Biorę aktualnie wenlafaksyne 150mg.
Magik powiedział że powinien mnie ten lek zaktywizować.
Jak oceniacie ten lek?
Fuzja / 909
Rysperydon w dawce 0,5 mg na wieczór okazał się dobrym krokiem w OCD. Jako wsparcie do wyżej wymienionych leków spowodował zmniejszenie niepokoju i natrętnych myśli. Na następnej wizycie pod koniec maja będę celował w stronę zwiększenia do 1 mg (dawki jako augmentacja do leczenia to 0,5 - 1 mg). Lek w takiej dawce powoduje leciutkie zamulenie (na pewno mniejsze niż taka kwetiapina czy chlorprotyksen), ale nie takie, które utrudnia kontynuowanie dalej czynności i temu podobne. Zmiana jest taka, że chodzę trochę wcześniej spać (chyba że się w coś wciągnąłem i o śnie nie myślę). Dla mnie akurat jest to całkiem spoko, bo przytulnie się zasypia, sen jest przyjemny i dobry, a rano nie ma zamułki. W dodatku sny potrafią po tym środku być niezwykle bujne i zaskoczyć człowieka.
Dlaczego legalizacja marihuany jest lepsza od depenalizacji czy dekryminalizacji?
Legalizacja marihuany w Polsce: 15 g suszu i jedna roślina. Sejm zdecyduje
Marihuana w Norwegii — odrzucona reforma i to, co zrobiły sądy
Norwegia odrzuciła dekryminalizację w parlamencie, a rok później jej Sąd Najwyższy w praktyce złagodził karanie za posiadanie na własny użytek. To rzadki przypadek, w którym sądy poszły dalej niż ustawodawca.
Oświęcim. Zasnął na ławce miał przy sobie torbę narkotyków
Policjanci z Ogniwa Patrolowo-Interwencyjnego oświęcimskiej komendy Policji podczas patrolu zatrzymali 18-letniego obywatela Ukrainy. Nastolatek posiadał przy sobie torbę z kilkoma rodzajami narkotyków. Jest podejrzewany o posiadanie znacznych ilości środków odurzających.
Polacy stworzyli olbrzymią bazę danych oddziaływania leków psychotropowych na EEG
Leki psychotropowe od dekad stanowią podstawę leczenia zaburzeń psychicznych, jednak sposób, w jaki dokładnie wpływają na aktywność elektryczną mózgu, nigdy wcześniej nie został zbadany na tak dużą skalę. Zespół naukowców przeanalizował ponad 24 tysiące zapisów EEG pochodzących z dwóch warszawskich szpitali psychiatrycznych. Wyniki tej pracy, opublikowane w czasopiśmie eBioMedicine, tworzą największy jak dotąd atlas neurofizjologicznych „podpisów" głównych klas leków psychotropowych.