ODPOWIEDZ
  • 23 / / 0
siemano,

czy waszymz daniem tworzenie kopców, a dokładnie terenu, który podnosimy o 20 cm ma sens? Ja robię tak z uwagi na to, zeby:
1. oczyścic z chwastów,
2. tworzyc spadki w tym podniesionym terenie, celem stworzenia fajnego systemu nawadniania
3. stworzyc infrastrukturę XD dla preparatów np. typu ślimakol na szkodniki, wtedy wysypuje obok wszędzie i ciężej tym mały skurw&^^& snom wchodzic pod moją warownie.
4. lepszy dostęp, jakos tak lepiej się plewi to

Ktoś z was jeszcze tak robi?
  • 11 / 2 / 0
Myślę że to dość pomysłowe chodź mało skuteczne w dłuższej perspektywie bo jak sadzisz zwykle panny które rosną bardzo długo to po paru miesiacach deszczu i zmian pogodowych teren poprostu osiądzie i się wyrówna. Nie robiłem tak więc pytanie do Cb czy mam rację? I jak długo juz to stosujesz
  • 967 / 243 / 0
18 kwietnia 2022kosmaty91 pisze:
czy waszymz daniem tworzenie kopców, a dokładnie terenu, który podnosimy o 20 cm ma sens? Ja robię tak z uwagi na to, zeby:
1. oczyścic z chwastów,
2. tworzyc spadki w tym podniesionym terenie, celem stworzenia fajnego systemu nawadniania
3. stworzyc infrastrukturę XD dla preparatów np. typu ślimakol na szkodniki, wtedy wysypuje obok wszędzie i ciężej tym mały skurw&^^& snom wchodzic pod moją warownie.
Jak to mawiają - Twój cyrk - twoje małpy
Generalnie "kopce" to potęga i zbawienie bo pozwalają ci uprawiać wręcz na betonie z jednej strony a na bagnie z drugiej.
Natomiast Twoje rozwiazania kolego - rozumiem że Ci działają i super i niech Ci się darzy skoro lubisz , ale w przypadku gleby zdatnej do uprawy lub zdatnej do wzbogacenia
to moim zdaniem marnowanie czasu i zasobów. Ale ja stary jestem nie rozumiem fenomenu Minecrafta ;)
  • 12562 / 2435 / 0
Jeśli konstrukcję wzmocnić kamieniami, to nic nie powinno się zapadać. Tak się przecież robi kopce w ogrodzie.

Zakładając uprawę bezpośrednio w ziemi, to w naszym klimacie robienie kopców jest naprawdę zbędne. A jeśli teren może ulec zalaniu np przez rzekę, to kopce nic nie pomogą.
  • 23 / / 0
18 maja 2022Gacek4545 pisze:
Myślę że to dość pomysłowe chodź mało skuteczne w dłuższej perspektywie bo jak sadzisz zwykle panny które rosną bardzo długo to po paru miesiacach deszczu i zmian pogodowych teren poprostu osiądzie i się wyrówna. Nie robiłem tak więc pytanie do Cb czy mam rację? I jak długo juz to stosujesz
wiesz co, troche ianczej jest, kopce sie trzymaja nawet po 8miesiecy :) mowie całkiem serio. Dzieje sie tak dlatego, ze do ich budowy używam gleby gliniastej, takiej gorszej jakości i one są twarde, piasczyste, a to wszystko w srodku, gdzie roslnie sobie jest miekkie i przyswaja wode, u mnie sie sprawdzało

:)
18 maja 2022Kobyszcze pisze:
1. oczyścic z chwastów,
Jak to mawiają - Twój cyrk - twoje małpy
Generalnie "kopce" to potęga i zbawienie bo pozwalają ci uprawiać wręcz na betonie z jednej strony a na bagnie z drugiej.
Natomiast Twoje rozwiazania kolego - rozumiem że Ci działają i super i niech Ci się darzy skoro lubisz , ale w przypadku gleby zdatnej do uprawy lub zdatnej do wzbogacenia
to moim zdaniem marnowanie czasu i zasobów. Ale ja stary jestem nie rozumiem fenomenu Minecrafta ;)

Jeśli chodzi o budowanie, to daje rade. i masz rację, beton, bagno. Robilem to chyba wszędzie. Na bagnach zrobiło mega zajebista robotę.

[/quote]
woda mi nigdy nie zmyła :D
[/quote]
  • 1 / / 0
siemano,

1. oczyścic z chwastów,

schoolboy runaway
Ktoś z was jeszcze tak robi?
Nadal to robię, aby poprawić jakość gleby.
ODPOWIEDZ
Newsy
Prezes giganta zamieszany w narkotykową aferę. Myślał, że to legalne

Takeshi Niinami — prezes koncernu Suntory Holdings, słynącego z produkcji napojów alkoholowych, m.in. whisky — zrezygnował 1 września ze swojego stanowiska. Ten jeden z najbardziej znanych japońskich liderów biznesu podjął taką decyzję po tym, jak policja wszczęła związane z nim śledztwo w sprawie narkotyków — informuje Agencja Reutera.

Rozpędza się nowa epidemia. Gwałtownie rośnie liczba zatruć

W 2024 r. liczba zatruć dopalaczami wzrosła aż o 40 proc. w porównaniu z rokiem 2023 – alarmuje GIS. Po niebezpieczne substancje coraz częściej sięgają także dzieci.

Zagadka stabilności piwnej piany rozwiązana. To postęp w wielu dziedzinach nauki

Piękna stabilna piana to jeden z elementów piwa, którego poszukują miłośnicy tego napoju. Niestety, często spotyka ich zawód. Tworząca się podczas nalewania pianka błyskawicznie znika, zanim zdążymy wziąć pierwszy łyk. Są jednak rodzaje piwa, szczególnie piwa belgijskie, na których pianka jest wyjątkowo stabilna. Naukowcy z Politechniki Federalnej w Zurychu, pracujący pod kierunkiem profesora Jana Vermanta, odkryli właśnie sekret długotrwałego utrzymywania się piany na piwie. Poznanie tej tajemnicy zajęło 7 długich lat badań.