Dyskusja na temat grzybów halucynogennych, m.in. łysiczki lancetowatej i muchomora czerwonego.
Więcej informacji: Grzyby w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 354 / 104 / 2
województwo łódzkie
5 października - 1 miejscówka przeszukana przez 30 min - 1 znaleziona sztuka
15 października - 2 miejscówki przeszukiwane w 2 osoby przez 60 min - 10 znalezionych sztuk

Troche lepiej jest i 5 października wydawało mi się że byc może ktoś mi ogołocił miejscówke ale teraz na dwóch miejscówkach jest identyczna sytuacja ze znajduje po jednej albo dwóch sztukach w jakims miejscu a pozniej dlugo nic

Myśle że sie rozkręci
  • 2 / / 0
@izopropylofenidat
Elo. Możesz powiedzieć mniej więcej w jakiej części województwa łódzkiego szukasz? Bo ja jesteś z północy łódzkiego dalej na północ już się nie da i nigdy przenigdy nie znalazłem nawet jednej sztuki. Jeśli możesz napisz rejon mniej więcej żebym wiedział czy warto dalej szukać w moich stronach czy jednak trzeba jechać na południe. Dzk
  • 354 / 104 / 2
@Damianszaman
Nie jestem z północy łódzkiego, bardziej centrum, blizej południa.
Zerknąłem sobie na mape satelitarną okolic o których mówisz i może i szału nie robi, ale też nie ma tragedii. Nie wyjeżdżaj daleko od domu jeśli nie znasz tam konkretnych miejscówek, bo tylko stracisz czas i się zdemotywujesz.
Szukaj u siebie, +- 30km, w pobliżu strumyków. Można przyjąć założenie że dowolny punkt w Polsce zawiera co najmniej 2 stanowiska łysiczek w promieniu 20 km od tego punktu.
Prawie wszystkie moje miejscówki są blisko małych okresowych strumyków zniszczonych melioracją, co zapewnia podmokłe podłoże. Inna cecha moich wszystkich miejscówek, łódzkich i świętokrzyskich to to, że każdą łysiczke znajdowałem w miejscu które było MAKSYMALNIE 50 metrów od granicy z lasem, a średnio z 20 m.

gdybym był z północy to bym szukał na pewno w poblizu rzeki Bzury, Ochnii, Kanał Strzegociński - widać na mapie jak zielono jest wzdłuż nich, na pewno znajdzie sie tam jakaś trawiasta polanka typu pastwisko, z dostępem do cienia dawanego przez pobliski las.
Na południe od Gostynińsko-Włocławskiego PK na pewno też by się coś znalazło - chodzi mi o obszar w poblizu Rezerwatu Przyrody Olszyny Rakutowskie. Obstawiłbym 3 stówy, że gdzieś tam w okolicy w tym momencie teraz rośnie co najmniej 1 łysiczka
Kolajna sprawa - odradzam szukać swoich pierwszych w historii miejscówek poza momentem absolutnego wysypu. Przeszukasz łąke i nic nie znajdziesz i nie wiesz czy to dlatego że tam łysiczka nie występuje czy może akurat w tym momencie jeszcze nie wystartowała. Jak dla mnie bez sensu

Póki jeszcze peaku sezonu w naszym regionie nie ma to polecam skupić się na przeczesywaniu mapek - Geoportal warto zaangażować i nauczyc sie go używać, ma dużo wartosciowych informacji o typie gleby w dowolnym miejscu, lepsza jakość map satelitarnych, ukształtowanie terenu itd.
ODPOWIEDZ
Newsy
Rozbita grupa pseudokibiców zajmująca się przemytem narkotyków

Ponad 2,5 tony narkotyków mogło trafić na polski rynek dzięki działalności zorganizowanej grupy przestępczej wywodzącej się ze środowiska stołecznych pseudokibiców. Funkcjonariusze Centralnego Biura Śledczego Policji i Komendy Stołecznej Policji pod nadzorem Prokuratury Krajowej skutecznie uderzyli w struktury przestępcze, zatrzymując jej kluczowych członków.

Rytuały, narkotyki i przestępstwa seksualne. Są zarzuty dla fałszywego szamana

Mężczyzna z Gryfina (woj. zachodniopomorskie), Dariusz T. przedstawiał się jako uzdrowiciel, radiesteta, bioenergoterapeuta i praktyk kambo. Jego działalność, która miała pomagać osobom zmagającym się z traumami i depresją, okazała się jednak przykrywką dla niebezpiecznych praktyk i przestępstw. 62-latek oskarżony jest o przeprowadzanie "rytuałów" przy użyciu roślin psychoaktywnych i przestępstwa o charakterze seksualnym.

Brazylijska roślina jurema preta skuteczna w walce z depresją.

Brazylijska roślina jurema preta, używana od wieków w rytuałach rdzennych mieszkańców, przyciąga uwagę naukowców jako możliwy środek w leczeniu depresji. Zawiera silnie działające DMT – psychodelik, który może przynieść szybką poprawę nastroju. Choć wyniki badań są obiecujące, eksperci podkreślają, że to nie jest lek dla każdego.