Zawarta w kawie kofeina, spożywana w dużych ilościach (więcej niż 400 mg co odpowiada 4 filiżankom mocnej kawy) ma właściwości moczopędne, co wpływa na wypłukiwanie z organizmu cennych elektrolitów takich jak sód, potas czy magnez.
W latach 60tych to samo mówiono o papierosach.
Tak samo morfina, jest lekiem, ale nigdy nikogo z niczego nie wyleczyła. Ma zastosowanie w medycynie, tj może pomóc ulżyć w cierpieniu, ale nie leczy. Zresztą słowo lek po angielsku to po prostu drug. Nie ma nic wspólnego ze słowem "to heal".
Znam kilku takich nawiedzonych idiotów którym wydaje się że w słowach jest ukryte jakieś tajemne znaczenie i prawa świata xD
Lepiej jest przerzucić się na zieloną herbatę, która też zawiera tyle że naturalną kofeinę.
sprawa z wypłukiwaniem minerałów/mikroelementów przez kawę została przedyskutowana powyżej. dosłownie trzeci, czwarty i piąty post powyżej Twojego odnoszą się do tego tematu. to samo końcówka ostatniej strony
proszę, czytaj to forum zanim weźmiesz udział w dyskusji, bo to nie jest pierwszy raz, kiedy widzę coś takiego. 505
czekaj, co? mógłbyś nam wytłumaczyć różnicę między naturalną a sztuczną kofeiną, i jak to jest, że w kawie jest sztuczna, a w herbacie ta naturalna?
WickrMe m0rningzolpi
mail little.liar@hush.ai
w przypadku kontaktu mailowego bądź przez Wickr - proszę o przedstawienie się nickiem z [H] w pierwszej wiadomości
Chcesz coś ważnego ode mnie? Jestem mniej na forum, zajmuje się raczej tylko "moderacją", masz coś ważnego? to zapraszam PW, czad
każdy ma inną definicję "życia w trzeźwości".
ot, takie gadanie dla gadania się tutaj uprawia ;)
WickrMe m0rningzolpi
mail little.liar@hush.ai
w przypadku kontaktu mailowego bądź przez Wickr - proszę o przedstawienie się nickiem z [H] w pierwszej wiadomości
Brałem ostatnio przez kilka miesięcy jeszcze miesiąc temu ilości kodeiny rzędu 700-1000mg nie dla fazy co stricte dla normalnego samopoczucia, czystości umysłowej, generalnie nie było po mnie widać (rodzina i partnerka której powiedziałem, że biorę nie widziały spadki napędu czy psychomotoryki).
Teraz jestem czysty od juz będzie z 3 tygodnie, (nie liczę dokładnie, bo liczenie zawsze u mnie zwiększało ciśnienie). Od psychiatry dostałem pramolan, hydroksyzyne i doraźnie na problem ze snem zolpidem.
Trzeźwe życie co ? Czuje się dużo bardziej tym porobiony,zmuła, a o wejściu do samochodu jako kierowca to mogę zapomnieć
Ale kiedys wyjde z tego gowna. W sumie to tragedi nie ma z kazdym rokiem co raz lepiej ale jednak nigdy calkiem trzezwy sie nie czuje.
Bo nawet rzucanie nikotyny powoduje u mnie wycofanie i zamglony leb tak ze niby nic a trzezwy sie nie czuje, tylko jakis nieobecny.
Nawet jak przesiedze caly dzien przed kompem , to tez nie trzezwosc tylko ucieczka od rzeczywistosci. Uzaleznienie od internetu :)
Ciesze sie ze klon chociaz juz nie korci, chociaz do czasu pewnie jak zaczne czesciej piwkowac to pewnie w koncu walne na kaca.
Ale nie moge znow jestem kierowca ;)
Logika Valium, a nie LSD: narkotyki, artyści, mieszczaństwo i codzienność do znieczulenia [WYWIAD]
Młodzież i marihuana w Polsce – jak realnie minimalizować ryzyko?
Dlaczego ograniczenie marihuany do listy chorób to katastrofa dla pacjentów – historia Adriana
USA: Donald Trump usunie marihuanę z listy najcięższych narkotyków?
Stało się to, o czym spekulowano od miesięcy. Donald Trump, mimo oporu konserwatywnego skrzydła własnej partii, ma sfinalizować proces reklasyfikacji marihuany. Konopie mają trafić z surowego Wykazu I (gdzie są traktowane na równi z heroiną) do łagodniejszego Wykazu III substancji kontrolowanych.
Produkowali tyle amfetaminy, że narkotyki musieli wozić taczką
Ponad 64 kilogramy amfetaminy, nielegalna linia produkcyjna i dwie osoby zatrzymane – to efekt działań specjalnego wydziału antynarkotykowego łódzkiej policji. Ilości narkotyków były tak duże, że do ich transportu sprawcy wykorzystywali… taczkę.
Maroko stawia na legalne konopie. Ulga dla tysięcy farmerów
Największy na świecie producent konopi indyjskich stawia na legalizację upraw. Po dekadach działania w cieniu, rolnicy z regionu Rif mogą wreszcie pracować bez obaw o aresztowanie. Legalizacja przynosi nowe możliwości, ale też wyzwania — nielegalny rynek wciąż ma się dobrze, a rolnicy narzekają na problemy z wypłatami za plony.