Pochodna kwasu gamma-aminomasłowego, o działaniu podobnym do modulatorów GABA (lecz nie działająca w ten sposób).
Więcej informacji: Pregabalina w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 310 / 121 / 0
Co do potencjalnej szkodliwości pregabaliny to jestem żywym przykładem. Brałam ją w dawce 200mg/doba, czyli nawet daleko do maksymalnej terapeutycznej. No brałam, dopóki pewnego dnia przy zwykłych badaniach okresowych do pracy lekarz nie mógł mi zmierzyć ciśnienia, w związku z czym odesłał mnie na EKG. No to po tym właśnie EKG najpierw wylądowałam na SORze, a następnie w pandemii, gdzie dostanie się do lekarza graniczyło z cudem, kardiolog w przychodni na NFZ jak zobaczył co jest na skierowaniu wręcz przepraszał mnie, że nie da rady mnie przyjąć tego samego dnia tylko następnego, ale najpierw 3x się upewniał, że czuję się dobrze. Dodam tylko, że ja się przez cały czas czułam świetnie i nie miałam absolutnie żadnych objawów wskazujących na to, że coś się dzieje z sercem. Powód zaburzeń zagrażających życiu? Pregabalina.
  • 165 / 45 / 0
Modzi zapomnieliście o jednym temacie do przeniesienia: pregabalina-guide-to-przewodnik-by-miss ... 71507.html
@Merx

@ladyinnaightmares
Po odstawieniu pregi te objawy przeszly bądz sie unormowaly? Czy po prostu drogą eliminacji typu „nic innego nie moglo pani tak spieprzyc serducha wiec to prega” lekarz postawil na prege wlasnie? Zaciekawilas mnie
Ostatnio zmieniony 03 lutego 2025 przez ErenKruger, łącznie zmieniany 1 raz.
lol [*]
  • 310 / 121 / 0
@ErenKruger kardiolog najpierw sprawdził wszystkie inne potencjalne przyczyny zaburzeń, rozważał nawet badanie elektrofizjologiczne serca, ale psychiatra od razu jak usłyszał co się dzieje, kazał natychmiast odstawić pregabalinę, nie czekając na opinię kardiologa.
Mniej więcej się cofnęły zmiany. Raz w roku muszę się pokazywać u kardiologa kontrolnie, no i wszelkie leki o potencjalnym działaniu kardiotoksycznym są u mnie spalone.
  • 165 / 45 / 0
@ladyinnaightmares a długo ją wtedy bralaś? Więcej niż rok?

Żeby nie było że jakiś offtop:
Ja brałam 150mg 1-0-1 kilka lat + sporo wyskoków po kilka g (4-5g++) i bardzo często antyskrętowo - i ostatnie ekg wyszło czyste. Z siuraniem też problemów brak. Dex też po odstawce bodaj pisał, że wyniki w normie - a on brał jeszcze dłużej.
lol [*]
  • 310 / 121 / 0
@ErenKruger +/- 2 lata.
  • 93 / 20 / 0
@ladyinnaightmares dzięki za info, ja już biorę na nadciśnienie codziennie nebiwolol do tego czasami jakieś stimy. Także nie będę się z powrotem w pręgę pakował, dziś wziąłem jeszcze 150mg ale odpuszczam, wczoraj miałem natłok myśli spory + lęk delikatny wziąłem 0,5mg alpry i do wieczora spokój od 15stej. Także jakoś sobie poradzę myślę przy pomocy alpry i rezygnuje z tej pregi.

Odstawka 600/D cold turkey to była masakra.
Przedstawienie musi trwać.
  • 499 / 100 / 0
Jak długo wy te pregę bierzecie i w jakim celu? Przecież to wykazuje zjawisko tachyfilaksji. Weźmiesz 600mg, drugiego dnia jeszcze odczujesz, ale odczujesz też osłabienie działania. Na trzeci dzień to już jakieś mikrodziałanie.

Więc po co? Żeby się tylko wjebać?
  • 82 / 18 / 0
dzisiajErenKruger pisze:
@ladyinnaightmares a długo ją wtedy bralaś? Więcej niż rok?

