—Senes (Xenna comfort)
—Silniejsze i działające szybko czopki glicerynowe
—Preparaty z bisakodylem, też czopki moga byc.
Senes bierze się na noc i rano nastąpi wypróżnienie.
https://www.youtube.com/watch?v=jl9_mWvCmi
22 lipca 2021anoano pisze: cos konkretnego polecisz?
co z bupra + morfina? wiem, ze sie je laczy, ale gdzies dzwoni, ze to ryzykowne, nie wiem czy dobrze
nie slyszalam zeby istnialy jakiekolwiek korzysci z laczenia morfiny z buprenorfina, nawet w teorii. bupra ma silniejsze dzialanie przeciwbolowe i zazwyczaj jest lepiej tolerowana (mniej skutkow uboczbych takich jak te zaparcia) niz rowne dawki morfiny.
Preparaty z bisakodylem
Sa różne formy tabletki , czopki i saszetki do wody czy napoju .
A jakie leki bierze jeszcze ten pacjent o którym mowa ?
23 lipca 2021ema112 pisze:
to jest ryzykowne. jak bupre podasz pacjentowi bedacemu pod wplywem morfiny, to dostanie skreta i bedzie zle.
nie slyszalam zeby istnialy jakiekolwiek korzysci z laczenia morfiny z buprenorfina, nawet w teorii. bupra ma silniejsze dzialanie przeciwbolowe i zazwyczaj jest lepiej tolerowana (mniej skutkow uboczbych takich jak te zaparcia) niz rowne dawki morfiny.
@sclero2014 z lekami na zaparcia przekazalem koledze. co do listy lekow ma mi to ogarnac. problem w tym, ze kumpel za granica, a ja pomagam jego rodzinie i wplywa to na wymiane informacji. on tez gapa, bo stack to pierwsze co powinien dac. wiem, ze lekarze cos modyfikuja przeciwbolowe, bo te wczesniejsze cisnienie rozjebaly, a byc moze trafil sie lekarz co jest wrogiem opio, bo pytali czy mam kogos kto by przepisal... do PLB ponad rok czekania, prywatnie 1-2 miesiace na wizyte. rece opadaja, pacjent z bolu juz psychicznie nie wyrabia, ze mu daja antydepresanty, czy chuj wie co, ale bol beda leczyc apapem, czy tam innymi cukierkami.
23 lipca 2021anoano pisze:no wlasnie o to ryzyko mi chodzilo. tylko czy realne? schemat raczej bylby odwrotny (nie wiem czy ma to znaczenie) - plaster z bupra i doraznie morfina. narazie dawki morfiny sa niskie 20 rano i 10 wieczorem. mozna dzielic sevredol? jest dozoladkowy? przekaze, by sprobowali podmienic morfine na plaster. ile odczekac z tym przejsciem od ostatniej morfiny? czy moze najlepiej nakleic plaster i podac jednoczesnie ostatnia dawke morfiny? zeby ryzyko skreta obnizyc (jesli w ogole takie istnieje w tym przypadku).23 lipca 2021ema112 pisze:
to jest ryzykowne. jak bupre podasz pacjentowi bedacemu pod wplywem morfiny, to dostanie skreta i bedzie zle.
@sclero2014 z lekami na zaparcia przekazalem koledze. co do listy lekow ma mi to ogarnac. problem w tym, ze kumpel za granica, a ja pomagam jego rodzinie i wplywa to na wymiane informacji. on tez gapa, bo stack to pierwsze co powinien dac. wiem, ze lekarze cos modyfikuja przeciwbolowe, bo te wczesniejsze cisnienie rozjebaly, a byc moze trafil sie lekarz co jest wrogiem opio, bo pytali czy mam kogos kto by przepisal... do PLB ponad rok czekania, prywatnie 1-2 miesiace na wizyte. rece opadaja, pacjent z bolu juz psychicznie nie wyrabia, ze mu daja antydepresanty, czy chuj wie co, ale bol beda leczyc apapem, czy tam innymi cukierkami.
co z tym schematem bupra + morfina doraznie i jak na niego bezpiecznie przejsc?
23 lipca 2021anoano pisze: @sclero2014 jak ogarne liste lekow to ja tu podrzuce. sadze, ze w tym wypadku chodzilo o wlasnie takie wsparcie od strony glowy. z relacji wiem, ze bol juz go zlamal, a znam typa i to raczej twardy gosc. poki co w dobra strone to nie idzie, bol sie nasila, a powod operacji nie zostal zlikwidowany... problem moze byc w tym, ze zjebali operacje i moze nie byc chetnych do sprzatania tego bajzlu, ktory ktos zrobil.
co z tym schematem bupra + morfina doraznie i jak na niego bezpiecznie przejsc?
Marihuana w psychiatrii. Dlaczego „nie leczy” nie oznacza „nie działa”?
Śmierć na zamówienie. Z dostawą na oddział psychiatryczny
Mentzen radzi młodym, by pili alkohol i palili. "Nie piją (...), nie ma z tego dzieci"
Zdaniem Sławomira Mentzena młodzi ludzie powinni robić tylko trzy rzeczy: uczyć się, pracować i... pić alkohol. Swoimi przemyśleniami prezes Nowej Nadziei i lider Konfederacji podzielił się w środę, 20 maja, podczas spotkania z mieszkańcami Świebodzina.
Już 1 drink dziennie zwiększa ryzyko zgonu. Alkohol nie przynosi żadnych korzyści
W Journal of Studies on Alcohol and Drugs ukazało się jedno z najbardziej kompleksowych badań dotyczących wpływu alkoholu na zdrowie populacji amerykańskiej. Zostało przeprowadzone przez ponad trzydziestu badaczy z wiodących instytucji naukowych, w tym z Columbia University, University of California, Mayo Clinic, University College London czy Harvard Medical School. Dostarcza ono precyzyjnych szacunków ryzyka zgonu powodowanego przez spożycie alkoholu z uwzględnieniem płci, wieku i poziomu konsumpcji.
Palenie marihuany zmniejsza chęć na alkohol? Nowe badania kliniczne przynoszą zaskakujące wnioski
Coraz więcej osób na świecie eksperymentuje z zastępowaniem alkoholu konopiami indyjskimi, a trend ten zyskał w popkulturze miano „California sober”. Choć do tej pory opieraliśmy się głównie na niejednoznacznych obserwacjach, najnowsze badanie opublikowane na łamach American Journal of Psychiatry rzuca nowe światło na ten fenomen. Kontrolowany eksperyment udowadnia, że doraźne zapalenie marihuany znacząco zmniejsza ilość spożywanego alkoholu i opóźnia moment sięgnięcia po pierwszego drinka.