Pochodna kwasu gamma-aminomasłowego, o działaniu podobnym do modulatorów GABA (lecz nie działająca w ten sposób).
Więcej informacji: Pregabalina w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 308 / 120 / 0
Co do potencjalnej szkodliwości pregabaliny to jestem żywym przykładem. Brałam ją w dawce 200mg/doba, czyli nawet daleko do maksymalnej terapeutycznej. No brałam, dopóki pewnego dnia przy zwykłych badaniach okresowych do pracy lekarz nie mógł mi zmierzyć ciśnienia, w związku z czym odesłał mnie na EKG. No to po tym właśnie EKG najpierw wylądowałam na SORze, a następnie w pandemii, gdzie dostanie się do lekarza graniczyło z cudem, kardiolog w przychodni na NFZ jak zobaczył co jest na skierowaniu wręcz przepraszał mnie, że nie da rady mnie przyjąć tego samego dnia tylko następnego, ale najpierw 3x się upewniał, że czuję się dobrze. Dodam tylko, że ja się przez cały czas czułam świetnie i nie miałam absolutnie żadnych objawów wskazujących na to, że coś się dzieje z sercem. Powód zaburzeń zagrażających życiu? Pregabalina.
  • 164 / 45 / 0
Modzi zapomnieliście o jednym temacie do przeniesienia: pregabalina-guide-to-przewodnik-by-miss ... 71507.html
@Merx

@ladyinnaightmares
Po odstawieniu pregi te objawy przeszly bądz sie unormowaly? Czy po prostu drogą eliminacji typu „nic innego nie moglo pani tak spieprzyc serducha wiec to prega” lekarz postawil na prege wlasnie? Zaciekawilas mnie
Ostatnio zmieniony 03 lutego 2025 przez ErenKruger, łącznie zmieniany 1 raz.
lol [*]
  • 308 / 120 / 0
@ErenKruger kardiolog najpierw sprawdził wszystkie inne potencjalne przyczyny zaburzeń, rozważał nawet badanie elektrofizjologiczne serca, ale psychiatra od razu jak usłyszał co się dzieje, kazał natychmiast odstawić pregabalinę, nie czekając na opinię kardiologa.
Mniej więcej się cofnęły zmiany. Raz w roku muszę się pokazywać u kardiologa kontrolnie, no i wszelkie leki o potencjalnym działaniu kardiotoksycznym są u mnie spalone.
  • 164 / 45 / 0
@ladyinnaightmares a długo ją wtedy bralaś? Więcej niż rok?

Żeby nie było że jakiś offtop:
Ja brałam 150mg 1-0-1 kilka lat + sporo wyskoków po kilka g (4-5g++) i bardzo często antyskrętowo - i ostatnie ekg wyszło czyste. Z siuraniem też problemów brak. Dex też po odstawce bodaj pisał, że wyniki w normie - a on brał jeszcze dłużej.
lol [*]
  • 308 / 120 / 0
@ErenKruger +/- 2 lata.
  • 92 / 20 / 0
@ladyinnaightmares dzięki za info, ja już biorę na nadciśnienie codziennie nebiwolol do tego czasami jakieś stimy. Także nie będę się z powrotem w pręgę pakował, dziś wziąłem jeszcze 150mg ale odpuszczam, wczoraj miałem natłok myśli spory + lęk delikatny wziąłem 0,5mg alpry i do wieczora spokój od 15stej. Także jakoś sobie poradzę myślę przy pomocy alpry i rezygnuje z tej pregi.

Odstawka 600/D cold turkey to była masakra.
Przedstawienie musi trwać.
  • 498 / 100 / 0
Jak długo wy te pregę bierzecie i w jakim celu? Przecież to wykazuje zjawisko tachyfilaksji. Weźmiesz 600mg, drugiego dnia jeszcze odczujesz, ale odczujesz też osłabienie działania. Na trzeci dzień to już jakieś mikrodziałanie.

Więc po co? Żeby się tylko wjebać?
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Według rządu USA Walgreens wydawał opioidy bez uzasadnienia medycznego

Departament Sprawiedliwości USA wytoczył proces przeciwko sieci aptek Walgreens, oskarżając ją o realizację milionów recept na kontrolowane substancje, w tym opioidy, bez odpowiedniego uzasadnienia medycznego. Zarzuty obejmują wydawanie recept z „czerwonymi flagami”, które wskazywały na ich potencjalną nielegalność.

Używanie marihuany może wiązać się ze zmianami epigenetycznymi

Naukowcy podjęli się próby zbadania związku między zmianami epigenetycznymi u dorosłych osób, którzy palili lub palą marihuanę.

Europol rozbił siatkę handlarzy kokainą. Skonfiskowano ponad 7 ton narkotyków

Hiszpańskie służby rozbiły siatkę handlarzy narkotyków. Zatrzymano 22 osoby, które są podejrzane o hurtową dystrybucję kokainy na terenie Unii Europejskiej. Dochodzenie, koordynowane przez unijną agencję ds. współpracy organów ścigania (Europol), obejmowało Hiszpanię, Bułgarię, Kolumbię, Kostarykę i Panamę.