The dutch government legalized Magic truffles as “luxury food” on september 13, 2019.
[ external image ]
“Magic truffles are a luxury food.” (…)
“The sale/delivery of magic truffles is, other than that of (magic) mushrooms, not prohibited.”
www.belastingdienst.nl
The Netherlands are part of the European Union. Dutch products are part of the European Single Market and as such legal in all of the EU and EFTA territory. This is one of the founding principles of the European Union.
Co o tym sadzicie?
Podziel się posiłkiem, chamie
W sumie to jestem taki wyjebany, że nie chce mi się tego teraz czytać. Pierwsze słyszę o jakichś zmianach truflowych, a mieszkam tutaj i "się interesuję" już pewną chwilę. Brzmi dosyć idiotycznie i pewnie wymysł vendora, bo po holendersku nic nie ma. Z drugiej strony mamy tę całą agendę 2030, coronavirusa, i dysocjanty więc może to prawda.
Dobra. Poszukałem i przeczytałem. Faktycznie zmiana prawna była ale tylko żeby zwiększyć dochód państwa. Wcześniej nie były traktowane jako "genotmiddelen" (używki) i podatek wynosił 9% (jedzenie zwykłe). Teraz wynosi 21% właśnie przez tę zmianę w tamtym roku.
Reszta to wymysł vendora. To nie żadne luxury foods ani nic.
I @DelicSajko przepraszam za tamtego posta, nie przeczytałem twojego posta ze zrozumieniem.
Młodzież i marihuana w Polsce – jak realnie minimalizować ryzyko?
Rzetelna historia kryminalizacji konopi (USA + kontekst międzynarodowy)
Picie we wczesnej dorosłości powiązane z problemami poznawczymi w średnim wieku
Stres i alkohol idą w parze. Alkohol może pomagać w radzeniu sobie ze stresem, ale jednocześnie zmniejsza zdolność mózgu do samodzielnego rozwiązywania problemów. To może prowadzić do częstszego sięgania po kieliszek, by poradzić sobie z kolejnym stresem. Z drugiej strony pijąc więcej narażamy się na większy stres z powodu złych decyzji podejmowanych pod wpływem alkoholu. Pojawia się samonapędzający się mechanizm, z którego trudno się wyrwać z powodu zmian w mózgu. Naukowcy z University of Massachusetts Amherst donoszą, że picie alkoholu w celu radzenia sobie ze stresem we wczesnej dorosłości ma negatywny wpływ w wieku średnim, nawet jeśli przez kilka dekad nie piliśmy.
Cannabis trafia do supermarketów w Niemczech. Netto sprzedaje nasiona marihuany jak zwykłe warzywa
Jeszcze niedawno coś takiego byłoby nie do pomyślenia. W niemieckim supermarkecie obok nasion pomidorów czy bazylii pojawiły się… nasiona cannabis. Popularna sieć Netto rozpoczęła testową sprzedaż produktu, który budzi ogromne zainteresowanie klientów i wywołuje dyskusję o nowych realiach po legalizacji. Wszystko odbywa się jednak zgodnie z obowiązującym prawem, które pozwala dorosłym na domową uprawę konopi. Dla wielu osób to znak, że marihuana w Niemczech powoli staje się zwykłym elementem rynku, a nie tematem tabu.
Sposób studentów na problemy psychiczne: melisa i marihuana
Aż 96 proc. studentów deklaruje, że stosuje przynajmniej jedną metodę samodzielnego radzenia sobie z problemami psychicznymi. Najczęściej wybierają aktywność fizyczną lub techniki relaksacyjne, ale część sięga także po preparaty roślinne, a nawet marihuanę – wynika z badań wrocławskich naukowców.