Wszystko, co dotyczy hodowli/uprawy grzybów psylocybinowych.
Jakie grzyby są Twoim zdaniem najlepsze?
Krajowe łysiczki
967
62%
Krajowe muchomory
104
7%
Importowane (wszystkie wrzucam do jednego wora)
491
31%

Liczba głosów: 1562

ODPOWIEDZ
Posty: 3831 • Strona 281 z 384
  • 12 / 3 / 0
W sensie gdyby nie wychodziły piny
scalono-delicsajko
Tak swoją drogą zastanawia mnie czemu wśród hodowców utarło się, że kita trzeba wietrzyć codziennie, bo inaczej się zadusi, a na stronie producenta growkit.com pod instrukcjami jest napisane: "(...)Zostaw baga zamkniętego do momentu, gdy zaczną formować się piny (może to trwać tydzień lub dwa) Na tym etapie kit nie potrzebuje wcale tlenu, a wysokie stężenie CO2." Z tego co pisze producent CO2 dogrywa jakąś rolę w rozwoju grzybni, albo w indukowaniu owocnikowania. Próbował ktoś z was nie wietrzyć kita od tego producenta przed pinowaniem?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
:liść: :grzybki: :bongo:
  • 1649 / 1032 / 7
@belzedup

Cały czas powtarzam, że dopóki nie ma pinów to praktycznie nic nie trzeba robić. Wielu vendorów zaleca to co wkleiłeś.

CO2 to skutek uboczny metabolizowania substratu przez grzybnię. Paradoksalnie CO2 inicjuje pinowanie, ale w późniejszej fazie spowalnia też wzrost grzyba, stąd potrzebna wymiana gazowa do jego odpowiedniego przebiegu, zwłaszcza jak grzyby są już spore.

Kolejną bardzo ważna rzeczą jest fakt, że CO2 utrudnia wzrost każdego innego, konkurencyjnego grzyba, co zmniejsza ryzyko zakażeń i nasza grzybnia jest bezpieczna.

Z mojego doświadczenia: nie otwierać do pokazania się pinów, później wachlować jak zwykle, amen.
Ostatnio zmieniony 05 lutego 2021 przez CATCHaFALL, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 12 / 3 / 0
05 lutego 2021CATCHaFALL pisze:
Cały czas powtarzam, że dopóki nie ma pinów to praktycznie nic nie trzeba robić. Wielu vendorów zaleca to co wkleiłeś.
Czyli polecasz nie wietrzyć i nie pryskać?

Dzisiaj temperatura w pomieszczeniu wzrosła do 26-27 stopni, otworzyłem okno, żeby trochę to zbić, ale zauważyłem że w przeciągu paru godzin grzybnia zaczęła szybko porastać górę kita. To dobry, czy zły znak?
:liść: :grzybki: :bongo:
  • 3196 / 907 / 5
Growkit=grzybnia. Ale tak, to co na górze to jest to co powinieneś mieć. Teraz jak z ucha (czy tam bata) strzelił będziesz miał grzybensisy.
https://hyperreal.info/talk/viewtopic.php?t=69736&hilit=Chef&start=170
Podziel się posiłkiem
  • 12 / 3 / 0
W poradach producent zaleca wstawienie kita do zimnego pomieszczenia po pojawieniu się pinów, żeby szybciej otrzymać zbiory. Polecacie? I ewentualnie w jakiej temperaturze?
:liść: :grzybki: :bongo:
  • 366 / 80 / 0
@Belzedup trzymaj w temperaturze 20-25*C i będzie dobrze. :grzybki:
  • 12 / 3 / 0
Na kapeluszach zostają drobinki białej grzybni. Pryskam jeden psik dziennie i wietrzę z 6-7 razy. Za duża wilgotność?
:liść: :grzybki: :bongo:
  • 1 / / 0
Jak dobrze wysuszyc grzyby zeby zachowac wszystkie psychoaktywne zwiazki?
  • 366 / 80 / 0
@Belzedup pryskasz po ściankach ? ile wody jest w worku ? Jak duże są grzyby ? Najlepiej byłoby zobaczyć zdjęcia.

@blackmass111 w suszarce do grzybów ?
  • 1649 / 1032 / 7
@blackmass111 jeśli masz suszarkę do grzybów, to temperatura 45° na 24h i powinno być si. Jeśli planujesz hodować więcej, to warto zainwestować albo od kogoś pożyczyć, jest to najpewniejszy ze sposobów.

Można użyć piekarnika, ale temperatura nie może przekraczać tej wymienionej wyżej, do tego drzwi muszą być cały czas otwarte, koniecznie termoobieg. Temperatura w moim zaczyna się dopiero od 50° niestety. Dosyć nieekonomiczne rozwiązanie patrząc na ceny prądu/gazu w Polsce %-D

Jeśli zaś nie, to każde ciepłe miejsce w domu się nada, ale będzie to trwało do nawet tygodnia czasu. Fajnie suszyć na macie do sushi, wtedy jest dopływ powietrza od spodu. Jeżeli będziesz suszył na papierze, to musisz co jakiś czas je przekręcać, bo tracąc wodę grawitacja je po prostu do niego przyklei.

Jeżeli się łamią jak chrust, znaczy że dobrze wysuszone. Po prostu jakbyś łamał patyk na pół, taki dźwięk jest gwarancją sukcesu. Czasami ludzie się niecierpliwią i źle oceniają stan wyschnięcia. Często w środku nadal zawierają wilgoć, która może się przeistoczyć w późniejszym czasie w pleśń podczas przechowywania, a przechowywane powinny być szczelnie, w ciemnym miejscu, temp. pokojowa.

@Belzedup te białe kropeczki to nie powód do zmartwień, zupełnie normalne zjawisko.
ODPOWIEDZ
Posty: 3831 • Strona 281 z 384
Newsy
[img]
Hiszpańska policja rozbiła komórkę kartelu. "To była twierdza marihuany"

W ostatnich latach Hiszpania stała się jednym z głównych punktów tranzytowych narkotyków do Europy. Jej strategiczne położenie na Półwyspie Iberyjskim — z długą linią brzegową, portami o ogromnym znaczeniu handlowym i Cieśniną Gibraltarską, przez którą prowadzi kluczowy szlak między Afryką a Europą — sprawia, że kraj ten jest szczególnie narażony na działalność międzynarodowych mafii narkotykowych. Najnowszym tego dowodem jest rozbicie w Walencji komórki tzw. Bałkańskiego Kartelu, jednej z najaktywniejszych organizacji przestępczych Europy Wschodniej.

[img]
Holenderska władza kontra zapach jointa: rekordowa kara dla plantacji!

Witajcie w kraju, gdzie marihuana jest legalna… pod warunkiem, że jej nie widać, nie słychać i – broń Boże – nie pachnie. W Hellevoetsluis, malowniczej miejscowości pachnącej dotąd głównie morzem i smażonymi frytkami, sąsiedzi od dwóch lat żyją w aromatycznej chmurze z największej w kraju plantacji konopi. Teraz sąd wziął głęboki wdech i wydał wyrok: tydzień na zamontowanie filtrów albo kara, która zaboli nawet tak wielką firmę jak CanAdelaar. Czy holenderski eksperyment z legalną trawką właśnie zamienia się w dym?

[img]
Przepisy miały ukrócić rekreacyjne stosowanie medycznych konopi. W sieci można je obejść

Jest drożej, niż przed wejściem w życie przepisów ograniczających nadużycia przy kupowaniu medycznej marihuany, ale wystawianie recept online, bez wizyty u lekarza wciąż jest możliwe. W sieci załatwienie "trawki" na "legalu" trwa kilka minut.