Luźne pytania i dyskusje odnośnie substancji oddziałujących na system GABA. Posty napisane w tym dziale nie sumują się do licznika postów.
ODPOWIEDZ
  • 1545 / 1586 / 0
@Carlosa ja sie nie dziwie, ze leczenie w poradni nic nie daje, bo poradnia nie jest od leczenia [facepalm]
Uwaga! Użytkownik MaryJayDu nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 185 / 72 / 0
Dzisiaj czytając gazetę zszokował mnie pewien fakt, pochodzący ze statystyk.

Obecnie w Polsce ponad 72 tysięcy dzieci przebywa w rodzinach zastępczych lub w domach dziecka. Około 90 proc. podopiecznych takich placówek pochodzi z rodzin, gdzie głównym problemem był alkoholizm rodziców i związane z tym różnego rodzaju traumy.
Czyli pewnie ok. 65 tysięcy DDA czeka na wejście w dorosłe życie :alergia: Masakra.
  • 1223 / 487 / 0
moje kolejne z niezliczonych już podejść do odstawienia alk dziś dzień 3,na wspomaganie przygotowany zapas baklofenu.
  • 185 / 72 / 0
Igla, zamienił stryjek siekierkę na kijek :). Dowodów na to, że baklofen pomaga w leczeniu uzależnienia od alko nie ma, ale są na to, że ludzie lubią mixować ;). Niemniej życzę Ci odstawienia na dłużej.
  • 641 / 98 / 0
20 lipca 2020Ankaaa pisze:
@Carlosa ja sie nie dziwie, ze leczenie w poradni nic nie daje, bo poradnia nie jest od leczenia [facepalm]
No to nie rozumiem.... przykładowo PORADNIA TERAPII UZALEŻNIENIA OD alkoholu I WSPÓŁUZALEŻNIENIA ma zajęcia z psychiatrami, psychologami itp.... to nie leczenie?
  • 1545 / 1586 / 0
ja bylam w trzech poradniach, byli tam jacys pracownicy socjalni. przeprowadzli ze mna tylko wywiad...chyba, ze sa jakies poradnie, ktore od razu oferuja diagnozy i pelne leczenie :cojest:
Uwaga! Użytkownik MaryJayDu nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1180 / 399 / 0
23 lipca 2020kriston87 pisze:
Igla, zamienił stryjek siekierkę na kijek :). Dowodów na to, że baklofen pomaga w leczeniu uzależnienia od alko nie ma, ale są na to, że ludzie lubią mixować ;). Niemniej życzę Ci odstawienia na dłużej.
mylisz się kris, pisałem o tym w spamerskim watku, we Francji baclofen jest przepisywany alkoholikom na wyjście z cugu i dojście do równowagi psycho-fizycznej. W Polsce ten lek jest podawany w prywatnych klinikach za zgodą/na prośbę pacjenta.
Uwaga! Użytkownik spiderek jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 185 / 72 / 0
Spider, pamiętam, że pisaliśmy wtedy też o pregabie :).

Natomiast z tym baclofenem, to myślę, że co źródło to inne info. Sprawdź to:

"W marcu 2014 r we Francji wydano nawet czasowe zezwolenie na użycie baklofenu do leczenia tego uzależnienia. A mechanizm jego działania to blokowanie wydzielania neuroprzekaźnika GABA! Jednak tych rewelacji nie potwierdziły badania kliniczne z udziałem większych grup alkoholików. Skuteczność baklofenu jest tylko nieco wyższa niż placebo, w dodatku on sam działa uzależniająco i daje poważne skutki uboczne. We Francji odnotowano już 100 przypadków śmierci w wyniku zatrucia tym lekiem. Trzeba więc poszukać innego środka farmakologicznego."
https://www.focus.pl/artykul/pigulka-na ... izm?page=3
  • 641 / 98 / 0
23 lipca 2020Ankaaa pisze:
ja bylam w trzech poradniach, byli tam jacys pracownicy socjalni. przeprowadzli ze mna tylko wywiad...chyba, ze sa jakies poradnie, ktore od razu oferuja diagnozy i pelne leczenie :cojest:
No to ja chodziłem do poradni gdzie raz w miesiącu spotykał się człowiek z psychiatrą oraz z psychologiem. Dodatkowo 3 razy w tygodniu przez pół roku były grupowe zajęcia terapeutyczne prowadzone z kolejnym psychologiem. Dodatkowo, w ramach tej samej placówki był dzienny oddział psychiatryczny i zwykła poradnia zdrowa psychicznego,
  • 1545 / 1586 / 0
ja bylam w trzech poradniach, tam robili tylko wywiady i sugerowali terapie i rodzaj terapii (w odpowiednim osrodku), czy detoks- jesli konieczny...takie bla bla, zwykli pracownicy socjalni.
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Artykuły
Newsy
Marihuana tematem w Sejmie. Przyszło kluczowe pismo z rządu

Przed wyborami w 2023 r., a nawet już po nich, politycy z obozu rządzącego wyjątkowo liberalnie wypowiadali się na temat marihuany. Powstał nawet Parlamentarny Zespołu ds. Depenalizacji Marihuany z głośnymi nazwiskami w składzie. Coś się jednak zmieniło. Jak informuje "Rzeczpospolita", jednoznaczne stanowisko rządu zaskoczyło wielu polityków: nie ma mowy o żadnej liberalizacji. Argumentem mają być m.in. doświadczenia innych krajów.

Niemcy. Rośnie konsumpcja marihuany wśród dorosłych

Konsumpcja marihuany w Niemczech wśród młodych dorosłych znacznie wzrosła, za to nastolatkowie rzadziej po nią sięgają.

Rzeszów: policjant zawiódł zaufanie dilera, który proponował mu zioło i zwyczajnie go aresztował

Strzyżowski funkcjonariusz w czasie wolnym od służby ujął 18-letniego dilera, który zaoferował mu marihuanę w zamian za sprawdzenie, czy w pobliżu nie ma policji. Do zdarzenia w Rzeszowie, gdzie policjant przebywał wraz ze swoim krewnym.