Dział służący informacji na temat zmian w prawie – proponowanych, jak i wprowadzonych w życie.
ODPOWIEDZ
  • 1957 / 230 / 0
Co do bezsensownych przepisów to w Polo Lidlu i trzeba brać wózek, nawet jak się tylko po 1 rzecz idzie. Chuj, że covid na plastikowych rączkach od tych wózków się przenosi i zostaje na nich długo, i przez ten przepis jest jeszcze więcej zarażeń. No ale to dobrze w sumie, że ludzie to tacy idioci. Jako mizantrop, bardzo się z tego powodu raduje. Ja jak przez tych idiotów się zarażę, to i tak to przetrwam, bo mam młody, zdrowy i silny organizm.
Uwaga! Użytkownik MartwyNarkoman nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 12738 / 2466 / 0
Ja też się nie boję wirusa ; ) Jak była epidemia świńskiej grypy, to moja siostra z rodziną przeszli ją raczej łagodnie.
Dziś poszedłem na puste boisko chwilę porzucać. Nie było zamknięte, ani oznaczone, że zakaz wstępu. Ludzie patrzyli się na mnie, jak na szaleńca a jakaś parka typowych pińsetplusowców coś tam komentowała. Na widoku cały czas stała suka, ale nie wiem, czy pusta, czy nie. Po 30 minutach podjechał nieoznakowany i wysiadła śliczna policjantka : D Powiedziała dzień dobry, jak pan tu się dostał i że sąsiedzi z okien patrzą... odparłem, że nie ma nikogo i nie robię niczego gorszącego. Pani powiedziała, że rozumie, ale coś tam i że będą tędy wracać za 15 minut, to żeby mnie już było. Oczywiście zmyłem się, bo do psów nie ma sensu fikać, a poza tym zachowali się bardzo OK.
Może takie wyjście jest nie fair względem tych, co nie wychodzą, ale jak widzę puste boisko, to 2 x się nie zastanawiam : ) Pewnie na dniach dostanę mandat - to raczej pewne. Zastanawiam się, czy przyjmować, czy odmawiać...
  • 2990 / 1650 / 35
Mówią aby nie przyjmować nie ma stanu wyjątkowego ,nadzwyczajnego ciekawi mnie interpretacja sędziego w takiej sprawie i czy jest prowolnościowcem czy nie.
Uwaga! Użytkownik AnnaS nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 553 / 117 / 0
Mandatu można nie przyjąć, pamiętajcie, że policja może wystawić również karę administracyjną, którą trzeba przyjąć.
  • 2104 / 467 / 37
@jezus_chytrus Nie przyjmować, w sądzie się nie utrzyma. Jak sporządzą wniosek o nałożenie kary administracyjnej, też lepiej nie płacić, a najpierw skontakować się z prawnikami, którzy pro bono zajmują się aktualnie takimi sprawami, na facebooku już kilka takich ogłoszeń widziałem. Poza tym, zanim oni też wniosek sporządzą, zanim sanepid nałoży karę, nadejdą terminy itd. itp. to miną 2 miesiące zanim w ogóle to się otrze o komornika, a wtedy może być już inna sytuacja. Jak znajdę to wrzucę tutaj komentarz jakiegoś prawnika, który zrobił stosowne wyliczenia. Nawet przy nałożeniu tej kary, szanse na jej zapłacenie są niskie, a nawet jak komuś komornik wjedzie na kwadrat, to przy dobrych wiatrach za 1,5 roku sąd nakaże im zwrócić flotę, może nawet z nawiązką :D

