Po coś to imao w aya jest na przykład. Można spróbować zawsze, tylko dziwi mnie że tatarak był znany od setek lat jako roślina jadalna już ale nigdy chyba nie słyszałem, żeby miał właściwości psychoaktywne w tych wspominkach o jego spożyciu przez społeczności w okresach głodu.
serotoninowy pisze: a może ankieta powinna brzmieć czy vetulani po kolejenej dawce odłączy swój mózg od ciała i już na zawsze będzie frywolnie dryfowal na latającym dywanie i odbywac podróże międzygwiezdne zapięty w pasy na oddziale psychiatrii dożywotnio.
Zeby to sobie zobrazować testowaliście po kilka g tej rośliny a żeby uzyskać kilka ml olejku potrzeba jest cała kolba 2l mocno upchana rośliną
Mogę poeksperymentować jeśli kogoś jeszcze ten temat interesuje :)
Zgodnie z tym co @Ilmostro, jeszcze bardzo dużo czasu minie, zanim dotrzemy do rzeczywistej wartości tataraku w rodzinie substancji psychoaktywnych.
serotoninowy pisze: a może ankieta powinna brzmieć czy vetulani po kolejenej dawce odłączy swój mózg od ciała i już na zawsze będzie frywolnie dryfowal na latającym dywanie i odbywac podróże międzygwiezdne zapięty w pasy na oddziale psychiatrii dożywotnio.
Problem bd z tego co czytałem z wyrwaniem kłączy bo w nich jest właśnie olejek eteryczny nie wiem jak z nadziemną częścią rośliny nie mogę znaleźć informacji
olejku nie wiem ile to wyda ale hydrolatu z 0,5l napewno, może też bd aktywny
Tatarak indyjski ponoć jest w hu lepszy ale nasiona w polsce niedostępne
Śmierć na zamówienie. Z dostawą na oddział psychiatryczny
Mundur nie izoluje od rzeczywistości. O hipokryzji, która pęka na komisariatach
Tak kawa wpływa na emocje. Badacze: efekt nawet bez kofeiny
Kawa nie działa wyłącznie przez kofeinę – i nie tylko „pobudza”. Nowe badanie opublikowane w prestiżowym czasopiśmie Nature Communications pokazuje, że regularne picie kawy zmienia skład bakterii jelitowych, wpływa na metabolizm, a także emocje i zachowanie. Co ważne, część tych efektów utrzymuje się nawet wtedy, gdy sięgamy po kawę bezkofeinową.kawa, badania naukowe, publikacje3 naukowe
Lepsza dostępność do terapii dla osób uzależnionych od opioidów
Rada Ministrów przyjęła nowelizację ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii oraz niektórych innych ustaw. Nowe rozwiązania zwiększają dostęp do leczenia osób uzależnionych, upraszczają procedury dla instytucji publicznych oraz umożliwiają skuteczniejsze udzielanie pomocy medycznej.
Mnisi szmuglowali narkotyki. Ukryli je za fałszywymi ściankami
22 buddyjskich mnichów zostało aresztowanych na międzynarodowym lotnisku w Kolombo w Sri Lance. W ich bagażach znaleziono łącznie około 110 kilogramów marihuany.