Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 649 / 412 / 0
A czy Ty w ogóle czytałeś swojego poprzedniego posta? Bo wydaje mi się że robisz to samo, a chcesz dawać koledze złote rady tutaj. %-D
  • 1113 / 189 / 0
@DepresyjnyTypek zdrowa dieta, sport - nic z tych rzeczy. Jedynie co to wspomagam się trochę suplementami i mam pracę dość ciężką fizycznie, w okresie przedświątecznym myślałem że dosłownie zdechnę. Mam 42 lata i kiedyś taki wysiłek łatwiej mi przychodził. Ale chuj z tym.

W każdym razie nie biorę leków szukając stanu zbliżonego do naćpania. Szukam optymalnego stanu bez lęku, apatii, anhedonii. W cuda nie wierzę i wiem że nigdy nie będzie idealnie. A jednak kilka razy było naprawdę bardzo dobrze, niestety leki z czasem przestały działać. Dlatego teraz bawię się w miksy.
  • 9 / 1 / 0
05 stycznia 2025tosieniedzieje pisze:
A czy Ty w ogóle czytałeś swojego poprzedniego posta? Bo wydaje mi się że robisz to samo, a chcesz dawać koledze złote rady tutaj. %-D
Znaczy ja mam wyjebane w zycie,ale miałem dobry okres w którym funkcjonowałem bez leków i wiem jak ważna jest aktywność fizyczna.
  • 649 / 412 / 0
Więc dlaczego wróciłeś do leków skoro tak zajebiście bez nich funkcjonowałeś. To nie ma sensu.
  • 81 / 5 / 0
Wenflaksyna dla lękowca to słaba opcja , czy nie ma reguły ? Potrzebuje czegoś co delikatnie pobudzi do działania ale też zniweluje lęki .
Nie lubię mocnych stymulantów, im mniejsze dawki tym mniejsze pobudzenie i mniejsza szansa że lęki dadzą o sobie znać ?

Ma ktoś porównanie do setraliny ? Mnie ona w gl nie pobudza w dawkach do 150mg, na lęki średnio się sprawdza ale nie najgorzej , pewność siebie wyraźnie podniosła . Skutków ubocznych brak
  • 87 / 35 / 0
@Szelest1 nie ma reguły, jedni chwalą działanie przeciwlękowe wenlafaksyny, inni zaś narzekają na nasilenie lęku. Mnie np. porządnie zamulała i to skutkowało solidnym efektem anksjolitycznym, natomiast okazała się całkowicie bezskuteczna w niwelowaniu objawów depresyjnych. Te leki to jedna wielka loteria, nie przekonasz się dopóki sam nie spróbujesz.

Warto też dodać, że do dawek 150-225mg wenlafaksyna jest w zasadzie SSRI, bo na transporter noradrenaliny w sposób znaczący klinicznie zaczyna działać dopiero w wyższych dawkach.
  • 1113 / 189 / 0
@Szelest1 dla mnie wenlafaksyna świetna na lęk i fobię społeczną, o niebo lepsza od sertraliny.
Na wenli byłem lekko pobudzony w dawce 150 mg, przy 225 mg już konkretnie. Teraz biorę 375 i jest spoko.
ODPOWIEDZ
Newsy
10 skutecznych sposobów na odstawienie marihuany – przewodnik krok po kroku

Marihuana, choć przez wielu postrzegana jako substancja rekreacyjna, może znacząco wpłynąć na codzienne funkcjonowanie. Regularne używanie zioła bywa sposobem na relaks lub ucieczkę od problemów, ale w dłuższej perspektywie może prowadzić do uzależnienia psychicznego, zmniejszonej produktywności, a nawet izolacji społecznej. Z czasem, nawyk palenia staje się coraz bardziej obciążający dla zdrowia fizycznego i psychicznego, wpływając na koncentrację, motywację oraz ogólną jakość życia.

USA: Popularność zioła rośnie. Czy branża alkoholowa jest zagrożona?

Amerykanie coraz intensywniej używają marihuany jako substytutu innych używek. Analitycy donoszą o nagłym wzroście konsumpcji konopi indyjskich jako alternatywy dla alkoholu w 2024 roku.

Morfina zamiast fentanylu - jest zmiana po wprowadzeniu ograniczeń. Mamy dane o liczbie recept

Restrykcje w przepisywaniu fentanylu, morfiny i oksykodonu doprowadziły do widocznego zmniejszenia liczby recept na te substancje - dowiedział się Rynek Zdrowia. Zapytaliśmy Centrum e-Zdrowia ile było recept od początku roku wypisywanych na leki narkotyczne. W ten sposób sprawdziliśmy, co się zadziało po wprowadzeniu obostrzeń Ministerstwa Zdrowia.