Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 910 / 500 / 0
A czy Ty w ogóle czytałeś swojego poprzedniego posta? Bo wydaje mi się że robisz to samo, a chcesz dawać koledze złote rady tutaj. %-D
Panie Boże jeśli teraz nie umre nigdy nie przypierdole krechy.
  • 1740 / 278 / 0
@DepresyjnyTypek zdrowa dieta, sport - nic z tych rzeczy. Jedynie co to wspomagam się trochę suplementami i mam pracę dość ciężką fizycznie, w okresie przedświątecznym myślałem że dosłownie zdechnę. Mam 42 lata i kiedyś taki wysiłek łatwiej mi przychodził. Ale chuj z tym.

W każdym razie nie biorę leków szukając stanu zbliżonego do naćpania. Szukam optymalnego stanu bez lęku, apatii, anhedonii. W cuda nie wierzę i wiem że nigdy nie będzie idealnie. A jednak kilka razy było naprawdę bardzo dobrze, niestety leki z czasem przestały działać. Dlatego teraz bawię się w miksy.
  • 23 / 4 / 0
05 stycznia 2025tosieniedzieje pisze:
A czy Ty w ogóle czytałeś swojego poprzedniego posta? Bo wydaje mi się że robisz to samo, a chcesz dawać koledze złote rady tutaj. %-D
Znaczy ja mam wyjebane w zycie,ale miałem dobry okres w którym funkcjonowałem bez leków i wiem jak ważna jest aktywność fizyczna.
  • 910 / 500 / 0
Więc dlaczego wróciłeś do leków skoro tak zajebiście bez nich funkcjonowałeś. To nie ma sensu.
Panie Boże jeśli teraz nie umre nigdy nie przypierdole krechy.
  • 85 / 5 / 0
Wenflaksyna dla lękowca to słaba opcja , czy nie ma reguły ? Potrzebuje czegoś co delikatnie pobudzi do działania ale też zniweluje lęki .
Nie lubię mocnych stymulantów, im mniejsze dawki tym mniejsze pobudzenie i mniejsza szansa że lęki dadzą o sobie znać ?

Ma ktoś porównanie do setraliny ? Mnie ona w gl nie pobudza w dawkach do 150mg, na lęki średnio się sprawdza ale nie najgorzej , pewność siebie wyraźnie podniosła . Skutków ubocznych brak
  • 296 / 92 / 0
@Szelest1 nie ma reguły, jedni chwalą działanie przeciwlękowe wenlafaksyny, inni zaś narzekają na nasilenie lęku. Mnie np. porządnie zamulała i to skutkowało solidnym efektem anksjolitycznym, natomiast okazała się całkowicie bezskuteczna w niwelowaniu objawów depresyjnych. Te leki to jedna wielka loteria, nie przekonasz się dopóki sam nie spróbujesz.

Warto też dodać, że do dawek 150-225mg wenlafaksyna jest w zasadzie SSRI, bo na transporter noradrenaliny w sposób znaczący klinicznie zaczyna działać dopiero w wyższych dawkach.
  • 1740 / 278 / 0
@Szelest1 dla mnie wenlafaksyna świetna na lęk i fobię społeczną, o niebo lepsza od sertraliny.
Na wenli byłem lekko pobudzony w dawce 150 mg, przy 225 mg już konkretnie. Teraz biorę 375 i jest spoko.
  • 123 / 17 / 0
09 stycznia 2025halowpierdol pisze:
Warto też dodać, że do dawek 150-225mg wenlafaksyna jest w zasadzie SSRI, bo na transporter noradrenaliny w sposób znaczący klinicznie zaczyna działać dopiero w wyższych dawkach.
No to nie do końca prawda. Może i w badaniach amerykańscy naukowcy stwierdzili, że wartości Ki dla NA czy tam inne pierdy w dawkach <225 mg są klinicznie nieistotne, ale w praktyce czuć noradrenalinę, nawet na 150 mg. To nie jest działanie SSRI. Może to kogoś wprowadzić w błąd i pomyśli sobie, że "o, to muszę brać 300 mg, bo przecież 150 mg nie działa jak trzeba". A z resztą posta się zgadzam, że na jednych działa anksjolitycznie, na innych anksjogennie. Chyba jedyna droga to spróbowanie po prostu na sobie.
  • 1740 / 278 / 0
Ta noradrenalina w teorii powinna indukować lęk (bupropion mnie niszczy pod tym względem), jednak SNRI wenla i duloksetyna zajebiście mi na ten lęk pomogły, zwłaszcza po dulo byłem pewny siebie i jakoś jednocześnie pobudzony i opanowany.
  • 162 / 29 / 0
@Szelest1 co do Twojego pytania - to dobra opcja. W sieci bardzo przystępnie o unikalnym profilu działania wenlafaksyny pisze dr Bartosz Łoza.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Już 1 drink dziennie zwiększa ryzyko zgonu. Alkohol nie przynosi żadnych korzyści

W Journal of Studies on Alcohol and Drugs ukazało się jedno z najbardziej kompleksowych badań dotyczących wpływu alkoholu na zdrowie populacji amerykańskiej. Zostało przeprowadzone przez ponad trzydziestu badaczy z wiodących instytucji naukowych, w tym z Columbia University, University of California, Mayo Clinic, University College London czy Harvard Medical School. Dostarcza ono precyzyjnych szacunków ryzyka zgonu powodowanego przez spożycie alkoholu z uwzględnieniem płci, wieku i poziomu konsumpcji.

"Narcos z Podlasia" skazani. Ich narkotyki miały zalać polski rynek

Meksykańscy narcos, którzy produkowali metamfetaminę na Podlasiu, zostali skazani przed sądem w Białymstoku. To pierwszy przypadek w Polsce, który pokazuje zmianę modelu działania karteli - zamiast szmuglować narkotyki do Europy, wysyłają "kucharzy". Tylko w Polsce toczą się procesy jeszcze dwóch innych grup z Meksyku.

Palenie marihuany zmniejsza chęć na alkohol? Nowe badania kliniczne przynoszą zaskakujące wnioski

Coraz więcej osób na świecie eksperymentuje z zastępowaniem alkoholu konopiami indyjskimi, a trend ten zyskał w popkulturze miano „California sober”. Choć do tej pory opieraliśmy się głównie na niejednoznacznych obserwacjach, najnowsze badanie opublikowane na łamach American Journal of Psychiatry rzuca nowe światło na ten fenomen. Kontrolowany eksperyment udowadnia, że doraźne zapalenie marihuany znacząco zmniejsza ilość spożywanego alkoholu i opóźnia moment sięgnięcia po pierwszego drinka.