Wszystko, co dotyczy hodowli/uprawy grzybów psylocybinowych.
ODPOWIEDZ
  • 23 / / 0
ta tylko mordziu mi chodzi o gk full auto z tym filtrem co jest na bagu i z ta gumka co jest spieta na dole
  • 15 / 1 / 0
04 kwietnia 2025cinqowski pisze:
siemka po zbiorze z growkita full auto(u mnie golden teacher) co zrobic z bagiem zeby przygotowac na 2 rzut? mam spryskac scianki i zamknac klamerkami u gory i poczekac do pierwszych pinow nie otwierajac wcale baga potem wachlowac bedzie git takie cos?
Polecam kanal mycophilia na youtubie, według niego wystarczy pryskać wodą i jeśli wszystko się wchłonie to pryskać dalej az będzie widać że ta ziemia już więcej nie wchłonie D: U mnie wystarczylo lekkie spryskanie bo wilgoć i tak już była duża. Motywacja do hodowli totalnie mi spadła po nieudanym tripie więc olałam torebkę i mało wietrzyłam i poświęcałam jej minimum uwagi a grzybki i tak wyrosły już na drugi tydzień po zbiorze i to o wiele większe niż za pierwszym razem
  • 23 / / 0
a co zrobic z tymi ktore wyrosly pod ta gumka moge normalnie wygrzebac je w rekawiczce lateksowej? slabiutki ten gk full auto tu na zdj jest 18dzien i z gory wyszlo 6 a po bokach z 20 ich jest imo lepiej kupic zwyklego gk kiedys jak mialem to 1 flush caly byl obrosniety a tu nie wiem czy bedzie drugi nawet [ external image ]
  • 506 / 109 / 0
@cinqowski

Tobie tam chyba zasypało kita zarodnikami, co? Jeśli o chodzi o te kity full auto, to po zamówieniu stawiam sobie na szafce, z dala od okna, ale normalnie w jasnym miejscu, odpalam też matę grzewczą (taką za 4 dychy z allegro), nie na full oczywiście, ale żeby dawała wyraźne ciepło, growkit stoi na dwóch długopisach, żeby nie dotykał bezpośrednio maty, na pewno boostuje mi to wzrost, pierwsze piny zawsze się pojawiają ~10 dnia, w dzień zbiorów zakładam maseczkę, dezynfekuję ręce i wyciągam grzybnię z torby na wyparzony talerz, tak żeby zebrać sobie wszystkie grzyby, również te rosnące z boków, najmniejsze zostawiam żeby sobie dalej rosły, grzybnię spryskuję wodą z dodatkiem nawozu i z powrotem do torby, nigdy żadnego dodatkowego pryskania, czy wachlowania, z ostatniego kita wyszło mi jakieś 7 zbiorów (ok. 80g suchych), a grzybnię na koniec zakopuję gdzieś w lesie, niech sobie wróci do naturalnego środowiska
  • 1 / / 0
Siema!
Mam pytanie. Dzisiaj mija 14 dzień jak growkit sobie leżakuje w worze. Trochę mnie niepokoi że zbytnio nic się nie dzieje. Ktoś oceni czy w ogóle grzybnia się rozrosła na ciastku?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
  • 3 / 1 / 0
Witam. Chciałbym się dowiedzieć dokładnie o zbiory. Konkretne warunki otoczenia przy żniwach heh. Planuje zrobić tak: Zamykam okna . Stawiam kita na stole w kuchni . Dezynfekcja stołu, mycie rąk (do łokcia?) zakładam maskę na twarz . Zakładam rękawiczki lateksowe i dezynfekuje spirytusem . Otwieram kita i grzybnię ... mogę go wyciągnąć i położyć na sterylny stół (talerz?) ? Zbieram wszystkie. Potem myk i wkładam z powrotem do torby . Potem pyk pyk wodą ostudzoną po gotowaniu z nowego spryskiwacza (wyparzony?) . Zaklejam taśmą górę. Kit odstawiam na poprzednie miejsce . Siadam na tyłku włączam tv i chrupie sobie świeże grzybki dla relaksu . Dodam że ostatni kit (a robiłem podobnie) mi pleśnią podszedł. Gdzie błąd ? Na rękach coś miałem ? Że kuchnia ?
  • 2614 / 544 / 0
Jak na moje przesadzasz, o ile nie myłeś zębów ostatnio 5 lat temu to nie wiem na chÓj Ci ta maseczka.
19 lutego 2025london5 pisze:
Dobrze że tego topka już nie ma, wkurwiał mnie ten chujek.
  • 84 / 37 / 0
@OperatorB9 pleśń nie wzięła się znikąd, musiałeś mieć ją gdzieś w mieszkaniu.

