Syntetyczny opioid o niewybiórczym działaniu na receptory opioidowe.
Więcej informacji: Tramadol w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 44 / / 0
Witam, mam pytanie czy coś się zmieniło w wystawianiu recepty na lek z tramadolem poprzez telemedycynę? lekarz ortopeda, może wystawić receptę czy trzeba osobiście się udać na wizytę stacjonarną? mam problem z kręgosłupem miałem już wcześniej przepisany lek ale od przeszło pół roku nie korzystałem z telemedycyny i nie wiem czy pojawiły się jakieś nowe zaostrzenia w wystawianiu recepty na tramadol?
  • 109 / 17 / 0
Mnie internista wystawiał na telemedycynie oraz przedłużał receptę przez aplikacje przychodni (na NFZ). Normalnie w dokumentacji widnieje, że na telemedycynie wypisał. Ale faktycznie gadali coś, że opio nie wolno. Ale może tramal nie jest na tej liście, skoro wg prawa nie jest narkotykiem
adhibe rationem difficultatibus
  • 22 / 1 / 0
21 października 2025podyszka pisze:
A powiedzcie mi jak po tym śpicie? Macie jakieś sny bo ja tak dla slabo
Bardzo lubię zasypiać na tramadolu. Sny są często bezsensowne i czasami rano, leżąc w łóżku, ciężko rozróżnić sen od rzeczywistości.
21 października 2025PanSlyszacy pisze:
Witam, mam pytanie czy coś się zmieniło w wystawianiu recepty na lek z tramadolem poprzez telemedycynę? lekarz ortopeda, może wystawić receptę czy trzeba osobiście się udać na wizytę stacjonarną? mam problem z kręgosłupem miałem już wcześniej przepisany lek ale od przeszło pół roku nie korzystałem z telemedycyny i nie wiem czy pojawiły się jakieś nowe zaostrzenia w wystawianiu recepty na tramadol?
Ja z historią prawdziwej choroby oraz poprzednimi receptami, dostaję bez większych problemów, dopóki nie przeginam z częstotliwością. Dodatkowo mam wrażenie, że system ich w żaden sposób nie informuje o ilości recept na tramadol.
-------
Jak nie zacząłeś - nie zaczynaj. Jak zacząłeś - dbaj o siebie. Wszystkiego dobrego i zdrowia każdemu życzę.
  • 44 / / 0
A jak wystawiają ponownie receptę na IKP czy jak miałem wystawiony lek rok temu to jeszcze można prosić o receptę na ten sam lek czy już jest za późno kto wystawia ponownie receptę ten sam lekarz co wystawił wcześniej?
  • 1391 / 371 / 2
@PanSlyszacy
chodzą słuchy, że ktokolwiek kiedykolwiek dostał receptę przez funkcję przedłuż receptę w ikp XD no way. to nie działa raczej nadal, o ile Twoja przychodnia POZ ta w której przyjmuje Twój lekarz rodzinny na NFZ nie ma tego zaimplementowanego w swój system, a jestem niemal, że pewny, że nie ma.

Moja przychodnia która zajmuje pierwsze miejsce w jakimś tam konkursie pierwsze miejsce w Wielkopolsce i raz zajęła 1 miejsce w całej Polsce również tego nie ma, więc tak, żebyś znał skalę problemu.

a jak miałeś wystawiony lek opioidowy rok temu, to wątpię, żeby Twój lekarz rodzinny uznał, że lek jest Ci nadal potrzebny, musiałbyś niezłą argumentację mu przepchnąć.

w każdym razie 3mam kciuki i życzę powodzenia, daj znać czy się udało.
Wspomóż edycję narkopedii - https://narkopedia.org/
"Narkotyki to syf i mega biznes czaisz? ktoś żyje z Ciebie i Twoich ziomali"
  • 44 / / 0
Pokazałem rezonans magnetyczny kręgosłupa bo mam rozwalony kręgosłup i odczuwam bóle lekarz na telemedycynie wypisał mi receptę tylko, że...............................prosiłem o Poltram kapsułki zgodził się a jak sprawdziłem to wypisał Poltram Combo :płacz: denerwuje mnie ten lek bo na liście ten Poltram Combo zawsze jest pierwszy i przeważnie zamiast czystego Poltram to wypisują pierwszy dostępny w wykazie właśnie Poltram Combo a jak wszyscy wiemy zawiera Paracetamol :trucizna:
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Ponad 20% młodych dorosłych sięga po marihuanę lub alkohol, by zasnąć – badania z USA

Problemy ze snem to coraz powszechniejsze wyzwanie wśród młodych dorosłych. Jak pokazują najnowsze dane z badania opublikowanego w „JAMA Pediatrics”, ponad 20% osób w wieku 19–30 lat w USA sięga po marihuanę lub alkohol, aby ułatwić sobie zasypianie. Naukowcy z Instytutu Badań Społecznych Uniwersytetu Michigan podkreślają, że choć takie substancje mogą przynosić krótkoterminową ulgę, w dłuższej perspektywie mogą nasilać problemy ze snem i zwiększać ryzyko uzależnień.

Aresztowania za marihuanę w USA – raport FBI zaskakuje liczbami

Mimo postępów w legalizacji, aresztowania za marihuanę w USA nie ustają. Sprawdź, co naprawdę pokazują najnowsze dane FBI.

Psychodeliki i zdrowie psychiczne: Nieuregulowani 'szamani' z Kapsztadu

Choć substancje psychodeliczne są w Republice Południowej Afryki nielegalne, wielu samozwańczych uzdrowicieli i szamanów z Kapsztadu otwarcie reklamuje ich stosowanie w swoich terapiach.