W Modulatorach GABA Pregabalin Guide z redakcją Matiego.
zolpi był na sen, trampek (z tego co już teraz wiem) służył jako SNRI - aktywizował, pobudzał.
W czerwcu poszedł w odstawke trampek (prawie 6 miesięcy temu), we wrześniu (prawie 2 miesiące temu) zolpi i jedyne tabsy to Mag/b6, b1, probiotyki więc jestem czysty jak łza :) Zresztą te dawki były dość małe i samo odstawienie przeszło dość łagodnie.
Niestety:
- boląca szczęka, uciski twarzy
- mini-drgawki (szczególnie podczas leżenia, najczęściej poniżej pasa czuje jak "drga" mi palec)
- zaburzenia widzenia - uczucie jakby mi "cierpły" oczy i nie mogę wyostrzyć wzroku
- zaburzenia myślenia (brain fog? problemy z czytaniem, zapamiętywaniem, rozwiązywaniem problemów)
- koncentracja, zdolność skupienia się na problemie jest praktycznie zerowa
- przewlekłe zmęczenie, kawa jedynie pogarsza stan
Myślałem, że to efekty odstawienia zolpi/trampka i liczyłem, że po takim czasie po prostu wszystko przejdzie.
Neurologicznie podobno wszystko ok, MRI/RTG spoko. Przestałem wierzyć, że wszystko jakoś się ułoży i objawy znikną. Gdzieś tam była sugestia, że to zaburzenia somatyzacyjne/ nerwica wegetatywna ale z reguły leki pierwszego rzutu jak esci to zamulacze, które u mnie odpadają. Praca stacjonarna przy komputerze (tym bardziej teraz - zdalnie) to wydajność byłaby zerowa a skończyłoby się to wiadomo jak.
Głównie zależy mi na usunięciu objawów widzenia i myślenia, fajnie żeby pomagał się skoncentrować i pobudzał z rana jednak tu się pojawia haczyk -> wieczorem (maks 1-2) musiałbym zasnąć żeby wstać o 7.
Coś wam przychodzi do głowy? W następnym tygodniu idę po raz kolejny do psychiatry i chcę z nim porozmawiać o opcjach jakie mam i nie chciałbym iść nieprzygotowany.
Trochę długi post więc dzięki jak ktoś to przeczytał.
Badanie: Brak dowodów na resztkowe efekty marihuany w prowadzeniu pojazdów
Analiza danych: Otwarcie legalnych sklepów z marihuaną powiązane ze spadkiem zgonów opioidowych
Marihuana to gorsze wyniki w nauce i stres emocjonalny
Alkohol ma zniknąć z pola widzenia? Jest petycja do resortu zdrowia
Polska Organizacja Przemysłu i Handlu Naftowego (POPiHN) złożyła w Ministerstwie Zdrowia petycję, w której proponuje wprowadzenie jednolitych zasad tzw. sprzedaży bezwitrynowej alkoholu. To rozwiązanie nie polega na zakazie sprzedaży ani na ograniczaniu konkretnych kanałów dystrybucji. Chodzi o to, by alkohol nie był eksponowany wprost w przestrzeni zakupowej.
Dentysta od razu pozna, czy paliłeś marihuanę. Kilka ważnych szczegółów
Coraz więcej pacjentów siada na fotelu "po skręcie", licząc na mniejszy stres. Tymczasem stomatolodzy i badacze alarmują: regularne używanie marihuany może odbić się na zębach i dziąsłach, a przed zabiegami potrafi skomplikować działanie znieczulenia. Na liście konsekwencji pojawiają się nie tylko ubytki i utrata zębów, ale też sygnały związane z nowotworami jamy ustnej.
Depenalizacja 3 gramów marihuany i rynek regulowany. Treść Dezyderatu nr 176
20 listopada 2025 roku Komisja do Spraw Petycji uchwaliła Dezyderat nr 176, skierowany do Prezesa Rady Ministrów. Dokument, oparty na petycji obywatelskiej, wzywa rząd do przeprowadzenia systemowej analizy depenalizacji posiadania do 3 gramów marihuany na własny użytek. W treści pisma pojawia się również pytanie o możliwość utworzenia rynku regulowanego. Do dnia 7 stycznia 2026 roku Kancelaria Premiera nie opublikowała odpowiedzi.