Po coś to imao w aya jest na przykład. Można spróbować zawsze, tylko dziwi mnie że tatarak był znany od setek lat jako roślina jadalna już ale nigdy chyba nie słyszałem, żeby miał właściwości psychoaktywne w tych wspominkach o jego spożyciu przez społeczności w okresach głodu.
serotoninowy pisze: a może ankieta powinna brzmieć czy vetulani po kolejenej dawce odłączy swój mózg od ciała i już na zawsze będzie frywolnie dryfowal na latającym dywanie i odbywac podróże międzygwiezdne zapięty w pasy na oddziale psychiatrii dożywotnio.
Zeby to sobie zobrazować testowaliście po kilka g tej rośliny a żeby uzyskać kilka ml olejku potrzeba jest cała kolba 2l mocno upchana rośliną
Mogę poeksperymentować jeśli kogoś jeszcze ten temat interesuje :)
Zgodnie z tym co @Ilmostro, jeszcze bardzo dużo czasu minie, zanim dotrzemy do rzeczywistej wartości tataraku w rodzinie substancji psychoaktywnych.
serotoninowy pisze: a może ankieta powinna brzmieć czy vetulani po kolejenej dawce odłączy swój mózg od ciała i już na zawsze będzie frywolnie dryfowal na latającym dywanie i odbywac podróże międzygwiezdne zapięty w pasy na oddziale psychiatrii dożywotnio.
Problem bd z tego co czytałem z wyrwaniem kłączy bo w nich jest właśnie olejek eteryczny nie wiem jak z nadziemną częścią rośliny nie mogę znaleźć informacji
olejku nie wiem ile to wyda ale hydrolatu z 0,5l napewno, może też bd aktywny
Tatarak indyjski ponoć jest w hu lepszy ale nasiona w polsce niedostępne
Rekordowe konsultacje: Polacy mają dość karania za roślinę.
Legalizacja marihuany w Polsce: 15 g suszu i jedna roślina. Sejm zdecyduje
Psychodeliki w szczepionkach i piwie. Ujawniono tajne dokumenty CIA
Tak kawa wpływa na emocje. Badacze: efekt nawet bez kofeiny
Kawa nie działa wyłącznie przez kofeinę – i nie tylko „pobudza”. Nowe badanie opublikowane w prestiżowym czasopiśmie Nature Communications pokazuje, że regularne picie kawy zmienia skład bakterii jelitowych, wpływa na metabolizm, a także emocje i zachowanie. Co ważne, część tych efektów utrzymuje się nawet wtedy, gdy sięgamy po kawę bezkofeinową.kawa, badania naukowe, publikacje3 naukowe
KAS wykryła 50 kg marihuany w przesyłkach z odzieżą
Funkcjonariusze Służby Celno-Skarbowej z Mazowieckiego Urzędu Celno-Skarbowego w Warszawie skontrolowali przesyłki znajdujące się w jednej z firm spedycyjnych w Pruszkowie. W ośmiu paczkach wykryli narkotyki.
Badanie: użytkownicy psychodelików mogą inaczej przetwarzać emocje
Użytkownicy psychodelików inaczej przetwarzają emocje, m.in. szybciej rozpoznają zagrożenie - wynika z badania UJ. Kierujący nim prof. Michał Bola podkreślił, że przeciera ono szlaki w obszarze neuroobrazowania użytkowników psychodelików, jednak pełne zrozumienie ich wpływu na mózg wymaga wielu lat pracy.