Produkty medyczno-farmaceutyczne opatrzone nazwami generycznymi.
ODPOWIEDZ
  • 892 / 212 / 0
14 września 2025Merx pisze:
@DobryWujas
podkreślę jeszcze raz, że moja przygoda z przewlekłym stosowaniem benzodiazepin została już zakończona, przyjmuję jedynie alprę w przypadku nagłego ataku panicznego lęku - 0.5mg zdarzyło się to jedynie 3 razy od kiedy wyzerowałem się z klonazepamu.
A czy Ty nie stosowałeś go czasem jako miorelaksant odnośnie tego kręgosłupa? To jak zmieniłeś farmakologie?
  • 1306 / 354 / 2
@WujekMorda
nie, stosowałem go wyłącznie jako jedyny lek który działał na mój wzmożony stres czy 'lęki' w tamtym okresie czasu, to, że miał również inne właściwości które były mi przychylne, nie oznacza, że w dłuższej perspektywie czasu widzi mi się, bycie uwiązanym na smyczy benzodiazepinowej do końca mych dni.

przypominam, że wątek dot. Memantyny, nie moich dolegliwości.
Wspomóż edycję narkopedii - https://narkopedia.org/
"Narkotyki to syf i mega biznes czaisz? ktoś żyje z Ciebie i Twoich ziomali"
  • 849 / 288 / 0
15 września 2025Stteetart pisze:
Jak doszedłem do choliny to przestałem czytać, bo okazuje się, że z tą wiedzą to tak średnio, bo sporo z niej pochodzi z reklam.
W jaki sposób lecytyna jest rozkładana do acetylocholiny ? Jak już to może z niej powstać acetylocholina aczkolwiek nie musi.
Kiedyś @Hash_Oil pisał, że nadmiar choliny w diecie też będzie niefajny.
Piradetam jest w bardzo małej ilości. Nie wspomniałeś o diecie która będzie tu kluczowa. Bo nootropy (jak i mózg) uwielbiają tłuszcze - pod powiem Ci, że o wiele bardziej niż nadmiar choliny. Tak samo nie ma informacji o wapniu czy elektrolitach - skoro już majstrujesz z rec jonotropowymi.

Ja po tych wszystkich latach w tym roku się wolałem zbadać i zastosować suplementację kierowana pod swoje kłopoty. I mam spokój a obecnie lykam tylko podstawy magnez, Wit C, d3k2 i ziołowe preparaty na sen a no i DHEA w minimalnej dawce i inozytol. Obniżyłem sobie prolaktynę, obniżyłem estradiol, podniosłem testosteron i nie muszę kombinować z kilkoma suplementami gdzie trzeba potem połowę apteki łykać, żeby cos poczuc.
Co do wyboldowanego fragmenty to zapewne można sobie na wiki obczaić. Pewnie będzie nawet schemat ukazujący przestrzenne rozmieszczenie szlaków metabolicznych. Przestrzenne, tzn. oznaczone będzie, w jakiej części komórki lub poza nią, co się dzieje z każdą z substancji chemicznych, biorących udział w omawianych szlakach metabolicznych. Sam tego nie pamiętam zbyt dokładnie. Tyle co pamiętam, bez zaglądania do egzogennych źródeł informacji, pozwala mi zasugerować dołączanie do leczenia memantyną (antagonista podjednostki alfa-7, liganda, który rozpuszczony w soku komórkowym [cytozolu] działa kompetycyjne z każdym innym ligandą; tak samo cholina, która aktywuje receptory nikotynowe z co najmniej kilkusetkrotnie niższą siłą niż ACh [nawet jakieś badania znalazłem potwierdzające ten fakt]) aktywatory wychwytu zwrotnego choliny. Gdzie to aktywatory stymulują jej wychwyt? Ano do wnętrza neuronu. We wnętrzu neuronu cholinie podłącza enzym grupę acetylową (chyba z beta-oksydacji kwasów tłuszczowych) i tak cholina staje się ACh. Ta wyrzucona do przestrzeni synaptycznej jest rozkładana przez AChE (w CNS) albo BuAChE w obwodowym układzie nerwowym.
Co z tego wynika? Nie wiele.
Czytając anegdotal reports użytkowników nootropów (głównie z grupy racetamów) można zauważyć, że przewija się wątek tego, że cholina od razu usuwa ból głowy po trochę wyższej dawki nootropu. Sam doświadczyłem przepotężnego bólu głowy po bardzo dużej dawce fasoracetamu, który też jest takim aktywatorem i cholina usuwa ból głowy wynikający z niedoboru choliny także po nim.
Sorki za offtop, ale mema jest ligandą receptorów nikotynowych więc będzie zasłaniać wszelkie inne ligandy. Nie ważne czy będzie to agonista, antagonista czy odwrotny agonista a nawet częściowy agonista, a o cichym antagoniście to nie wspomnę.
Odpłatne konsultacje na temat diet, nootropów, stymulantów, suplementów, uzależnień, zbijania tolerancji, anhedoni, depresji, porycia ponarkotykowego, harm reduction i innych.
Kontakt:
email: hash_oil@tutanota.com
  • 9419 / 1845 / 2
@Hash_Oil ale kiedyś o tym pisaliśmy. Cholina działa jeśli ktoś ma deficyt choliny. To tak jakby suplementowac sobie jajko w proszku, można tylko po co ? To tak a skrócie, bo co do reszty to nie będę dyskutować.
Wchodzić i głosować
https://hyperreal.info/talk/viewtopic.php?t=77897&start=700
Mile widziane krótkie uzasadnienie.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Marihuana? Nie taka straszna, jak ją malowali.

Newsy
Młoda kobieta znalazła portfel z narkotykami

Młoda mieszkanka Pisza przekazała policji znaleziony portfel, w którym oprócz dokumentów i gotówki znajdowały się narkotyki. Dzięki jej reakcji funkcjonariusze szybko ustalili właściciela zguby i zabezpieczyli kolejne środki odurzające

Marihuana ukryta w grze planszowej. Paczkę przechwyciła Krajowa Administracja Skarbowa

Funkcjonariusze śląskiej Krajowej Administracji Skarbowej (KAS) udaremnili próbę przemytu marihuany do Polski. Narkotyki ukryto w nietypowy sposób – wewnątrz popularnej gry planszowej. Do wykrycia trefnej przesyłki przyczynił się pies służbowy Kodi.

65% Amerykanów popiera legalizację marihuany na poziomie federalnym

Analiza sondażu Emerson College Polling (sierpień 2025).