Oczywiście, pozostaje pytanie czy każdemu lekarzowi będzie się tak nudziło, by ryć historię pacjenta. Na NFZ zawsze jest pośpiech, prywatnie -często też.
Ktoś wspomniał, że lekarze nawet prywatnie nie chcą zapisywać benzo i to prawda. Nie jedna lekarka powiedziała mi niemal wprost, że jak przyszedłem na wizytę (zapłaciłem) to mi wypisze receptę, ale takiego leczenia nie podejmie się prowadzić.
Znam w tej chwili dwóch-trzech, którzy nie mają oporów, ale wolę pozostać przy obecnym (blisko, tanio, często tego samego dnia). Tylko już widzę jego i komputer. Dlatego wolę poczekać. Niech eksperymentuje na innych. A jak z blistra będzie jechał starymi receptami, to znowu pół dzielnicy objadę, by gdzieś przymknęli oko na brak kodów kreskowych. O ile się uda, bo ci aptekarze chyba przeszli w ostatnim czasie intensywne szkolenia.
Ja nie miałem jeszcze do czynienia z tym systemem, podpowie ktoś jak zmienić te zgody przez internet, na jaką stronę wejść?
"Tu udostępnisz placówce medycznej lub pracownikowi medycznemu swoje e-recepty i e-skierowania, a aptece/punktowi aptecznemu Twoich e-recepty i informacje o lekach wykupionych na receptę.
Nie wszystkie placówki medyczne podłączyły się do systemu e-zdrowie, dlatego Twoja placówka medyczna, lekarz, pielęgniarka lub apteka może jeszcze nie mieć dostępu do danych."
Z boku jest opcja"Przyznaj dostęp" oczywiście ja jej nie kliknę bo nie chcę aby lekarze mieli dostęp jestem ciekaw jak wygląda u ciebie ta opcja na twoim koncie IKP
P.s jest jeszcze opcja "Zgody" a w niej"Zgody dla osób bliskich" i "Zgody dla lekarzy i placowek medycznych" ja mam info "Brak nadanych zgód" a ty co tam masz?
I teraz pytanie nr 2 - czy lekarz z NFZ przez ten system widzi, u kogo i co mam wypisywane prywatnie?
Bo w to, że wszyscy lekarze każdego działu medycyny widzą całą historię pacjenta i prywatnie i z NFZ - nie uwierzę. Może jeszcze kurwa farmeceutki miałyby mieć dostęp do tych danych? XD
Z tego, co tu czytałem, niby mają mieć (co dla mnie byłoby grubym naruszeniem prywatności).
Idź Pan do tego "psychuszka" (psychuszka to represyjny psychiatryk w ZSRR) i powiedz normalnie, że musisz brać tego więcej - ja nigdy nie miałem sytuacji, że musiałem swe zapotrzebowanie uzupełniać u więcej, niż 1 lekarza w jednym czasie.
"Jeśli pacjent nie zrealizuje e-recepty, jego lekarz będzie widział to w systemie. - Będzie mógł też sprawdzić, jaką ilością leku pacjent jeszcze dysponuje. Każda osoba może jednak utworzyć indywidualne konto pacjenta i dokonać zastrzeżenia, by lekarz POZ nie miał wglądu w informacje. Jeśli pacjent tego nie zrobi, to od 1 stycznia lekarz rodzinny z automatu otrzyma dostęp do jego elektronicznych danych - mówiła dr Erecińska."
Jest jedno ale. Jeżeli pacjent odmawia dostępu do informacji jest to podstawa do odmowy wystawienia recepty na leki z grupy N i P, a także inne leki, których stosowanie może być negatywne skutki wraz z innymi lekami.
Czyli po ludzku. Jeżeli lekarz podejrzewa, że chcesz wyłudzić "ponadstandardową" dawkę leku i ukryć to blokując mu dostęp do informacji, ( poprzez zastrzeżenie) to recepty po prostu nie wypisujemy. Taka jest obecnie polityka w moim szpitalu (poradnie, w szczególności PLB., onkologiczna i chirurgiczna, oraz inne).
Jest też jeszcze inna sprawa. To "zastrzeganie" działa jak chce. Wczoraj był pacjent, który niby zastrzegł sobie te dane, a informacje o lekach wystawionych z systemu i e-receptach były widoczne. Może zrobił to niewłaściwie, może potrzeba czasu pomiędzy zastrzeżeniem, a wejściem wżycie tej blokady, a może to po prostu ściema. Czas i kolejni pacjenci pokażą jak jest.
Tak czy siak kończy się dziki zachód, a zaczyna normalna kontrola nad lekami, nad którymi kontrola powinna istnieć. Jeszcze tylko zamknąć dostęp do bezreceptowej kody, którą trują się małolaty.
Mąż polskiej noblistki myślał, że "popadł w szaleństwo". Badania nad psychodelikami w PRL
Młodzież i marihuana w Polsce – jak realnie minimalizować ryzyko?
Polacy a marihuana w 2025 roku: Co mówią najnowsze badania?
36 kg marihuany ukryte w szpuli z kablem. CBŚP i KAS przechwyciły transport na A4
Ponad 36 kilogramów marihuany o czarnorynkowej wartości przekraczającej 1,7 mln zł zabezpieczyli funkcjonariusze CBŚP oraz Służby Celno-Skarbowej podczas kontroli ciężarówki na autostradzie A4. Narkotyki były ukryte w specjalnie przygotowanej skrytce wewnątrz przemysłowej szpuli z kablem. Kierowca został zatrzymany i tymczasowo aresztowany.
Produkowali tyle amfetaminy, że narkotyki musieli wozić taczką
Ponad 64 kilogramy amfetaminy, nielegalna linia produkcyjna i dwie osoby zatrzymane – to efekt działań specjalnego wydziału antynarkotykowego łódzkiej policji. Ilości narkotyków były tak duże, że do ich transportu sprawcy wykorzystywali… taczkę.
Larwy ostryg bardziej "zestresowane". Wszystko przez narkotyki
Pod wpływem pochodzących ze ścieków narkotyków larwy ostryg poruszają się powoli i są zestresowane — wskazują najnowsze badania naukowe, na które powołuje się Polska Agencja Prasowa.