Spróbuję z tym Eszo, może dostanę receptę. Jeśli chodzi o 5-htp, to na pewno jest to dobre u osób z niedoborem serotoniny, u mnie wszystkie objawy wskazywały, że też go mam, stąd lekki szok kiedy się okazało, że mam jej nadmiar. Bardzo ciekawi mnie to co półgębkiem zasugerował Retrowirus - niby że zolpi nie pasuje do sytuacji w której jest zawyżony poziom sero. Próbowałem szukać w necie informacji o zależnościach między zolpidemem a serotoniną, ale niczego nie znalazłem. Wiem jedno - jeśli zolpidem nie działa, to nie ma sensu zwiększać dawki, bo tylko się zwiększa tolerkę, a efekt żaden i rozwiązanie może być zupełnie gdzie indziej.
Spróbuj coś co działa dłużej jak ten eszopiklon lub zopiklon. Zopiklon raczej łatwiej wypiszą, bo jest bardziej znany. Z ciekawostek dodam, że mi już kiedyś pomagały nawet małe dawki takie jak 3.75mg. Jeżeli Ci nie szkodzi i masz kasę to spróbuj sobie też nalewkę z ashwagandhy co wieczór przez tydzień. Może się jakimś cudem trafi, ale ja jestem tylko hyperrealowym znachorem samoukiem. Kiedyś był okres, że sam nie wiedziałem nawet o tym, że jestem rozpierdolony przez stres. Moje ciało reagowało, ale jakby mózg nie interpretował tego. Po ashwie zaczynałem spać wtedy (działa po jakimś czasie)
Zapytam o ashwagandhę w sklepie z suplementami. Ale z tego co pamiętam, to nalewek nie ma - to jest w kapsułkach.
Co do zolpidemu, to większość tutaj ma taki problem by go zdobyć bo na nich działa i niektórzy są mozno w to wrypani. U mnie jest odwrotnie - zolpi leży w domu nieużywany, bo przestał działać mimo nienadużywania. Przez listopad nie wziąłem ani raz, w grudniu tylko raz dla sprawdzenia czy coś się zmieniło, ale to tak jakbym wziął tik taka. Zero reakcji. A jeszcze w październiku mi pomagał doraźnie jak każdemu na tym forum.
Zwróciłeś początkowo uwagę na serotoninę i dobrze, że tego nie zlekceważyłem i zrobiłem badanie. Reszta należy już do lekarza. Ja myślę, że mam totalnie rozregulowany układ hormonalny, bo nic na mnie nie działa - zero jakiejkolwiek przyjemności z używek, po które sięgałem od wielkiego dzwonu. Teraz do substancji niedziałających doszedł zopli - przecież musi to z czegoś wynikać. Być może nadmiar sero powoduje niedobór dopaminy? Nie wiem, wiem, że póki co jestem w jakimś dziwnym, nienormalnym trybie funkcjonowania, a budzenie się od miesięcy o godz. 3 jest tego symptomem.
17 grudnia 20221Info1 pisze: @retrowirus
Mógłbyś coś napisać o zolpi w kontekście serotoniny? Oczywiście 5-htp już nie biorę, a zolpi na mnie przestał działać i to by się zgadzało - nadmiar sero i zolpi wydaje się być w konflikcie. A do lekarza się w przyszłym tyg. wybieram.
@GABAhater
Nie próbowałem eszopiklonu z zolpi, chyba nie ma sensu, skoro jak widać przy nadmiarze serotoniny ten ostatni nie działa (przynajmniej u mnie).
Ale widzę że tutaj temat się kręci, przy okazji sam zajrzę i zerkne co tu się urodzi.
Kurde, Zolpidem jest pisany spokojnie przy terapii SSRI, także dla ludzi którzy nie chodzą do psychiatry tylko rodzinnego i nie leczą się antydepresantami.
Kurczę, z tym 5htp trzeba uważać, szczególnie gdy się coś cpa.
Kto mi powie w skrócie jaki był początek problemu i jak doszło dotego że serotonina się pojawia w temacie o zolpidemie?
"Rutyna to rzecz zgubna "
tl;dr Cytując Pana 1info1:
"Dziś odebrałem wynik badania serotoniny, jest on przekroczony wzwyż... Ręce mi opadły. Nie wiem teraz co robić - spać nadal nie mogę, 5-HTP wiele nie zmieniło, a przy wyniku 221, gdzie górna granica jest 206, chyba nie powinienem tego brać. Zolpi nie ratuje sytuacji mimo braku tolerki. Może to dziwnie zabrzmi, ale miałem nadzieję, że będę miał jakiś drastyczny niedobór serotoniny, co pozwoliłoby mi jakoś przeciwdziałać sytuacji, a tymczasem nadal kręcę się w kółko..."
Czasami sprawy związane ze snem są pojebane i nie ma prostej odpowiedzi. Głupi różeniec z rana powodował u mnie paraliże senne, a co dopiero jak ktoś napierdala benzo/niebenzo, jebie higiene snu, pracuje na etacie czy nawet bierze jakieś MAOi. Dlatego lekarze czasami mniej więcej na chybił trafił przepisują coś, ja miałem taką agentkę co mi midasa przepisała tabletki 15mg w formie 0-1-1, nie wiem co ćpała, ale aptekarka też się po głowie drapała
Dzięki za rady, ale nie mogę iść tą drogą. 20 mg. zolpi to już jest dla mnie przegięcie, jeszcze miks z eszopiklonem to już równia pochyła. Co z tego że mnie to zwali, skoro na następną noc będzie to samo? A po miesiącu płacz... To nie są normalne dawki.. Osobno tak, ale zolpi tylko 1 tabs. Nic ponadto.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_artykul_skrot/poldrugs.jpg)
Marihuana najczęściej używaną substancją psychoaktywną w Polsce po alkoholu, kofeinie i nikotynie
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/modulacja_aktywnosci_kory_przedczolowej_szczura.jpg)
Magiczne grzybki działają na mózg dłużej. Odkrycie pomoże w leczeniu depresji
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_artykul_skrot/globalimage.png)
Historyczna zmiana w globalnej polityce narkotykowej
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/portfelzpisza.jpg)
Młoda kobieta znalazła portfel z narkotykami
Młoda mieszkanka Pisza przekazała policji znaleziony portfel, w którym oprócz dokumentów i gotówki znajdowały się narkotyki. Dzięki jej reakcji funkcjonariusze szybko ustalili właściciela zguby i zabezpieczyli kolejne środki odurzające
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/kasmjwgrze.jpg)
Marihuana ukryta w grze planszowej. Paczkę przechwyciła Krajowa Administracja Skarbowa
Funkcjonariusze śląskiej Krajowej Administracji Skarbowej (KAS) udaremnili próbę przemytu marihuany do Polski. Narkotyki ukryto w nietypowy sposób – wewnątrz popularnej gry planszowej. Do wykrycia trefnej przesyłki przyczynił się pies służbowy Kodi.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/wklegalize.png)
65% Amerykanów popiera legalizację marihuany na poziomie federalnym
Analiza sondażu Emerson College Polling (sierpień 2025).