...czyli jak podejść do odstawienia i możliwie zminimalizować jego konsekwencje
ODPOWIEDZ
  • 1 / / 0
Jestem na dawce 375 mg od 5 lat.
Przeczytałam wszystkie wypowiedzi na temat Wenli na tym forum i nie znalazłam nikogo kto był na tak wysokiej dawce i tak długo.
Trochę mnie to przeraża.
Chcę przejsc na fluoksetyne ze wzgledu na nasilone zaburzenia odżywiania się.

JEdyne co wiem, że bardzo Cierpię jak zdarzy mi sie zapomnieć wziąć dawki przez dwa dni ... Straszny stan.
- sztywność mięśni
- brain zapsy

STRASZNE

Oby kurkuma z pieprzem i wejście na zastawke z fluoksetyna pomogło.
  • 2023 / 240 / 0
@TuszNaRekach Byłem ze 3 razy na wenli, najdłużej ponad rok chyba, też doszedłem do 375mg/d. Wenla z początku działała świetnie, więc zwiększałe dawki, aby utrzymać ten efekt. Lekarka chciała mnie zatrzymać na 225mg, ale bardzo chciałem więcej, więc dała 300. Do tego recepty od rodzinnego, brałem 375. Działanie super z początku, piłem jeszcze mocna herbatę, brałem piracetam. To było dawno, szukałem chyba haju w antydepresantach. Oczywiście wenla w końcu przestała działać dobrze.

Odstawka wenli jest trudna, ale nie tak trudna jak citalopramu w mojej ocenie. Pierwsza rzecz to redukcja dawek, wiadoma sprawa. Drugi zajebisty tip to wydłużenie odstępu miedzy dawkami po redukcji. Czyli jak zredukujesz mocno to bierzesz co 2 dni, co 3, jak wyczujesz. Jak objawy odstawienia się nasilą, wtedy wziąć mocno zredukowaną dawkę. To jak chcesz na chwilę odstawic na 0 zupełnie. Jeśli chcesz przejść na inne antydepresanty, ustabilizujesz się szybciej i łatwej, ale i tak odstawkę wenli odczujesz. Jesli chcesz przejść na fluo, zredukowałbym do 150mg a potem włączył fluo (mała dawkę) i redukowałbym wenlę dalej. Psychiatrzy najczęściej odstawiają jeden lek całkowicie i od razu wchodzą na kolejny. To trzecia opcja. Przy opcji trzeciej objawy odstawienia będą obecne, ale mniej dotkliwe niż bez wejścia na drugi lek.

Co do fluo, ona nie daje objawów odstawienia. Nie znam innego SSRI, który nie daje objawów odstawienia. Nie mniej polecam wejść na mała dawkę, najmniejszą która będzie trochę pomagać. Każda dawka w końcu przestanie działać dobrze. Fluo brałem do 200mg/d, ale już 5mg daje zauważalny efekt
ODPOWIEDZ
Newsy
Rozpędza się nowa epidemia. Gwałtownie rośnie liczba zatruć

W 2024 r. liczba zatruć dopalaczami wzrosła aż o 40 proc. w porównaniu z rokiem 2023 – alarmuje GIS. Po niebezpieczne substancje coraz częściej sięgają także dzieci.

Drożdże piwowarskie reagują na odpowiednie dźwięki i zwiększają produkcję

Wiadomo że rośliny i zwierzęta wydają dźwięki, reagują na nie i za ich pomocą się komunikują. Komunikacja taka zachodzi też pomiędzy zwierzętami a roślinami i odwrotnie. Czy jednak organizmy należące do innych królestw domeny eukariontów w jakiś sposób reagują na dźwięki? Okazuje się, że tak. Reakcję taką zauważono u drożdży piwowarskich. Co więcej można to wykorzystać w produkcji złocistego napoju.

CBŚP zlikwidowało laboratorium narkotykowe. Zabezpieczono ponad 800 kilogramów klefedronu

Policjanci Centralnego Biura Śledczego Policji, działając pod nadzorem Prokuratury Krajowej, przeprowadzili skoordynowaną akcję w powiecie pruszkowskim. Na terenie posesji odkryto kompletną linię produkcyjną do wytwarzania narkotyków oraz zabezpieczono setki kilogramów niebezpiecznej substancji psychotropowej w postaci klefedronu o czarnorynkowej wartości ponad 4 mln PLN.