-Oświetlenie, i tu zaczynają się schody nie wiem czy taka świetlówka ma racje: bytu Lampa CFL Elektrox 125W (wzrost+kwitnienie) barwa to 2100K+6400K a lumenów 12500 (tu prosze o rady)
nie wiem czy się nadaje
Nada się. Ja osobiście dałbym więcej światła, ostatnio przy indorze, dokładając kilka ( dokładnie 4ry ) energooszczędne lampy na bazie LED ( gwint zwykły ), byłem więcej niż zadowolony. Z dnia na dzień był widoczny niesamowite przyrosty.
Musiałem zakończyć mój mały projekt, rozbujały rośliny się pięknie, cóż, bywa.
Powierzchni masz 0.16m2, 5500lm, czyli powinno być zadowoalająco.
-Doniczki 2x 3l (air pots) (czy mają sens?)
Ja leciałem, wtedy, bardzo niskobudżetowo, wziąłem 2 wiadra 15l, zrobiłem drenaż i dziewczynki miały się lepiej niż dobrze.
Więcej miejsca na korzenie = roślina się rozwija, chyba , że chcesz sobie zrobić bonsai
-Folia refleksyjna na wszystkich ścianach
Powinieneś.
-Wentylacja to tylko taki mój pomysł wykonać dwie dziury jedną na górze a drugą na dole i zamontować ciche wiatraczki komputerowe na dole zasysa na górze wypycha (wystarczy?)
Powinno wystarczyć, zwykłe wentylatory komputerowe teraz są tak ciche, że prawie ich nie słychać, przy czym wydajność nie spada
-Eliminacja zapachu to albo filtr węglowy (raczej nie zamontuje go do wiatraczka) albo kostki zapachowe smell-ex słyszałem że też oblecą (zapach nie jest taki ważny mieszkam w domu i zapach nikomu nic nie zrobi) \
Jeśli możesz, jedź bez filtra, jeśli chcesz filtr, trzeba zrobic dodatkowe obliczenia, zmienic moc wyciągającego wiatraka, dużo jebania, można zrobić.
-Podłoże (nie mam pojęcia jakie będzie dobre do tej pory ziemia na dworze dawała rade) na indoor myślałem nad wełną mineralną albo Plagron Cocos Brix - substrat kokosowy sprasowany
Firma sprawdzona. Nad mineralną się nie znam. Ostatnio, oczekując na te wspaniałe plony z automatów, też wyżej opisanych w skrócie, wszystkie leciały na ziemi z Tesco. Konopia to "chwast" poradzi sobie tam gdzie inne rośliny nie dają rady.
Jeśli masz fundusz, zainwestuj w mieszankę ziemi uniwersalnej + koko
Jeśli masz, a mi ufasz, to ziemia uniwersalna tesko i będzie dobrze
-Nawozy (do tej pory stosowałem zwykły humus) teraz myślę nad czymś lepszym polećcie coś
Chwilowo zostań przy tym co masz. Nie nawóź , szczególnie chemicznymi preparatami. Przez okres 3tyg-5 tyg ( tu się moge lekko jebnąć w obliczeniach, trzeba obserwować po prostu )
Czyli sama woda
-Planowana odmiana: 2x ak47 femi (jest może coś lepszego sensownego?)
Moje AK47 czeka na sezon outdoor ;) Klasyk. Zostań przy nim
3l donice to za mało zdecydowanie
z fartem
tjazz
18 listopada 2020Kobyszcze pisze: Takie głupie pytanie - co jest wysokością ? 91 cm czy 41 cm ?
18 listopada 2020junkiexl pisze: Jak robisz sam donice to zrób już idealnie pod wymiar podstawy growboxa,na jedną roślinę to tak z 4l powinno być minimum , choć ludzie hodują w puszkach po piwie i dają radę..Zrób filtr węglowy z maty węglowej z portalu, może Tobie zapach nie przeszkadzać ale jakiś listonosz czy sąsiad nie musi czuć. Rośliny z rodziny AK to dobry wybór,ładnie się krzaczą ,od początku trenuj je hard. Nie inwestuj nie wiadomo jakiej kasy w odżywki, kup biohumus na weg i coś na flo, może być planton k,jak kupisz dobrą ziemię to zaoszczędzisz na nawozach. Z fartem.
Dwie rośliny do takiego boksa to za dużo. Jak będą konkurować o światło to się będą tylko stresować i wyciągać,a miejsca masz mało.
Dwóch ładnie nie wytrenujesz tak aby jak najwięcej topów było na jednym poziomie, tak więc pewnie skończysz z gorszym plonem niż z jedną fajnie strenowaną rośliną.
18 listopada 2020DeWitteEngel pisze: zawołaj mnie "dziś" po 18tej to postaram się ogarnąć Ci oświetlenie , w sensie czy i wystarczy, jakie powinieneś mieć plus reszta
3l donice to za mało zdecydowanie
z fartem
tjazz
-Oświetlenie, i tu zaczynają się schody nie wiem czy taka świetlówka ma racje: bytu Lampa CFL Elektrox 125W (wzrost+kwitnienie) barwa to 2100K+6400K a lumenów 12500 (tu prosze o rady)
nie wiem czy się nadaje
Nada się. Ja osobiście dałbym więcej światła, ostatnio przy indorze, dokładając kilka ( dokładnie 4ry ) energooszczędne lampy na bazie LED ( gwint zwykły ), byłem więcej niż zadowolony. Z dnia na dzień był widoczny niesamowite przyrosty.
