trazodon kilka lat temu pamietam i jakos spalem
Teraz Dorzucanie do tego zestawu jeszcze kolejnych lekow nie wiem co by mi z glowa zrobilo …
  • 216 / 76 / 0
U mnie bezsenność po sertralinie przeszła wraz z pozostałymi skutkami ubocznymi, a na wyższych dawkach tj 150-200mg musiałem ją brać na noc bo tak mnie potrafiła zamulić. Ale co organizm to reakcja, nie mogę zagwarantować że u Ciebie będzie podobnie, tym bardziej że jesteś uzależniony od nasennych.

Natomiast mogę zagwarantować że te paskudne uboki które funduje sertra na początku z czasem mijają więc warto zacisnąć zęby i przeczekać najgorsze bo to naprawdę dobry lek.
ODPOWIEDZ
Newsy
Psylocybina połączona z treningiem uważności łagodzi depresję wśród pracowników ochrony zdrowia

Badanie przeprowadzone przez Huntsman Mental Health Institute przy Uniwersytecie Utah wykazało, że pracownicy ochrony zdrowia zmagający się z depresją i wypaleniem zawodowym, doświadczyli znaczącej poprawy po terapii łączącej psylocybinę z programem mindfulness.

Donald Trump podpisał ustawę rekryminalizującą produkty z konopi zawierające THC

Historyczny zwrot w amerykańskiej polityce konopnej. Prezydent Donald Trump podpisał ustawę budżetową, która zawiera kontrowersyjne zapisy. W praktyce oznaczają one rekryminalizację konopi w USA. Nowe prawo uderza w tysiące produktów z THC, w tym popularne Delta-8. To radykalne cofnięcie liberalizacji, którą Trump sam wprowadził, podpisując słynną ustawę Farm Bill w 2018 roku. Decyzja zapadła po tygodniach paraliżu rządu. Izba Reprezentantów przyjęła pakiet w środę, głosami 222 do 209.

Dyrektorka szkoły w powiecie łańcuckim podejrzana o utrudnianie śledztwa ws. narkotyków

Dyrektorka szkoły podstawowej z powiatu łańcuckiego zatrzymana przez policję. Śledczy podejrzewają ją o działania utrudniające postępowanie dotyczące grupy przestępczej handlującej narkotykami.