Dyskusja na temat grzybów halucynogennych, m.in. łysiczki lancetowatej i muchomora czerwonego.
Więcej informacji: Grzyby w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 33 / 6 / 0
Rodzaj Cubensis może rosnąć w Polsce
  • 1 / / 0
Witam :)

Znalazłem to dziś kompletnie przypadkiem i zastanawiam się który to gatunek

(Grzyby zmaltretowane bo byłem na rowerze i wiozłem je do chaty w nerce)

Dziękuję za pomoc!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
  • 827 / 105 / 22
To nie łysice.
  • 2 / / 0
czy to to? rosły na łące z gównem (prawdopodobnie owczym)
  • 3459 / 731 / 9
@sestamibi
Tak, tak. Piękny spocik.
Nawet Obi-Wan Kenobi był kiedyś helupiarzem.
  • 1 / / 0
Cześć wszystkim :)
To mój powrót po latach na Hypka, piszę do Expertów z nurtującym mnie pytaniem, jakiś czas temu nabyłem growkit, zamówiłem Jack Rabbit, ale mam wątpliwości czy dostałem to co zamówiłem 🤔, zwłaszcza że wiem, że pomyłki zdarzają się, nawet mój ostatni zakup był bez wątpienia pomylony przez sprzedawcę. Pytam o odmianę ze zdjęć bo bardzo dobrze ją wspominam, a zapasy już dawno skończyły się. Grzyby rosły raczej wolno, z całego growbaga Full auto wyrosły te dwa osobniki, a po tym pojawiła się czarna pleśń.
  • 574 / 54 / 0
Byłem dziś kawałek od domu nałapać koników polnych dla ptasznika i przypadkiem patrzę a tu takie grzybki O KURWA. Są jakby przegnite, takie stare, raczej martwe, weźcie to pod uwagę w ocenie. W życiu jeszcze na łące nie znalazłem łysic, jedynie suszone jadłem i nie wiem czy to może być to? Łączka z wysoką trawą przy lesie. Jest sens przeszukać ją dokładniej?
  • 574 / 54 / 0
To wyżej to były kołpaczki albo coś w ten deseń. Dzień po wrzuceniu posta wyżej nie wtrzymałem presji i zalałem te cztery grzybki wrzątkiem i wypiłem na pusty żołądek żeby sprawdzić czy zadziałają %-D Po wyparzeniu w wodzie zrobiły się podejrzanie duże z grubymi łodygami, a zadziałało tylko placebo. Poszedłem dziś po 2-3 dniach deszczowych na łąkę obadać temat ale znalazłem tylko kołpaczki właśnie, kształtem podobne do tych wyparzonych w szklance, których zdjęć tu nie wrzucę bo mają powyżej 10mb a nie chce mi się edytować.
  • 347 / 104 / 2
@motocyklista
To nie łysiczki i kołpaczki też nie. Nie wiem co dokładnie ale kojarze to z łąk i raczej nie jest to nic wartego uwagi
  • 2 / / 0
Grzyby zebrane wczoraj około godziny 17 (jakoś 8 godzin temu) na polance przy zwierzęcych bobkach (być może królika, ale ręki sobie za to nie dam uciąć bo się nie znam). Wcześniej sporo padało i było bardzo wilgotno. W większości niemal że czarne na samej górze i oliwkowo-brązowe schodząc bardziej na dół.

EDIT: Zapomniałem wspomnieć, okazy ze zdjęć nie są jeszcze do końca wysuszone
Ostatnio zmieniony 11 października 2025 przez Terientiew, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Ekstrakt z konopi wykazuje wyższą skuteczność niż opioidy u pacjentów z przewlekłym bólem pleców

Ekstrakty z konopi pochodzenia roślinnego zapewniają lepszą ulgę w bólu oraz inne klinicznie istotne korzyści w porównaniu z opioidami u pacjentów cierpiących na przewlekły ból dolnej części pleców – wynika z danych z badania klinicznego opublikowanego w czasopiśmie Pain and Therapy.

Mefedron z internetu w 20 minut z dostawą do domu. Uzależniają się już dzieci w wieku 12 lat

Kiedy dziennikarze TVN24 sprawdzili, jak wygląda dziś handel narkotykami w Polsce, zszokowały ich dwie rzeczy: jak łatwo są dostępne - dostawa może dotrzeć w ciągu nawet 20 minut - i kto je kupuje. Nawet 12-latkowie.

15 lat niechcianych badań. A teraz nowa rewolucja w psychiatrii

Specjalista z Wielkiej Brytanii nie ma wątpliwości, że jesteśmy świadkami nowej rewolucji w psychiatrii. Psychodeliki, jak psylocybina i MDMA, zdobywają coraz większe zainteresowanie naukowców w leczeniu depresji i innych zaburzeń psychicznych.