Musiałem zakończyć mój mały projekt, rozbujały rośliny się pięknie, cóż, bywa.
Powierzchni masz 0.16m2, 5500lm, czyli powinno być zadowoalająco.
-Doniczki 2x 3l (air pots) (czy mają sens?)
Ja leciałem, wtedy, bardzo niskobudżetowo, wziąłem 2 wiadra 15l, zrobiłem drenaż i dziewczynki miały się lepiej niż dobrze.
Więcej miejsca na korzenie = roślina się rozwija, chyba , że chcesz sobie zrobić bonsai
-Folia refleksyjna na wszystkich ścianach
Powinieneś.
-Wentylacja to tylko taki mój pomysł wykonać dwie dziury jedną na górze a drugą na dole i zamontować ciche wiatraczki komputerowe na dole zasysa na górze wypycha (wystarczy?)
Powinno wystarczyć, zwykłe wentylatory komputerowe teraz są tak ciche, że prawie ich nie słychać, przy czym wydajność nie spada
-Eliminacja zapachu to albo filtr węglowy (raczej nie zamontuje go do wiatraczka) albo kostki zapachowe smell-ex słyszałem że też oblecą (zapach nie jest taki ważny mieszkam w domu i zapach nikomu nic nie zrobi)
Jeśli możesz, jedź bez filtra, jeśli chcesz filtr, trzeba zrobic dodatkowe obliczenia, zmienic moc wyciągającego wiatraka, dużo jebania, można zrobić.
-Podłoże (nie mam pojęcia jakie będzie dobre do tej pory ziemia na dworze dawała rade) na indoor myślałem nad wełną mineralną albo Plagron Cocos Brix - substrat kokosowy sprasowany
Firma sprawdzona. Nad mineralną się nie znam. Ostatnio, oczekując na te wspaniałe plony z automatów, też wyżej opisanych w skrócie, wszystkie leciały na ziemi z Tesco. Konopia to "chwast" poradzi sobie tam gdzie inne rośliny nie dają rady.
Jeśli masz fundusz, zainwestuj w mieszankę ziemi uniwersalnej + koko
Jeśli masz, a mi ufasz, to ziemia uniwersalna tesko i będzie dobrze
-Nawozy (do tej pory stosowałem zwykły humus) teraz myślę nad czymś lepszym polećcie coś
Chwilowo zostań przy tym co masz. Nie nawóź , szczególnie chemicznymi preparatami. Przez okres 3tyg-5 tyg ( tu się moge lekko jebnąć w obliczeniach, trzeba obserwować po prostu )
Czyli sama woda
-Planowana odmiana: 2x ak47 femi (jest może coś lepszego sensownego?)
Moje AK47 czeka na sezon outdoor ;) Klasyk. Zostań przy nim
EDYTOWALEM NIE TEN POST , MOJA WINA, odpowiedzi masz wlasnie tutaj -tjazz
Z puszki po piwie to pewnie taki liliput na 1 g : ) Moim zdaniem z 7 L powinno być dla niedużego krzaka w sam raz. Ja popełniłem ten błąd w tym sezonie na outdoorze i kosztowało mnie to wiele zachodu i pewnie plonu. W sensie w lecie musiałem chodzić podlewać min. 2 x w tygodniu (a zwykle 3). W boksie to nie problem, ale i tak sugeruję nie oszczędzać na litrażu.
Psychoaktywny kameleon. Dlaczego marihuana to nie psychodelik?
Dlaczego legalizacja marihuany jest lepsza od depenalizacji czy dekryminalizacji?
Polska 2026 wygląda jak Stany Zjednoczone w 1996
O polskim systemie leczenia uzależnień opioidowych - z perspektywy pacjenta po dziewięciu ośrodkach.
Indonezja: Najstarszy dowód na użycie substancji psychoaktywnej - sprzed 25 tys. lat
Mieszkańcy indonezyjskiej wyspy Sulawesi już 25 tys. lat temu wykorzystywali orzechy betelowe jako substancję psychoaktywną - wykazały nowe badania. Nawyk, który początkowo mógł być sposobem na złagodzenie bólu zębów, stał się najstarszym na świecie dowodem używania substancji psychoaktywnej.
Gang opioidowy rozbity. Cztery młode kobiety nie żyją, 17 zatrzymanych
Policja rozbiła grupę przestępczą handlującą opioidami w całej Polsce. Śledczy łączą jej działalność ze śmiercią co najmniej czterech młodych kobiet w Krakowie. W sprawie zatrzymano 17 osób, w tym lekarza anestezjologa, który wystawiał recepty za pieniądze.
Nieprzytomni nieletni i pacjent z 7,3 promila
Lekarka opowiada „mrożące krew w żyłach” alkoholowe historie z oddziału toksykologii.