ODPOWIEDZ
  • 499 / 102 / 0
22 czerwca 2025Qlop pisze:
Dziś znowu zbierałem jagody i zapas jest imponujący.
To jagody już są? Bardzo lubie, musze się w rodzinne strony wybrać w centrum kraju wybrać niedługo, mam nadzieje, że tam też tyle jest. Ale i tak bardziej lubie dzikie jeżyny, a wino z nich jest prze za je bi ste. Szkoda, że ostatnie lata są bardzo słabe, bo mało deszczu i kępy na leśnych drogach usychają i nie owocują tak obficie jak pamiętam z dawnych lat.
  • 12477 / 2425 / 0
U mnie już pewnie niedługo się skończy sezon, choć wczoraj były nawałnice więc może się przedłuży.
Też uwielbiam jeżyny, ale czasem zbieranie ich potrafi być bolesne. Ile razy utknąłem w kolcach z rojem os wokół mnie... Zauważyłem, że jest tam kilka gatunków (jeżyn) od wielkich po takie malutkie (ale za to mega słodkie) - rozprzestrzeniają się w dużym tempie.
Są tam jeszcze maliny, czerwone porzeczki i winogrona (pozostałość po jakimś gospodarstwie). Ludzie się tym w ogóle nie interesują...

Byłem dziś na spocie na szybko przy okazji biegania, żeby obczaić, co po nawałnicach.
Podlało je solidnie, ale jest komplet i nawet moja pestka wyszła z ziemi.
2 najstarsze przybyczyły bardzo wyraźnie, Mazar to maleństwo, a ten warchoł Blacbkerry auto odrobinę mnie niepokoi. Niby widać przyrost, ale nie jest to tempo tych starszych (kiedy były w podobnym wieku). Może to ten trzeci, nadprogramowy liść trochę namieszał. Będę tam jutro przesadzać Zkittlez'a auto, który swoją drogą idzie wzorowo więc przesunę mu doniczkę bliżej centrum poletka, żeby złapał więcej światła, choć to co ma, powinno mu wystarczyć w zupełności.
Awaryjnie odpaliłem właśnie Gorilla Glue auto od PP więc najwyżej będzie o jedno więcej.
Albo to wszystko to przez spodziewanie się podobnego tempa u wszystkich. Nie ma u niej żadnych przebarwień, nie wyciągnęła się, ale listki ma nieco węższe, niż u innych. No i dziwnie idzie... Powinna być nieco szersza, ale to pewnie ten trzeci liść. Na dniach zdecyduję, co z nim robić.

Sezon miał zdmuchniętą doniczkę, dostał trochę wiatrem, ale dał radę i wyszedł bez szwanku. Lemon Pie auto idzie jak burza.

Fotek nadal nie mam i nie wiem, co tak długo. Jak się wk**wie, to znajdę sposób, bo to jednak o fotki chodzi.

Prognoza długoterminowa wciąż zajebista! Żeby tylko przejść ten seedling stage, to już będzie z górki.
  • 12477 / 2425 / 0
Byłem dziś przesadzić Zkittlez auto do 16 L doniczki materiałowej. Władowałem tam prawie 2 L perlitu. Ziemia jednolita - najtańsza uniwersalna. Tabletek jeszcze nie wsadzałem.
Poszło sprawnie, choć znów popełniłem mały błąd i nie podlałem przed przesadzaniem, przez co było trochę ruchu ziemi przy wyciąganiu ścianek kubeczka.

2 najstarsze idą wzorowo, a szczególnie Lemon Pie auto. Zostawiłem jej jeszcze osłonkę, ale na dniach muszę zdjąć, bo ma tempo skubana. Sezon jest odrobinę mniejszy, ale też i młodszy o 1 dzień.

Blackberry auto i Mazar auto mają dziwnie wąskie pierwsze listki i nie przypominają w ogóle siewek, z którymi miałem do tej pory do czynienia. Nie rozwijają się tak, jak powinny moim zdaniem i to raczej nie jest sugerowanie się tempem starszych. Zwyczajnie sprawdziłem swoje wcześniejsze relacje i tam był dzienny przyrost wyraźnie większy. Najgorsze, że nie wiem, co jest powodem takiego stanu rzeczy.
Miałem już takie sytuacje, gdzie likwidowałem, lub przesadzałem problematyczne siewki, a to co sadziłem na ich miejsce, rosło zajebiście. Problem w tym, że optymalnego czasu na start nie pozostało wiele - może góra tydzień.
To pierwszy sezon, gdzie 50% siewek mi strajkuje...

Ta moja pestka (w sensie roślinka z niej) przetrwała i prosto w polowe warunki - żadnych udogodnień w postaci osłonki.

Gorilla Glue auto od PP jeszcze nie wykiełkowała, ale to dopiero 24h. Jeśli wykiełkuje, to raczej na pewno zajmie miejsce Blackerry auto. Wprawdzie tam są już 4 tabletki w pewnym stopniu rozkładu, ale robiłem już tak i nigdy nie było problemu. Kto wie, czy nowego Mazar'a nie wystartuję dziś just in case (mam ich jeszcze 4).

Generalnie mimo zajebistej pogody idzie średnio w tym sezonie i najgorsze jest, że nie wiem czemu. Nawet fotki nie mogę zgrać na kompa, żeby kogoś się poradzić.
ODPOWIEDZ
Newsy
Marynarka wojenna Salwadoru skonfiskowała ponad 6 ton kokainy

Prezydent Salwadoru, Nayib Bukele, ogłosił w piątek przejęcie 6,3 tony kokainy i aresztowanie 17 podejrzanych handlarzy narkotyków podczas czterech „bezprecedensowych” operacji marynarki wojennej kraju na Oceanie Spokojnym.

DNA w powietrzu. Wykrywają tak narkotyki i patogeny

Przełomowe badanie naukowców z Uniwersytetu Florydy wykazało, że środowiskowe DNA (eDNA) zasysane prosto z powietrza może dostarczyć szczegółowych informacji o otaczającym nas świecie. Od identyfikacji zagrożonych gatunków i śledzenia ludzkich patogenów, po wykrywanie alergenów i nielegalnych substancji.

Jak służby rozbiły kokainowy szlak z Kostaryki do Europy?

Międzynarodowa operacja o kryptonimie „Purga-Calipso Guanacaste”, koordynowana w Europie przez Europol i prowadzona równolegle przez kostarykańską Policía de Control de Drogas, hiszpańską Guardia Civil oraz portugalską Polícia Judiciária, zlikwidowała szlak przerzutowy, którym od 2019 roku trafiały do Europy setki kilogramów kokainy ukrytej w mrożonym proszku juki i kontenerach z owocami.