...czyli jak podejść do odstawienia i możliwie zminimalizować jego konsekwencje
ODPOWIEDZ
  • 1 / / 0
Jestem na dawce 375 mg od 5 lat.
Przeczytałam wszystkie wypowiedzi na temat Wenli na tym forum i nie znalazłam nikogo kto był na tak wysokiej dawce i tak długo.
Trochę mnie to przeraża.
Chcę przejsc na fluoksetyne ze wzgledu na nasilone zaburzenia odżywiania się.

JEdyne co wiem, że bardzo Cierpię jak zdarzy mi sie zapomnieć wziąć dawki przez dwa dni ... Straszny stan.
- sztywność mięśni
- brain zapsy

STRASZNE

Oby kurkuma z pieprzem i wejście na zastawke z fluoksetyna pomogło.
  • 2062 / 244 / 0
@TuszNaRekach Byłem ze 3 razy na wenli, najdłużej ponad rok chyba, też doszedłem do 375mg/d. Wenla z początku działała świetnie, więc zwiększałe dawki, aby utrzymać ten efekt. Lekarka chciała mnie zatrzymać na 225mg, ale bardzo chciałem więcej, więc dała 300. Do tego recepty od rodzinnego, brałem 375. Działanie super z początku, piłem jeszcze mocna herbatę, brałem piracetam. To było dawno, szukałem chyba haju w antydepresantach. Oczywiście wenla w końcu przestała działać dobrze.

Odstawka wenli jest trudna, ale nie tak trudna jak citalopramu w mojej ocenie. Pierwsza rzecz to redukcja dawek, wiadoma sprawa. Drugi zajebisty tip to wydłużenie odstępu miedzy dawkami po redukcji. Czyli jak zredukujesz mocno to bierzesz co 2 dni, co 3, jak wyczujesz. Jak objawy odstawienia się nasilą, wtedy wziąć mocno zredukowaną dawkę. To jak chcesz na chwilę odstawic na 0 zupełnie. Jeśli chcesz przejść na inne antydepresanty, ustabilizujesz się szybciej i łatwej, ale i tak odstawkę wenli odczujesz. Jesli chcesz przejść na fluo, zredukowałbym do 150mg a potem włączył fluo (mała dawkę) i redukowałbym wenlę dalej. Psychiatrzy najczęściej odstawiają jeden lek całkowicie i od razu wchodzą na kolejny. To trzecia opcja. Przy opcji trzeciej objawy odstawienia będą obecne, ale mniej dotkliwe niż bez wejścia na drugi lek.

Co do fluo, ona nie daje objawów odstawienia. Nie znam innego SSRI, który nie daje objawów odstawienia. Nie mniej polecam wejść na mała dawkę, najmniejszą która będzie trochę pomagać. Każda dawka w końcu przestanie działać dobrze. Fluo brałem do 200mg/d, ale już 5mg daje zauważalny efekt
  • 3 / / 0
A jakie macie konkretnie objawy odstawienia?
Ja biorę 275mg czwarty rok i powoli bym juz chciał z tego schodzić. Ale z tego co czytam to chyba nie bedzie takie proste...
  • 2062 / 244 / 0
@Krk65b spróbuj nie brać dzień lub dwa, zobaczysz o co chodzi
  • 3 / / 0
W sumie racja. No i każdy reaguje trochę inaczej.
Moja odpowiedź na Venlafaksyne była raczej marna to może i zejście nie będzie takie straszne.
  • 30 / 4 / 0
03 września 2025TuszNaRekach pisze:
Jestem na dawce 375 mg od 5 lat.
Przeczytałam wszystkie wypowiedzi na temat Wenli na tym forum i nie znalazłam nikogo kto był na tak wysokiej dawce i tak długo.
Trochę mnie to przeraża.
Chcę przejsc na fluoksetyne ze wzgledu na nasilone zaburzenia odżywiania się.

JEdyne co wiem, że bardzo Cierpię jak zdarzy mi sie zapomnieć wziąć dawki przez dwa dni ... Straszny stan.
- sztywność mięśni
- brain zapsy

STRASZNE

Oby kurkuma z pieprzem i wejście na zastawke z fluoksetyna pomogło.

Ja zeszłam na jedną tabletkę 75mg rano. Masakra jakaś, tylko czekam siódmego mam do psychiatry i od razu wracam na 2x150 mg rano i w południe. Idzie miesiąclistopad, miesiąc wisielców-znajomków, dolina w uj... wenlo wracaj w srogiej dawce do mnie/1!!!
ODPOWIEDZ
Newsy
Marihuana tematem w Sejmie. Przyszło kluczowe pismo z rządu

Przed wyborami w 2023 r., a nawet już po nich, politycy z obozu rządzącego wyjątkowo liberalnie wypowiadali się na temat marihuany. Powstał nawet Parlamentarny Zespołu ds. Depenalizacji Marihuany z głośnymi nazwiskami w składzie. Coś się jednak zmieniło. Jak informuje "Rzeczpospolita", jednoznaczne stanowisko rządu zaskoczyło wielu polityków: nie ma mowy o żadnej liberalizacji. Argumentem mają być m.in. doświadczenia innych krajów.

Bruksela: rekordowy wzrost natychmiastowych mandatów za narkotyki

Prawie jedna czwarta propozycji natychmiastowych mandatów karnych (PTI) w Belgii (24,5 proc.) dotyczy Regionu Stołecznego Brukseli – poinformowało we wtorek 30 września 2025 r. Federalne Ministerstwo Sprawiedliwości (SPF Justice). To ogromny skok w porównaniu z zaledwie 0,1 proc. w 2024 r. i 1,7 proc. w 2023 r. Tak gwałtowny wzrost to efekt decyzji prokuratury brukselskiej, która w tym roku postawiła na intensywniejsze zwalczanie handlu narkotykami, szczególnie poprzez kierowanie PTI do osób posiadających nielegalne substancje.

Niemcy po częściowej legalizacji: młodzież sięga rzadziej a dorośli korzystają bardziej świadomie

Nowe badania rządowe z Niemiec obalają jeden z głównych mitów przeciwników legalizacji marihuany – że dostępność konopi zwiększy używanie wśród młodzieży. „Drogenaffinitätsstudie 2025”, opublikowane przez Federalny Instytut Zdrowia Publicznego (BIÖG, dawniej BZgA), pokazuje, że po legalizacji użycie konopi wśród nastolatków… spadło.