Wszystko, co dotyczy hodowli/uprawy grzybów psylocybinowych.
Jakie grzyby są Twoim zdaniem najlepsze?
Krajowe łysiczki
967
62%
Krajowe muchomory
104
7%
Importowane (wszystkie wrzucam do jednego wora)
491
31%

Liczba głosów: 1562

ODPOWIEDZ
  • 9 / 2 / 0
Hej, to mój pierwszy growkit golden teacher. Wczoraj pojawiły się pierwsze piny, zaczęłam spryskiwać wodą ścianki i wietrzyć dwa razy dziennie. Zastanawiam się czemu grzybki rosną po bokach, a nie na całej powierzchni?
Czy mogę zrobić coś lepiej żeby rosły na środku czy cierpliwie czekać aż wszędzie się pojawią?
Dzięki! :)[ external image ]
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
  • 1 / / 0
Witam, jestem początkującym badaczem grzybów :)
Zakupiłem growkit GT full automat, czytając różne fora oraz treści mam już mentlik w głowie i chciałbym się poradzić doświadczonego mykologa.
Mianowicie: Growkit GT full automat - producent nie przewiduje otwierania baga, ponieważ jest odp. wiglotność oraz filtr (dopływ powietrza)
Gk posiadam już 8 dni, odpowiednie warunki (22-25C, wilgotność, dostęp do światła [nie bezpośredni]).
Po tym czasie pojawiły się pierwsze piny (4 szt) .
Pytanie: Czy nawet gdy producent nieprzewiduje otwierania baga, to jednak gdy pojawiły się piny to otworzyć, i wentylować 3x dziennie, czy posłuchać się producenta, i nic nie ruszać do pierwszych zbiorów.
Nie chciałbym po prostu spieprzyć sprawy, na forum wyczytałem, że gdy pojawią się pierwsze piny trzeba zacząć wentylację oraz kontrolować wilgotność w gk.
Proszę o poradę. :)
Pozdrawiam Szakal.
  • 2710 / 579 / 0
@Lexxxis567 Trochę cierpliwości, ona jest kluczowa w hodowli grzybów. Będzie ich więcej.
25 sierpnia 2014Melancthe pisze:
Ja pierdole, jaka bieda umysłowa.
Niech zgadnę: mieszkasz z rodzicami/rodzicem, nie zarabiasz, studia Ci nie poszły, zainteresowania liczne acz powierzchowne.
  • 5 / / 0
dzień dobry wieczór,

znowu mam jakąś lipę, co nie miałem wcześniej.

Czy to po prostu zarodniki spadły? Na majwyższym śzczycie nie ma tego nalotu.
  • 605 / 156 / 0
@krzysz1 Tak, to zarodniki. Poza tym, że nieestetycznie to wygląda, to nic nie zmienia. Staraj się robić kosę wcześniej, jak już woalki pękają w największych sztukach. Nie czekaj, aż reszta dojdzie.
'Never know who's behind the wheel,
The body or a conscious mind'
  • 5 / / 0
A czy nieekonomicznie jest zrywać na dwa - trzy razy w dobowych odstępach? Ponieważ zawsze mam tak że około trzech owocników jest dominujących i kilka mniej rozwiniętych w ich orbicie, więc zbieram te największe i następnego dnia reszta sobie dojdzie
  • 2710 / 579 / 0
To jest w porządku, czasem może się zdarzyć, że niektórym owocnikom jeszcze stosunkowo sporo brakuje do maksymalnego wzrostu, a inne lada moment będą zrzucać zarodniki. Wtedy warto zebrać te rozwinięte i dać rozwinąć się reszcie. Ale w dobowych odstępach? Aż takie różnice masz?
Niech zgadnę: mieszkasz z rodzicami/rodzicem, nie zarabiasz, studia Ci nie poszły, zainteresowania liczne acz powierzchowne.
  • 9 / 2 / 0
Dzieciątka rosną jak szalone ;)

Czy powinnam już zbierać te największe?

[ external image ]
  • 2710 / 579 / 0
@Lexxxis567 Poczekaj jeszcze trochę. Zbierz wtedy, gdy pierścień (to białe pod kapeluszami - teraz jest z nimi złączone) zacznie już ładnie pękać. To zwiastuje, że grzyby będą chciały lada moment zrzucać zarodniki, do czego jednak lepiej nie dopuścić, bo one bardzo brudzą.
  • 5 / / 0
17 lipca 2024Vetulani44 pisze:
To jest w porządku, czasem może się zdarzyć, że niektórym owocnikom jeszcze stosunkowo sporo brakuje do maksymalnego wzrostu, a inne lada moment będą zrzucać zarodniki. Wtedy warto zebrać te rozwinięte i dać rozwinąć się reszcie. Ale w dobowych odstępach? Aż takie różnice masz?
Noo sporo potrafi urosnąć w ciągu jednej doby.

Tak było z tymi które zrzuciły zarodniki. Jednego wieczora sprawdzałem i uznałem że jeszcze niepora bo nie były tak bardzo wykształcone jak powinny, w mojej opinii. A następnego dnia już było czarno i kapelusze zwiększyły swoją średnice dwukrotnie. Wizualnie naprawdę sporo się zmieniło.
ODPOWIEDZ
Newsy
Drożdże piwowarskie reagują na odpowiednie dźwięki i zwiększają produkcję

Wiadomo że rośliny i zwierzęta wydają dźwięki, reagują na nie i za ich pomocą się komunikują. Komunikacja taka zachodzi też pomiędzy zwierzętami a roślinami i odwrotnie. Czy jednak organizmy należące do innych królestw domeny eukariontów w jakiś sposób reagują na dźwięki? Okazuje się, że tak. Reakcję taką zauważono u drożdży piwowarskich. Co więcej można to wykorzystać w produkcji złocistego napoju.

Jechał pijany na terapię i wpadł prosto na patrol

Poranki bywają trudne, szczególnie gdy w organizmie wciąż krąży wczorajszy alkohol. W Bartoszycach w piątek 22 sierpnia policjantki ruchu drogowego zatrzymały rowerzystę.

Narkotyki. Nie trzeba dealera, młodzi kupują przez internet

Narkotyki są coraz mocniejsze i coraz łatwiej dostępne, alarmuje pełnomocnik rządu Niemiec ds. uzależnień.