@up Policja nie wystawia kar administracyjnych, tylko sanepid. Od tej kary przysługuje odwołanie najpierw do urzędników, a potem do WSA.
Lubisz koks?
  • 553 / 117 / 0
@up To spoko, nie zweryfikowałem informacji odnośnie tych kar i stąd moja pomyłka.
Ogólnie to pierdolić te ich zakazy, które są grubym nadużyciem.
W ogóle sytuacja w tym kraju w ostatnim czasie wg mnie jest totalnie kiepska, aż zapragnąłem znów stąd wyjechać.
  • 9588 / 1890 / 2
11 kwietnia 2020jak89 pisze:
że policja może wystawić również karę administracyjną, którą trzeba przyjąć.
xD
Raczej nie
11 kwietnia 2020RinTohsaka pisze:
Nie przyjmować, w sądzie się nie utrzyma.
Ponoc w sadzie rozprawa jest zaoczna i w pierwszym rzucie kare utrzymaja.
Wchodzić i głosować
https://hyperreal.info/talk/viewtopic.php?t=77897&start=700
Mile widziane krótkie uzasadnienie.
  • 967 / 243 / 0
11 kwietnia 2020RinTohsaka pisze:
@up Policja nie wystawia kar administracyjnych, tylko sanepid. Od tej kary przysługuje odwołanie najpierw do urzędników, a potem do WSA.
Problem jest taki że te S#E^%#^#&#%& wpisały w ustawę rygor natychmiastowej wykonalności decyzji Sanepidu z momentem doręczenia czyli trzeba ją zapłacić w ciągu siedmiu dni.
Wszystko pewnie zależy od zdecydowania i szybkości działania machiny ale IMO w tym przypadku trzeba się szykować na porządnie "schudnięcie" a dopiero potem odzyskiwanie kasy.
Sam zastanawiam się nad sensem ewentualnego przyjmowania mandatu i późniejszym procesowaniu się z milicją.

Jak człowiek widzi co milicja wyprawia obecnie to aż sie ciśnie na usta IMO najlepsza punkowa polska piosełka o gliniarzach

https://www.youtube.com/watch?v=hJkSU32ig3A
  • 553 / 117 / 0
Oczywiście, że w obecnej sytuacji odmowa przyjęcia to dobre zakończenie z tym że, Zawsze istnieje ryzyko, że nieprzyjęcie mandatu skończy się dla nas źle.
Najlepiej jest unikać tych cwaniaczków w mundurach.
Poyebana sytuacja.
Siedze w chacie, wychodze mało, a krewe się we mnie gotuje.
Nienawidze kretynizmu.
Te wszystkie obostrzenia to czysty Kretynizm.
Żal.
  • 2104 / 467 / 37
11 kwietnia 2020Stteetart pisze:

Ponoc w sadzie rozprawa jest zaoczna i w pierwszym rzucie kare utrzymaja.
Sądy nie pracują teraz przecież. W sprawie o wykroczenie rozprawa może odbyć się bez udziału obwinionego tylko za jego zgodą.
Lubisz koks?
ODPOWIEDZ
Newsy
Mnisi szmuglowali narkotyki. Ukryli je za fałszywymi ściankami

22 buddyjskich mnichów zostało aresztowanych na międzynarodowym lotnisku w Kolombo w Sri Lance. W ich bagażach znaleziono łącznie około 110 kilogramów marihuany.

Ponad miliard euro w kokainie. Rekordowy transport przechwycony

Hiszpańskie służby przejęły statek towarowy Arconian, który mógł transportować od 30 do 45 ton kokainy wartej ponad miliard euro. Jednostka wystartowała z portu w Sierra Leone, gdzie zbiegł znany holenderski król przemytu narkotyków Bolle Jos Leijdekkers. Dla hiszpańskiej policji to największy udaremniony przemyt w historii.

Farmaceuta skazany za pomoc w produkcji narkotyków

Właściciel apteki został skazany na 3,5 roku więzienia za sprzedaż leków służących do produkcji metaamfetaminy i pomoc w jej wytworzeniu. W produkcji i handlu nie działał sam. Według prokuratury leki posłużyły do produkcji narkotyków o wartości niemal 7,5 miliona złotych.