Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 13 / / 0
Które najbardziej?

Leki na depresję zwiększają liczbę neuronów w mózgu.
Mamy dowody na to, że leki przeciwdepresyjne pobudzają nasz mózg do rozwoju nowych komórek nerwowych - ogłosił na łamach najnowszego "Science" zespół naukowców pod kierunkiem Luca Santarelli z Columbia University w Nowym Jorku. - Wiemy też, dlaczego środki te działają dopiero po kilku tygodniach. To czas potrzebny, aby komórki podzieliły się, przekształciły w neurony i wytworzyły między sobą sieć połączeń. Dopiero wtedy mogą zacząć działać.
https://hyperreal.info/news/leki-na-dep ... ow-w-mozgu

https://sci-hub.53yu.com/10.1126/science.1083328
PMID: 12907793
DOI: 10.1126/science.1083328

dodano link do oryginalnego badania wraz z PMID i DOI, dodano quote, zmieniona nazwę - detronizator
  • 927 / 288 / 5
@gtomas Obstawiałbym wenlaflaksynę w skojarzeniu z esketaminą. Bo esketaminę stosuje się w skojarzeniu właśnie z wenlą. Wydaje mi się, że axs-05 (Bupropione/dextromethorpan) również może tutaj działać całkiem mocno.
I nie wiem czemu ale fluwoksamina mi się kojarzy jakoś choć to pewnie złe skojarzenie.
No i wortioksetyna chyba powinna tutaj wypadać lepiej niż SSRI, SNRI i SARI.
"Nie istnieję, nigdy nie istniałem, ale skoro Ty już istniejesz to może i ja zaistnieję."
"Żona kocha, warto żyć!"
"Do mniejszych dawek trzeba dorosnąć"
  • 1423 / 227 / 0
Tianeptyna wpływa na neuroplastyczność, ma też pewne działanie nootropowe i chroni mózg przed efektami stresu, tak w każdym razie piszą w necie, sporo jest artykułów na tem temat po angielsku.
Sam ją biorę właściwe tylko z tego powodu bo antydepresantem jest raczej słabym. Wydaje mi się że jakieś efekty są, ale trudno jednoznacznie powiedzieć bo biorę też inne leki.
Ale tak generalnie to kiedy po rocznej przerwie wróciłem do antydepresantów to zdecydowanie poprawiła się pamięć, koncentracja, kojarzenie itp.
  • 13 / / 0
Leki na depresję zwiększają liczbę neuronów w mózgu.

Jakie sa odczuwalne efekty ich dzialania ?
  • 109 / 19 / 0
Kto ci takich głupot naopowiadał. Wielu ludzi po kuracji antydepresantami narzeka na pogorszenie funkcji poznawczych.

Jedyny antydepresant zwiększający neuroplastyczność o którym słyszałam to amitryptylina, ponieważ ma na koncie udowodnione działanie jako BDNF, ale jest też antagonistą receptorów histaminowych i muskarynowych, znaczy z myśleniem jednak może być gorzej.

NSI-189 podobno działa jak BDNF na szczurach, z relacji użytkowników prawdopodobnie też i na ludziach ale jakiś cymbał z Ministerstwa to zdelegalizował.
  • 1423 / 227 / 0
U mnie funkcje poznawcze poprawiły się po antydepresantach, ale to pewnie dlatego że zmniejszyły lęk i stres które robiły ze mnie debila, niszczyły koncentrację i pamięć.
Podobno tianeptyna i wortioksetyna mają pozytywny wpływ na kognicję, ale brałem oba i nie czułem tego.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
To nie zgniłe mandarynki. 24-latek niósł w torbie tak zapakowane narkotyki. Wpadł, bo spanikował

"Dzięki czujności, doświadczeniu i doskonałemu rozpoznaniu terenu, policjanci z Wydziału Wywiadowczego Komendy Miejskiej Policji w Szczecinie kolejny raz skutecznie uderzyli w przestępczość narkotykową."

Ulubiona muzyka uruchamia układ opioidowy mózgu

Słuchając ulubionej muzyki odczuwamy przyjemność, niejednokrotnie wiąże się to z przeżywaniem różnych emocji. Teraz, dzięki pracy naukowców z fińskiego Uniwersytetu w Turku dowiadujemy się, w jaki sposób muzyka na nas działa. Uczeni puszczali ochotnikom ich ulubioną muzykę, badając jednocześnie ich mózgi za pomocą pozytonowej tomografii emisyjnej (PET). Okazało się, że ulubione dźwięki aktywują układ opioidowy mózgu.

Przemycają narkotyki w ciałach żywych jałówek. Eksport bydła z Meksyku do USA kwitnie

Meksykańskie kartele wykorzystują żywe bydło do przemycania narkotyków przez granicę USA. Narkotyki zaszywają wewnątrz zwierząt.