Czy mogę zrobić coś lepiej żeby rosły na środku czy cierpliwie czekać aż wszędzie się pojawią?
Dzięki! :)[ external image ]
Zakupiłem growkit GT full automat, czytając różne fora oraz treści mam już mentlik w głowie i chciałbym się poradzić doświadczonego mykologa.
Mianowicie: Growkit GT full automat - producent nie przewiduje otwierania baga, ponieważ jest odp. wiglotność oraz filtr (dopływ powietrza)
Gk posiadam już 8 dni, odpowiednie warunki (22-25C, wilgotność, dostęp do światła [nie bezpośredni]).
Po tym czasie pojawiły się pierwsze piny (4 szt) .
Pytanie: Czy nawet gdy producent nieprzewiduje otwierania baga, to jednak gdy pojawiły się piny to otworzyć, i wentylować 3x dziennie, czy posłuchać się producenta, i nic nie ruszać do pierwszych zbiorów.
Nie chciałbym po prostu spieprzyć sprawy, na forum wyczytałem, że gdy pojawią się pierwsze piny trzeba zacząć wentylację oraz kontrolować wilgotność w gk.
Proszę o poradę. :)
Pozdrawiam Szakal.
https://www.youtube.com/watch?v=jl9_mWvCmi
znowu mam jakąś lipę, co nie miałem wcześniej.
Czy to po prostu zarodniki spadły? Na majwyższym śzczycie nie ma tego nalotu.
The body or a conscious mind'
17 lipca 2024Vetulani44 pisze: To jest w porządku, czasem może się zdarzyć, że niektórym owocnikom jeszcze stosunkowo sporo brakuje do maksymalnego wzrostu, a inne lada moment będą zrzucać zarodniki. Wtedy warto zebrać te rozwinięte i dać rozwinąć się reszcie. Ale w dobowych odstępach? Aż takie różnice masz?
Tak było z tymi które zrzuciły zarodniki. Jednego wieczora sprawdzałem i uznałem że jeszcze niepora bo nie były tak bardzo wykształcone jak powinny, w mojej opinii. A następnego dnia już było czarno i kapelusze zwiększyły swoją średnice dwukrotnie. Wizualnie naprawdę sporo się zmieniło.
Naproksen i LSD w bałtyckich krabach. Jak leki trafiają do morza?
Mundur nie izoluje od rzeczywistości. O hipokryzji, która pęka na komisariatach
Od daru bogów do codziennej ucieczki. Co antropologia mówi o naszym związku z alkoholem
Produkcja metamfetaminy dla meksykańskiego kartelu? Są kolejne zatrzymania
Czterech Polaków podejrzanych jest o współdziałanie z Meksykanami, nieprawomocnie skazanymi w maju na 10-11 lat więzienia za wytwarzanie na dużą skalę metamfetaminy - poinformowała prokuratura. Możliwości produkcyjne zlikwidowanego przez CBŚP w Podlaskiem laboratorium sięgały 800 kg narkotyków.
Marihuana w Norwegii — odrzucona reforma i to, co zrobiły sądy
Norwegia odrzuciła dekryminalizację w parlamencie, a rok później jej Sąd Najwyższy w praktyce złagodził karanie za posiadanie na własny użytek. To rzadki przypadek, w którym sądy poszły dalej niż ustawodawca.
Za "przekąski" z Kalifornii grozi mu 20 lat więzienia
W paczce z Kalifornii do Polski miały być przekąski. Funkcjonariusze Służby Celno-Skarbowej w Warszawie otworzyli puszki i znaleźli susz roślinny. Okazało się, że to była marihuana. Zarzut związany z przemytem usłyszał 22-latek.