Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 66 / 8 / 0
08 czerwca 2024Obrazoburca pisze:
Wszystko jest kwestią indywidualną.
Mi lekarka także poleciła zaczynać od 25 mg, a jeśli by nie pomogło, to próbować z 50 albo i 75 mg. Chodziło o pomoc w zasypianiu w depresji stowarzyszonej z lękiem i bezsennością, jako alternatywa dla benzo. Nie posłuchałem się i od razu wziąłem 75 %-D co okazało się bardzo skutecznym ubijaczem - nawet lepszym niż 0,75 mg alpry. Rano trochę człowiek zaspany i trudno wstać, ale też bez dramatu.
Generalnie jeśli chodzi o efekt nasenny, raczej nie ma potrzeby stosować więcej jak 75 mg.
W dawkach 150 mg i wyżej to już jest typowo zastosowanie antydepresyjne.
A kiedy pojawiły się u Ciebie efekty przeciwdepresyjne? Myślisz, że warto olać dawkę 25 mg i atakować już w całą tabelkę, czyli 75?
Uwaga! Użytkownik 20fajekzfiltrem nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 13 / / 0
Czy ktoś miał po Trittico (150XR) alergie?
Kichanie, świąd gardła? Buć może jest to alergia na pyłki ale nie wiem... ciągnie się to już 2 tydzień.
  • 341 / 122 / 0
@20fajekzfiltrem
Nie wypowiem się osobiście, gdyż biorę trazodon tylko doraźnie / okazjonalnie, na problemy z zasypianiem.
Jestem na wortioksetynie, która świetnie ogarnia moją depresję, więc nie mam potrzeby stosowania czegoś dodatkowo.
Bazuję na swojej wiedzy, w tym na wypowiedziach z tego forum - że dawki 150 mg+ trazodonu uznaje się jako mające działanie antydpresyjne, a nie tylko sedacyjno-nasenne.
  • 29 / 4 / 0
Ja biorę 225mg trazodonu, 150mg od dłuższego czasu i nie czuje jakiegoś wybitnego działania antydepresyjnego, trazodon dodatkowo miał podbijać działanie ssri a konkretnie sertraliny, ktora brałam od dłuższego czasu, mam zmienione na snri (duloksetyna)
  • 66 / 8 / 0
No ja od wczoraj zacząłem brać 150 mg na noc jako antydepresant. Cel to dać mu się rozkręcić i odstawić prege a następnie wrócić do 75 trittico. Teraz lecę jeszcze duże dawki pręgi aby wytrzymać
Odstawienie kody. Od nałogu do nałogu...
Uwaga! Użytkownik 20fajekzfiltrem nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 13 / / 0
Niestety od czerwca się pogorszyło. Być może ze względu na infekcję ale ciągle myślę o chorobach, sen dobry ale ciągle czuję strach czy to normalne po 3,5 tygodnia ? (Pierwszy tydzień 75 potem 150 xr)?

Głównym moim problemem były okazjonalne problemy ze snem plus okazjonalna hipochondria a teraz od 2 tygodni ciągle myślę o chorobach/ ze może mam grzybicę, bakterie itp i ciągle się badam
  • 29 / 4 / 0
Piotr9191, wygląda to na nerwice natręctw. Na to trazodon Ci nie pomoze.
  • 757 / 114 / 0
10 czerwca 2024Piotr9191 pisze:
Czy ktoś miał po Trittico (150XR) alergie?
Kichanie, świąd gardła? Buć może jest to alergia na pyłki ale nie wiem... ciągnie się to już 2 tydzień.
żadna nerwica natręctw zrób sobie testy na alergie, akurat w maju/czerwcu pyli od chuja, ja w tym okresie zaczynam dzień od telfexa żeby się nie udusić

i raczej niemozliwe żeby trazo robiło reakcje alergiczne, bo znam ten lek bardzo dobrze
pies zjadł mi chleb, pierdolnę sobie w łeb
  • 13 / / 0
15 czerwca 2024AllBlack88 pisze:
Piotr9191, wygląda to na nerwice natręctw. Na to trazodon Ci nie pomoze.
No wlasnie zdarzało sie martwic o zdrowie ale teraz to jakas masakra była - zmiejszyłem dawke do 2/3 tabletki i chyba bede chciał to odstawic.

scalono - WRB

Alergie mam - biore clatre i jest zdecydowanie lepiej :)
  • 175 / 30 / 0
Panowie i panie, psychiatra jako lek pierwszego rzutu wypisał mi trittico xr 150, miałem zacząć od połowy tabletki i po 5 dniach zwiększyć dawkę do całej (2h przed snem). Dzisiaj mam dzień zwiększenia dawki, jednak wracam do pracy po dłuższym L4 i nie chce żeby złapała mnie w niej większa senność. Mogę przedłużyć branie po pół tabletki o jakieś 2-3 dni aż będę miał trochę wolnego bez wpływu na skuteczność leku? Z góry dzięki
Uwaga! Użytkownik slodkapszczolka nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Polski narkobiznes zwiększa zasięgi. Czarny rynek domaga się towaru

Marihuana? Nie taka straszna, jak ją malowali.

Newsy
Fenomen euforii biegacza – to nie endorfiny, tylko naturalna marihuana

Tajemniczy stan euforii, którego doświadcza blisko 75% biegaczy. Tak zwana „euforia biegacza” redukuje ból, wyostrza zmysły i daje uczucie podobne do działania marihuany. Najnowsze badania naukowe tłumaczą, dlaczego „runner’s high” to nie mit, a ewolucyjny mechanizm przetrwania – i jak go uruchomić nawet początkującym. W tym artykule dowiesz się, co to jest runner’s high, jak działa i jak go wywołać nawet jeśli dopiero zaczynasz biegać.

Konopie w żelkach. Wszczęto dochodzenie

W Holandii w żelkach Haribo o smaku coli stwierdzono obecność konopi indyjskich. Kilka osób, w tym dzieci, zgłosiło dolegliwości po ich spożyciu. Sprawę bada holenderski Urząd do Spraw Bezpieczeństwa Żywności i Produktów Konsumenckich (NVWA).

Hiszpania: obowiązkowe testy na alkohol i narkotyki dla kierowców zawodowych?

Hiszpańska scena polityczna podzieliła się wokół nowej propozycji Partii Ludowej (Partido Popular), która chce wprowadzenia obowiązkowych corocznych testów na obecność alkoholu i narkotyków dla kierowców zawodowych. Projekt ustawy zmieniający hiszpańskie prawo o ruchu drogowym, zgłoszony kilka tygodni temu, trafił już pod obrady Kongresu Deputowanych, wywołując ostry spór między rządem a opozycją.