Żeby nie było że jakiś offtop:
Ja brałam 150mg 1-0-1 kilka lat + sporo wyskoków po kilka g (4-5g++) i bardzo często antyskrętowo - i ostatnie ekg wyszło czyste. Z siuraniem też problemów brak. Dex też po odstawce bodaj pisał, że wyniki w normie - a on brał jeszcze dłużej.
Stądże właśnie moje zdziwienie jeżeli chodzi o post ladyinnaightmares, bo u mnie sytuacja wygląda bardzo podobnie - wszystkie badania, ekg, eeg, mocz, ciśnienie wychodzi w normie. Po dwuletnim, dziennym, ostro nadużywaniem pregi. Zero odchyłów. Wcześniej pisałem o problemach z odlaniem się, ale to było raczej spowodowane mieszanką z opio, sama prega nie powodowała u mnie żadnych skutków ubocznych. Kazdy lekarz, do którego chodziłem, mówił, że prega jest lekiem bardzo bezpiecznym i na moim przykładzie nie mylili się. Nie chce negować tego co napisała tutaj osoba mierząca się ze skutkami ubocznymi po predze, pytanie, czy pregabalina to był jedyny lek który brałaś w danym momencie. Uzależeżnienie, zjazd, jak najbardziej - no ale kurcze, zeby prega odbijała się na serduchu? Jednocześnie wykonywałem mnóstwo sportu, biegi, tenis etc.
  • 165 / 45 / 0
@Associazione przecież napisała to o co pytasz..

@DobryWujas ja osobiście - poza rekreacyjnymi wrzutkami - muszę brać ją jako anagletyk na dyskopatię. NLPZ ryją mi bebechy, tramadol na to gunwo nie działa - a prega pif paf i względnie po bólu. Gorzej, że po wyskokach rekreacyjnych to i anaglezyjna tolerancja poszła w górę :( Ale coś za coś.
lol [*]
  • 499 / 100 / 0
Nie rozmawiamy o ludziach co czerpią z jej przeciwbólowych, przeciwlękowych właściwości. A no I nie chodzi też o zbijanie skręta opio. Chodzi mi że w jakim celu wy to ćpacie jak nie działa. Bo to silnie nie uzależnia, więc dzień przerwy można se zrobić. Tolerka spadnie o tyle, że zadziała znowu z pełną siłą. A tutaj ludzie o jakimś zespole odstawiennym mówią, że ich napierdala. A jadłem pregabe nie raz i wrzucić to sobie raz na jakiś czas jest naprawdę fajnie ale to tak samo jak wypić ćwiartke dla mnie. Tylko po pregabie nie ma całego tego gówna związanego z alkoholem. Pewne różnice, które znamy.

My chyba serio mamy inne pojęcie bólu, tj. napierdalania.
ODPOWIEDZ
Newsy
Kilkanaście tysięcy butelek wina i 270 kilogramów marihuany

Trzy osoby podejrzane o przemyt ponad 270 kilogramów narkotyków ujęli wielkopolscy policjanci - podała we wtorek KWP w Poznaniu. Szacunkowa wartość przejętych narkotyków to 12 mln zł.

TikTok: Dlaczego alkohol jest akceptowalny, a marihuana zakazana?

TikTok to jedna z najpopularniejszych platform społecznościowych na świecie, która przyciąga miliony użytkowników każdego dnia. Jednak jej polityka dotycząca treści związanych z marihuaną i alkoholem wywołuje liczne kontrowersje. Platforma całkowicie zakazuje promowania konopi, jednocześnie pozwalając na reklamowanie alkoholu pod określonymi warunkami. To podwójne standardy, które nie tylko irytują branżę konopną, ale także wpływają na postrzeganie tych substancji przez społeczeństwo.

Policjanci odkryli plantację marihuany w domu 77-latki pod Lubaniem. Zbierała na remont

Plantację konopi indyjskich znaleźli policjanci w domku 77-letniej kobiety, w wiosce koło Lubania. Kobieta tłumaczyła na przesłuchaniu, że produkowała marihuanę, bo potrzebowała pieniędzy na remont domu.