Substancje wykazujące działanie prokognitywne.
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 871 / 204 / 0
Próbował ktoś z Was tego?
Wiem, że są silniejsze odpowiedniki, ale to uważam jest 'związek matka' i warto od niego zacząć. De facto nie był nawet jeszcze badany na ludziach, jest już do kupienia. Mechanizm działania polega na naśladowaniu BDNF, konkretnie TrkB. Chroni komórki mózgowe przed stresem oksydacyjnym, również chronił komórki mózgowe w wypadku neurotoksyczności dopaminergicznej indukowanej 6-hydroksydopaminą. Czyli potencjalny lek na Parkinsona. W ogóle swoją drogą ciekawe czy podany w odpowiednio dużej dawce i odpowiednio wcześnie mógłby być specyficznym antidotum na zatrucie MPTP.
Trochę tych zastosowań jest. Oczywiście warto zastosować zdrowy sceptycyzm.
Ja dzisiaj zacząłem stosować. Chciałem niby docelowo 10mg/kg, ale wyszło oszczędniej. Gdybym tyle stosował zaraz by mi się skończyło, więc dzisiaj łącznie może było około 1,5mg/kg Efekty? Na początku myślałem, że efekt własnej sugestii, placebo tylko bardzo silne. Bo wczoraj jeszcze leżałem rozwalony po ciągu na a-pihp i mój świat się skończył. Dzisiaj rano łyknąłem sobie 3 pipetki czyli 37,5mg i potem chyba ze 4 razy w ciągu dnia ten proces powtórzyłem. No i nic nie zauważyłem by się zmieniło zbytnio. Znaczy po prostu mi przeszło to wszystko, zwlekłem się z łóżka i ogarniałem. Z normalną aktywnością i brakiem chęci na przywalenie czegokolwiek. Aż jakiś nieswój się czułem. No i jakoś mnie potem zaprowadziło na angielską wiki i znalazłem takie badanko które mi się dziwnie pokryło z dzisiejszym odkryciem.
Niby jest tutaj wyszczególnione MDPV, ale działanie tych pochodnych jest raczej dosyć podobne:
https://www.sciencedirect.com/science/a ... via%3Dihub
  • 327 / 111 / 3
Tropoflawina, znana również jako 7,8-dihydroksyflawon, to naturalnie występujący flawon występujący w liściach Godmania aesculifolia, Tridax procumbens i pierwiosnka. Działa jako silny i selektywny małocząsteczkowy agonista kinazy receptora tropomiozyny B (TrkB), głównego receptora sygnałowego BDNF (czynnika neurotroficznego pochodzenia mózgowego).

W badaniach na zwierzętach tropoflawina wykazała skuteczność terapeutyczną w szerokim zakresie schorzeń ośrodkowego układu nerwowego, w tym w chorobie Alzheimera, Parkinsona, Huntingtona, depresji, deficytach poznawczych w schizofrenii, stwardnieniu zanikowym bocznym, urazowym uszkodzeniu mózgu, niedokrwieniu mózgu, zespole łamliwego chromosomu X i zespole Retta. Badania na gryzoniach sugerują ponadto, że tropoflawina może łagodzić związane z wiekiem zaburzenia poznawcze oraz poprawiać konsolidację pamięci i uczenie się emocjonalne u zdrowych osób. Tropoflawina wykazuje także silne działanie antyoksydacyjne, niezależne od działania na receptor TrkB, chroniąc przed ekscytotoksycznością indukowaną glutaminianem, neurotoksycznością dopaminergiczną indukowaną 6-hydroksydopaminą oraz genotoksycznością indukowaną stresem oksydacyjnym. Stwierdzono również, że tropoflawina blokuje neurotoksyczność dopaminergiczną indukowaną metamfetaminą.

Korzyści ze stosowania tropoflawiny

• poprawa pamięci;
  • poprawa, stabilizacja nastroju;
  • wzrost energii;
  • neuroprotekcja i neuroplastyczność;
  • działanie antyoksydacyjne;
  • zrównoważenie mikrobiomu;
  • możliwe wsparcie w utracie wagi;
  • możliwe wsparcie w zaprzestaniu używania narkotyków.
Skutki uboczne

Dotychczasowe dane empiryczne sugerują, że ryzyko wystąpienia działań niepożądanych jest w przypadku tropoflawiny niskie.

• niepokój;
  • nadmierna stymulacja;
  • przyspieszone tętno;
  • problemy żołądkowo-jelitowe;
  • zawroty głowy;
  • drażliwość;
  • nudności;
  • bezsenność.
Przeciwwskazania

• padaczka.
Dawkowanie

Typowa dawka tropoflawiny to 10–30 mg na dobę, przyjmowana doustnie w pojedynczej dawce, najlepiej rano, aby uniknąć problemów z zasypianiem.
  • 2708 / 579 / 0
Z tego co wiem w Polsce zawiera tę substancję pierwiosnek omączony, który jest zajebiście rzadki, na wyginięciu. Można jednak uprawiać, życzę powodzenia ze znalezieniem roślin do rozmnożenia lub nasion.
25 sierpnia 2014Melancthe pisze:
Ja pierdole, jaka bieda umysłowa.
Niech zgadnę: mieszkasz z rodzicami/rodzicem, nie zarabiasz, studia Ci nie poszły, zainteresowania liczne acz powierzchowne.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Rozpędza się nowa epidemia. Gwałtownie rośnie liczba zatruć

W 2024 r. liczba zatruć dopalaczami wzrosła aż o 40 proc. w porównaniu z rokiem 2023 – alarmuje GIS. Po niebezpieczne substancje coraz częściej sięgają także dzieci.

Konopie skuteczne w leczeniu migreny – pierwsze badanie kliniczne z placebo!

Według danych z badań klinicznych przedstawionych na dorocznym spotkaniu American Headache Society, inhalacja kwiatów konopi zawierających THC i CBD zapewnia skuteczniejszą ulgę w migrenie w porównaniu z placebo.

Nasi sąsiedzi legalizują marihuanę. Do 100 gramów na własny użytek

Czechy przygotowują się do ważnych zmian w swoich przepisach dotyczących marihuany. Od 1 stycznia 2026 roku będzie tam legalne posiadanie do 100 gramów marihuany oraz uprawa do trzech roślin konopi na własny użytek. Dzięki temu, Czechy staną się drugim krajem w Unii Europejskiej, który zdecydował się na takie rozwiązania.