Dział dostępny także bez rejestracji, gdzie szybko możesz otrzymać odpowiedź, gdy czas jest na wagę złota.
ODPOWIEDZ
  • 10 / 3 / 0
Kilka razy po ciągach grzybowych byłem przez pewien okres po odstawieniu w stanie jakby zawieszenia, miałem dziwne urojenia bez halucynacji i w rozmowie z ludźmi zawsze szukałem drugiego dna. Z czasem dolegliwości ustępowały. Po 8 letnim ciągu opiatowo-benzodiazepinowym z dodatkiem co jakiś czas coco, zioła i LSD dostałem ostrej psychozy. Karetka w asyście policji zawiozła mnie do psychiatryka na oddział zamknięty. Bez kontaktu logicznego. Pierwszy tydzień leżałem w katatonii. Rokowania na powrót do zdrowia były bardzo niewielkie. W szpitalu spędziłem 2 m-ce przyjmując dużo leków neuroleptycznych jak i benzodiazepin. Po wyjściu ze szpitala miałem akatyzję, dyskinezy, doznałem amnezji, objawy afazji, anhedonię, poczucie beznadziei. Przez rok czasu nie rozmawiałem praktycznie z ludźmi, unikałem spotkań, miałem problemy z doborem i rozumieniem słów, lęki, depresję, brak apetytu i zamknąłem się w sobie. Czułem, ze to co robię i mówię nie miało dla nikogo żadnego znaczenia, życie straciło sens, schudłem 50 kg. Przez kolejny rok przerobiłem 2 ośrodki, wiedziałem już, że nie chcę dłużej ćpać i miałem silną motywację wewnętrzną ( finalnie udało się wszystko odstawić) natomiast sama terapia jakby nic mi nie dawała/ nie umieli mnie pocieszyć, uspokoić itp. Jedynie pomocne było to, że byłem pod kluczem i nie miałem dostępu do niczego a lekarz był codziennie w razie w. Po pół roku zaczęły wracać jakieś emocje i pamięć. Dzisiaj jestem już 2 rok po wyjściu ze szpitala i mogę powiedzieć, że w 50 % czuję poprawę. Biorę tylko leki antydepresyjne, rzadko coś mocniejszego doraźnie. Mam wrażenie, że z miesiąca na miesiąc jest coraz lepiej i przynajmniej wrócę chociaż do sprawności umysłowej w 80%. To jest mój przypadek ale mam znajomych, którzy w większym lub mniejszym stopniu są widocznie upośledzeni umysłowo z powodu brania ( jeden z w miarę inteligentnego faceta stał się człowiekiem niezdolnym do samodzielnego funkcjonowania a jego praca ograniczyła się do zbierania złomu, kontakt logiczny jest mocno zachwiany, drugi ma urojenia i manię prześladowczą). Znam przypadki osób, u których przez dragi rozwinęły się choroby psychiczne typu schizofrenia, natręctwa, upośledzenia mowy, ruchu, słyszenie głosów i paranoje więc wydaje mi się, że jak najbardziej można się „zawiesić” po dragach jakkolwiek to rozumieć.
  • 813 / 194 / 0
I co w związku z tym? Masz jakieś pytanie?
Nie napisałeś nic odkrywczego. Dragi powodują choroby psychiczne u osób predysponowanych. Przypadki "zawieszeń" są mi znane tylko jako urban legend. Zawsze to słyszę z ust ćpunów, którzy podobnie jak to powtarzają, że w amfetaminie jest tłuczone szkło, strychnina i wydzielina z kutasa mojego starego. Od każdego "zawieszenie" wygląda też inaczej. :) Co ciekawe nigdy nie słyszałem podobnej historii z ust lekarza.
  • 968 / 96 / 0
Z wieloma lekarzami rozmawiasz? Jak się sprawdza czy dana osoba jest predestynowana?
  • 10 / 3 / 0
15 stycznia 2023fanfik pisze:
I co w związku z tym? Masz jakieś pytanie?
Nie napisałeś nic odkrywczego. Dragi powodują choroby psychiczne u osób predysponowanych. Przypadki "zawieszeń" są mi znane tylko jako urban legend. Zawsze to słyszę z ust ćpunów, którzy podobnie jak to powtarzają, że w amfetaminie jest tłuczone szkło, strychnina i wydzielina z kutasa mojego starego. Od każdego "zawieszenie" wygląda też inaczej. :) Co ciekawe nigdy nie słyszałem podobnej historii z ust lekarza.
Nie mam pytań po prostu odpowiedziałem autorowi tematu. Nie chciałem się wymądrzać czy coś po prostu opisałem zjawisko na podstawie doświadczeń własnych i znajomych. Wydaje mi się, że mam duże doświadczenie i przybliżając moją historię mogłem przynajmniej częściowo wyjaśnić owe zagadnienie z mojej perspektywy.
  • 10 / 3 / 0
P.S. Nie słyszałeś od lekarzy bo oni nie stosują terminów typu „zawieszenie”. Bardziej naukowe znaczenia to np. Otępienie, pląsawice, dystonie, katatonie, afazje, psychozy itp. No i oczywiście nie ma takiego zjawiska aby stan odurzenia utrzymywał się po odstawieniu substancji stricte taki sam jaki ta substancja wywołała. Chodzi mi bardziej o uboczne efekty psychiczne ciągłego zażywania.
  • 813 / 194 / 0
@zimnyroman Mój błąd. Nie zauważyłem, że jest poprzednia strona. Byłem święcie przekonany, że to Ty założyłeś temat i stąd te pierwsze dwa pytania.
Pattttunia
  • / / 0
Re: Zawieszenie po dragach...
Nieprzeczytany post autor: Pattttunia »
cyz jak połknęłam pigułki z kwasem to mnie zawiesi?
  • 1327 / 336 / 12
nie podejrzewam, ze jest to kwas solny aczkolwiek to zależy czy wzięłaś prawdziwy czy podrabiany kwas (tzw dopalacz) %-D
16 października 2023Stteetart pisze:
"mam wyjebane na wszystkich i pierdole też Famasa".
  • 813 / 194 / 0
moim zdaniem jak się zrestartujesz to powinnaś się włączyć od nowa i będzie ok.
Pattttiii
  • / / 0
Re: Zawieszenie po dragach...
Nieprzeczytany post autor: Pattttiii »
pixy są z emką a kwasy LSD :extasy: :lsd: :* :*
ODPOWIEDZ
Newsy
Szajka z Mississaugi kradła mleko dla niemowląt by kupić narkotyki. 11 osób aresztowanych

