Tylko weźcie pod uwagę, że ja miałam dawki leków i sposób postępowania dobierane do przyczyny, a biorąc pod uwagę fakt, że ja na wiele leków reaguje nietypowo, to też dawki u mnie mogły być inne. Ja przez miesiąc brałam olanzapinę 5h przed snem w dawce 1,25mg, a melatoninę 5mg pół roku, 3h przed pójściem spać. Na mnie takie dawki działały, negatywnych następstw nie odnotowałam i śpię nadal bez problemu mimo, że od tamtej pory minęły 4 lata i absolutnie nie muszę się wspomagać czymkolwiek.
Mi tych dawek lekarz nie ustalił po 5 minutowym wywiadzie, tylko ta wizyta trwała ponad godzinę i padały pytania o sen od okresu bardzo wczesnego dzieciństwa. U mnie przyczyna bezsenności ma w dużej mierze podłoże genetyczne, bo to zostało później potwierdzone badaniami. A może nie tyle bezsenności co genetycznie uwarunkowana zmniejszona potrzeba snu. Nie dla kaprysu lekarz mi skrócił maksymalny czas snu dopuszczalny do 5,5h, a max 7 włącznie z okresem zasypiania i wstawania. Sprawę pogarszały wtedy dodatkowo inne leki, które brałam i te leki kazał lekarz wywalić od razu.
Zresztą ja do dzisiaj śpię 5-6h godzin na dobę (i nie, nie wybudzam się sama po takim czasie, budzi mnie budzik) i ja po takiej ilości snu funkcjonuję na co dzień lepiej niż jakbym spała 7h czy więcej.
Strettart już dawno pisał o serotonine...
A odkrył to już nie pamiętam.
Ale to ten hormon sprawia, że chcemy spać! Chcemy spać kładziemy się z poczuciem jak dobrze zaraz odpłynęła. Ale do wytworzenia serotoniny trzeba zadbać o kilka substancji i wysiłek stres jest też potrzebny !!!
Tak więc czytajcie a nie łykacie gaba-ergiki.
A ja zawsze myślałem, że hormonem snu jest melatonina...
Dobra @polskilen jakimiś badaniami zarzuć, bo nie wierzę, żeby cały świat się mylił.
zdrowy-sen-t52106.html
Z samego źródła wiedza, tylkoe nie każdy zrozumie kto przeczytał.
Serio sprawa jest banalna wystarczy trochę zaangażowania.
Strearrart nawet rozbijał to na czynniki pierwsze jakby ktoś nie rozumiał ale widać to nie do cb wujas dalej wielu nie rozumie.
Wujas to tak z partyzanta do cb a melatonina powstaje z czego Przepraszam ? Najpierw stwórz przez dzień serotonine by miało się co zamienić e melatoninę.
Jeśli to nie działa to bezsenność jest spowodowana odwodnieniem w pierwszej kolejności hipoglikemią a już u ćpunów to reaktywną. Brakiem wysiłku, brakiem witamin to już większy problem... Itd
Jasne, już się zabieram do lektury. Człowiek uczy się całe życie i kto wie. Może dzięki Tobie dowiem się czegoś nowego.
Tak wiem, że serotonina jest jakby substratem do produkcji melatoniny. Odświeżyłem to sobie zanim napisałem powyższy post. Ale to bardzo duży skrót myślowy. To tak jakbyś powiedział, że heroina czy kodeina to morfina, bo się do niej metabolizują. Podczas gdy wszystkie te 3 substancje działają inaczej.
scalono - nv13
Przeczytałem. I dalej jestem fchuj daleko od wniosku, że to serotonina sprawia, że chcemy spać. Zostało tam wymienionych tak wiele hormonów i ich funkcje że aż mi się łeb zlasował i muszę odpocząć. :) No, ale przeczytaj to sobie jeszcze raz @PolskiLen i sam wyciągnij wniosek, że serotonina tylko i wyłącznie. To nadużycie po prostu. Nic w przyrodzie, a tym bardziej mózg człowieka nie jest czarno-biały.
Medyczna marihuana działa – polemika z tekstem OKO.press. Odpowiedź autora: dowody są słabe
Co promieniowanie gamma robi z medyczną marihuaną i jak wpływa na kannabinoidy i terpeny?
Czy świadek może odmówić odpowiedzi na pytania w sprawie o narkotyki? Analiza art. 183 K.p.k.
Były adwokat wśród podejrzanych o handel tabletkami do produkcji metamfetaminy
Wśród 36 podejrzanych o handel tabletkami z których można wyprodukować metamfetaminę są prawnicy i farmaceuci. Zarzuty kierowania grupą przestępczą ma były ostrowski adwokat Michał D. Śledztwo w tej sprawie trwa ponad 4 lata i nie zakończyło się jeszcze, bo - jak tłumaczą śledczy - jest skomplikowane.
Morfina zamiast fentanylu - jest zmiana po wprowadzeniu ograniczeń. Mamy dane o liczbie recept
Restrykcje w przepisywaniu fentanylu, morfiny i oksykodonu doprowadziły do widocznego zmniejszenia liczby recept na te substancje - dowiedział się Rynek Zdrowia. Zapytaliśmy Centrum e-Zdrowia ile było recept od początku roku wypisywanych na leki narkotyczne. W ten sposób sprawdziliśmy, co się zadziało po wprowadzeniu obostrzeń Ministerstwa Zdrowia.
Przyczepa pełna marihuany. Polska para próbowała dorobić do emerytury
4 mln zł – tyle były warte narkotyki, które ukryła w przyczepie kempingowej para emerytów. Przemytnicy przywieźli używki z Hiszpanii, a po drodze udawali, że zwiedzają europejskie miasta, żeby zmylić służby.