Luźne pytania i dyskusje odnośnie substancji oddziałujących na system GABA. Posty napisane w tym dziale nie sumują się do licznika postów.
ODPOWIEDZ
  • 1545 / 1586 / 0
@Carlosa ja sie nie dziwie, ze leczenie w poradni nic nie daje, bo poradnia nie jest od leczenia [facepalm]
Uwaga! Użytkownik MaryJayDu nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 185 / 72 / 0
Dzisiaj czytając gazetę zszokował mnie pewien fakt, pochodzący ze statystyk.

Obecnie w Polsce ponad 72 tysięcy dzieci przebywa w rodzinach zastępczych lub w domach dziecka. Około 90 proc. podopiecznych takich placówek pochodzi z rodzin, gdzie głównym problemem był alkoholizm rodziców i związane z tym różnego rodzaju traumy.
Czyli pewnie ok. 65 tysięcy DDA czeka na wejście w dorosłe życie :alergia: Masakra.
  • 1223 / 487 / 0
moje kolejne z niezliczonych już podejść do odstawienia alk dziś dzień 3,na wspomaganie przygotowany zapas baklofenu.
  • 185 / 72 / 0
Igla, zamienił stryjek siekierkę na kijek :). Dowodów na to, że baklofen pomaga w leczeniu uzależnienia od alko nie ma, ale są na to, że ludzie lubią mixować ;). Niemniej życzę Ci odstawienia na dłużej.
  • 641 / 98 / 0
20 lipca 2020Ankaaa pisze:
@Carlosa ja sie nie dziwie, ze leczenie w poradni nic nie daje, bo poradnia nie jest od leczenia [facepalm]
No to nie rozumiem.... przykładowo PORADNIA TERAPII UZALEŻNIENIA OD alkoholu I WSPÓŁUZALEŻNIENIA ma zajęcia z psychiatrami, psychologami itp.... to nie leczenie?
  • 1545 / 1586 / 0
ja bylam w trzech poradniach, byli tam jacys pracownicy socjalni. przeprowadzli ze mna tylko wywiad...chyba, ze sa jakies poradnie, ktore od razu oferuja diagnozy i pelne leczenie :cojest:
Uwaga! Użytkownik MaryJayDu nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1180 / 399 / 0
23 lipca 2020kriston87 pisze:
Igla, zamienił stryjek siekierkę na kijek :). Dowodów na to, że baklofen pomaga w leczeniu uzależnienia od alko nie ma, ale są na to, że ludzie lubią mixować ;). Niemniej życzę Ci odstawienia na dłużej.
mylisz się kris, pisałem o tym w spamerskim watku, we Francji baclofen jest przepisywany alkoholikom na wyjście z cugu i dojście do równowagi psycho-fizycznej. W Polsce ten lek jest podawany w prywatnych klinikach za zgodą/na prośbę pacjenta.
Uwaga! Użytkownik spiderek jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 185 / 72 / 0
Spider, pamiętam, że pisaliśmy wtedy też o pregabie :).

Natomiast z tym baclofenem, to myślę, że co źródło to inne info. Sprawdź to:

"W marcu 2014 r we Francji wydano nawet czasowe zezwolenie na użycie baklofenu do leczenia tego uzależnienia. A mechanizm jego działania to blokowanie wydzielania neuroprzekaźnika GABA! Jednak tych rewelacji nie potwierdziły badania kliniczne z udziałem większych grup alkoholików. Skuteczność baklofenu jest tylko nieco wyższa niż placebo, w dodatku on sam działa uzależniająco i daje poważne skutki uboczne. We Francji odnotowano już 100 przypadków śmierci w wyniku zatrucia tym lekiem. Trzeba więc poszukać innego środka farmakologicznego."
https://www.focus.pl/artykul/pigulka-na ... izm?page=3
  • 641 / 98 / 0
23 lipca 2020Ankaaa pisze:
ja bylam w trzech poradniach, byli tam jacys pracownicy socjalni. przeprowadzli ze mna tylko wywiad...chyba, ze sa jakies poradnie, ktore od razu oferuja diagnozy i pelne leczenie :cojest:
No to ja chodziłem do poradni gdzie raz w miesiącu spotykał się człowiek z psychiatrą oraz z psychologiem. Dodatkowo 3 razy w tygodniu przez pół roku były grupowe zajęcia terapeutyczne prowadzone z kolejnym psychologiem. Dodatkowo, w ramach tej samej placówki był dzienny oddział psychiatryczny i zwykła poradnia zdrowa psychicznego,
  • 1545 / 1586 / 0
ja bylam w trzech poradniach, tam robili tylko wywiady i sugerowali terapie i rodzaj terapii (w odpowiednim osrodku), czy detoks- jesli konieczny...takie bla bla, zwykli pracownicy socjalni.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Medyczna marihuana w Bundeslidze: Union Berlin przełamuje tabu

Piłka nożna to nie tylko bramki, transfery i wielkie emocje. To również przestrzeń, w której odzwierciedlają się społeczne zmiany, nastroje i debaty. Decyzja Unionu Berlin pokazuje, że stadion może stać się miejscem znacznie szerszej dyskusji – o zdrowiu i przełamywaniu tabu. Berliński klub jako pierwszy w historii Bundesligi związał się z marką medycznej marihuany.

Niemcy. Rośnie konsumpcja marihuany wśród dorosłych

Konsumpcja marihuany w Niemczech wśród młodych dorosłych znacznie wzrosła, za to nastolatkowie rzadziej po nią sięgają.

FBI spalało narkotyki w schronisku. "Zespół i zwierzęta wystawione na kontakt z metamfetaminą"

Po tym jak FBI użyło krematorium jednego ze schronisk dla zwierząt do spalenia skonfiskowanych narkotyków, 14 pracowników placówki trafiło do szpitala, aby otrzymać pomoc medyczną. Dyrektorka placówki oświadczyła, że nie miała świadomości, że dochodzi do takiego procederu.