Peel Regional Police poinformowała, że po czteromiesięcznym dochodzeniu udało się rozpracować zorganizowaną grupę przestępczą, która zajmowała się kradzieżą produktów dla niemowląt i ich wymianą na narkotyki. W sprawie postawiono zarzuty 11 osobom.

Nie wiedzieli, że zatrzymują kolegę. Pijany policjant szalał na hulajnodze

Już jego „styl jazdy” zwracał uwagę, ale okazało się, że to dopiero początek problemów mężczyzny. Policjanci z Gniezna zatrzymali kierowcę hulajnogi. Miłośnik szaleństw na elektrycznym jednośladzie nie tylko był pijany, ale też miał przy sobie narkotyki. Lekkomyślny kierowca to... policjant.

Betel jest używany od co najmniej 4000 lat

Betel to po kofeinie, alkoholu i nikotynie najbardziej popularna używka na świecie. Jest używany od dawna i głęboko zakorzeniony w kulturze Azji. Chociaż żucie betelu wiąże się z zabarwieniem zębów, brak takie zabarwienia nie oznacza, że człowiek betelu nie żuł. Dlatego też stwierdzenie jego użycia w przeszłości wymaga specjalistycznych badań. Taki, jakich podjęli się naukowcy z Tajlandii, Australii i USA.