Leki stosowane w leczeniu zaburzeń psychicznych.
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 1500 / 92 / 2
@RoofTop Benzo jak jesteś walony to samo uzależnienie też powoduje psychozy, a benzo mogą działać paradoksalnie.Rispolept to nie jest dobrze dobrany lek w twoim przypadku, ja bym celował w bardziej sedacyjny lekki neroleptyk.
action movie:gun:
  • 4 / / 0
Przyjmowałem risperydon przez 3 dni. W 3 dniu stosowania zacząłem odczuwać niemożność swobodnego oddychania - musiałem myśleć o oddychaniu, w szczególności w pozycji leżącej. Czułem jakby krtań mi się zapadała do środka. 😑😑 Lekarz, który mnie badał nie stwierdził żadnych nieprawidłowości 🙄🙄 Na drugi dzień nadal odczuwałem to niepokojące uczucie, jednak już nie tak intensywnie. Po tym incydencie odstawiłem ten neuroleptyk.
  • 2 / / 0
Cześć, biorę ten lek na tiki nerwowe, 0.5mg na noc. Mogę strzelić przy tym browarka jednego dla smaku? Suszy trochę, a efektów teraz żadnych nie mam
  • 1730 / 277 / 0
Jednego browarka zawsze można, nic się nie stanie. Gorzej jakby to było 3 lub więcej, wtedy będzie kac morderca.
  • 5 / 1 / 0
Witam. Mam mieszane uczucia co do tego leku. Z jednej strony pomógł mi zminimalizować do zera objawy psychotyczne. I to od praktycznie pierwszej dawki. Za to zdecydowanie obniżył mi libido i ogólna sprawność seksualną. Biorę go razem z wenlafaksyną, gdy ja odstawiłem było trochę lepiej lecz ciągle nie to co kiedyś. W dodatku wystrzeliła mi prolaktyna i strasznie przytyłem. Gdy próbowałem odstawić Risperidon z dnia na dzień (brałem 2mg raz dziennie) wystąpiły u mnie: ból głowy i gonitwa myśli, nie negatywnych ale nie dających się w żaden sposób powstrzymać. Teraz biorę 1mg. Czy trzeba redukować do 0.5mg czy da się zejść z 1mg do zera? Czy będę musiał brać ten lek do końca życia skoro po nagłym odstawieniu wystąpiły lekkie objawy psychotyczne? Czy może to tylko wina cold turkey I wszystko będzie ok po stopniowym zbiciu dawek? Pytam was bo mieszkam w kraju gdzie każda wizyta u lekarza to 50e. Pozdrawiam cieplutko.
  • 10 / / 0
Witam jest jakis sposób na akatyzje po rispolepcie biore 3mg rano 2mg noc
  • 5225 / 937 / 0
Biperyden(akineton).
Wszystko co pisze to fikcja literacka która nie ma nic wspólnego z rzeczywistością, historię opisywane na forum to moje sny.
  • 1730 / 277 / 0
Czy komuś risperidon pomógł na ZOK?
  • 142 / 11 / 0
Dostałem risperidon od magika, wezmę pierwszy raz jutro rano 1mg.
Biorę aktualnie wenlafaksyne 150mg.
Magik powiedział że powinien mnie ten lek zaktywizować.

Jak oceniacie ten lek?
  • 155 / 46 / 0
Ja właśnie też dziś dostałem ten lek. Mam brać 0,5 mg na noc. Leczę się na OCD, aktualnie jestem na 100 mg lamotryginy i 60 mg paroksetyny. Dam znać, jak zadziała.

Fuzja / 909

Rysperydon w dawce 0,5 mg na wieczór okazał się dobrym krokiem w OCD. Jako wsparcie do wyżej wymienionych leków spowodował zmniejszenie niepokoju i natrętnych myśli. Na następnej wizycie pod koniec maja będę celował w stronę zwiększenia do 1 mg (dawki jako augmentacja do leczenia to 0,5 - 1 mg). Lek w takiej dawce powoduje leciutkie zamulenie (na pewno mniejsze niż taka kwetiapina czy chlorprotyksen), ale nie takie, które utrudnia kontynuowanie dalej czynności i temu podobne. Zmiana jest taka, że chodzę trochę wcześniej spać (chyba że się w coś wciągnąłem i o śnie nie myślę). Dla mnie akurat jest to całkiem spoko, bo przytulnie się zasypia, sen jest przyjemny i dobry, a rano nie ma zamułki. W dodatku sny potrafią po tym środku być niezwykle bujne i zaskoczyć człowieka.
Nie ma, że za mocno.
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Palenie marihuany zmniejsza chęć na alkohol? Nowe badania kliniczne przynoszą zaskakujące wnioski

Coraz więcej osób na świecie eksperymentuje z zastępowaniem alkoholu konopiami indyjskimi, a trend ten zyskał w popkulturze miano „California sober”. Choć do tej pory opieraliśmy się głównie na niejednoznacznych obserwacjach, najnowsze badanie opublikowane na łamach American Journal of Psychiatry rzuca nowe światło na ten fenomen. Kontrolowany eksperyment udowadnia, że doraźne zapalenie marihuany znacząco zmniejsza ilość spożywanego alkoholu i opóźnia moment sięgnięcia po pierwszego drinka.

My palimy nasze rośliny, wy palicie nasze pieniądze! 13 godzin policyjnego etatu za pyłek marihuany

Wydawało Wam się, że państwo racjonalnie zarządza Waszymi podatkami? No to usiądźcie wygodnie. Komenda Powiatowa Policji w Głogowie właśnie przysłała Wolnym Konopiom kolejną odpowiedź w trybie dostępu do informacji publicznej, która czarno na białym pokazuje, jak wygląda „wojna z narkotykami” w lokalnym wydaniu za 0,06g marihuany.

Medyczna marihuana – brak dowodów, by pomagała w zaburzeniach i uzależnieniach?

Naukowcy z Australii i Wielkiej Brytanii przejrzeli kilka baz danych, poszukując w nich recenzowanych artykułów naukowych opublikowanych pomiędzy 1 stycznia 1980 roku a 13 maja 2025 roku, w których opisano wyniki badań dotyczących przede wszystkim wpływu leczenia kannabinoidami na zaburzenia psychiczne i neurorozwojowe oraz uzależnienia. W ten sposób znaleźli i przeanalizowali wyniki 54 randomizowanych badań obejmujących blisko 2500 uczestników. Wyniki metaanalizy, opublikowane właśnie w Lancet Psychiatry, są dość rozczarowujące dla entuzjastów medycznej marihuany.