Growkity są najbardziej narażone na pleśń w trakcie kolonizacji (gdy grzybnia jeszcze nie obejmuje całego podkładu i jest miejsce na "konkurencję") i właśnie w trakcie zbiorów, gdy ją uszkadzasz zbierając owocniki.

Pomysły masz dobre, zamknięte okna (brak przeciągu) i maseczka na buzi ograniczy ruch powietrza w otoczeniu i zmniejszy szansę na to, że do growkita wlecą jakieś niepożądane zarodniki. Jak chcesz go wyciągać w worka to pewnie wyrastają Ci grzyby gdzieś po bokach? Czy jest ich tak dużo, że warto dla nich ryzykować dotykanie growkita i dalsze uszkadzanie grzybni? Jeżeli tak, to staraj się ten "dotyk" ograniczyć jak najlepiej potrafisz (i oczywiście poczekaj, aż spirytus wyparuje z rękawiczek - może lepiej kupić na tą okazję rękawiczki już sterylne w aptece?).

Z pryskaniem od razu po zbiorach też może poczekaj te 24h? Mniejsza wilgotność to mniejsza szansa na wejście pleśni. Trzymanie tymczasowo w niższej temperaturze też może dać czas grzybni na "zaleczenie się" obniżając ryzyko rozwoju pleśni (mówię tu o temp. poniżej 19 stopni C, nie o lodówce).

Wiesz, w naturze cubensis rośnie na krowim gównie, a to raczej mało sterylne środowisko. Nie sugeruję, że przesadzasz z dezynfekcją, ale może wystarczy tą operację przeprowadzić w innym pomieszczeniu? Kuchnia i łazienka, ze względu na częstą wilgotność, są najgorsze na takie akcje. Jeżeli w mieszkaniu jest pleśń to najczęściej w tych dwóch pomieszczeniach.

W każdym razie, powodzenia i trzymam kciuki.
  • 3 / 1 / 0
Okey. Przystosowałem pokój dzienny do tej operacji . I zastosowałem się do wskazówek . Dzięki heh . Dwa dni ponad minęły i wszystko wygląda dobrze. A i zebrałem 414g. To chyba dobry wynik ? Teraz w planach mam kupić z dwa bagi z sterylna ziemią gotową już do zaszczepienia . Na allegro znalazłem niby to przypadkiem .Potem tylko nie zjebać samego szczepienia . Bo wystarczy tylko igłę wysterylizować i samo miejsce szczepienia w folii zakleić . Coraz bardziej ekonomiczne się robi . Tylko ile ml potrzeba na takiego growkita ?
  • 84 / 37 / 0
@OperatorB9 414g to bardzo dobry wynik! Gratulacje!

Jeżeli pytasz o to, ile potrzebujesz wstrzyknąć ml ze strzykawki z zarodnikami to... zależy to od wielkości substratu (objętości). Przy podjęciu decyzji możesz brać pod uwagę bardzo wiele czynników, ale jak nie startujesz w jakimś "konkursie hodowli grzybów" to 2ml-5ml na litr substratu. Często takie info jest w instrukcji strzykawki z zarodnikami.

Mam tylko nadzieję, że "bagi ze sterylną ziemią" to taki skrót myślowy i masz na myśli substrat (czyli podłoże do uprawy grzybów - np. sterylny ugotowany ryż), a nie ziemię ogrodową xD.
  • https://herbsman.pl - Moja strona o etnobotanice i konopiach.
ODPOWIEDZ
Newsy
Żeby nie dostać mandatu za piwo, próbował przekupić policjantów 70 euro i kokainą

Przyłapany na piciu piwa na peronie sopockiego dworca 33-latek, by nie dostać mandatu, zaoferował policjantom łapówkę: 70 euro i... kokainę.

Po debacie prezydenckiej wzrosło zainteresowanie woreczkami nikotynowymi

Debata prezydencka 23 maja br. pokazała, że Polacy nie wiedzą, czym są saszetki nikotynowe oraz snusy, a także czym się różnią. Sztab wyborczy Karola Nawrockiego podał, że kandydat na prezydenta podczas debaty przyjął snus. Sam Karol Nawrocki sprostował, że była to saszetka nikotynowa. Tymczasem różnica między oboma produktami jest ogromna. Snus zawiera tytoń, którego nie ma w saszetce, a jego sprzedaż w UE – z wyjątkiem Szwecji – jest zabroniona.

Pierwsze takie badania obaliły popularny mit

Mikrodawki LSD zyskały popularność jako potencjalna metoda leczenia ADHD, ale najnowsze badanie kliniczne wykazało, że ich skuteczność nie przewyższa placebo. Choć wiele osób wierzyło w poprawę koncentracji i samopoczucia, naukowcy nie znaleźli na to dowodów.