Dział poświęcony wpływowi substancji psychoaktywnych na działalność człowieka.
ODPOWIEDZ
  • 2116 / 634 / 0
Dużo "pranków" ze śmiercią mniej lub bardziej znanych i lubianych to będziemy mieli w styczniu; styczeń, okolice 14 lutego i końcówka roku to właśnie okres, gdy ten temat najbardziej "żre". Co do tematu z marlboro, to imho zbieżność nicków, wcale nie tak oryginalnych. A co do tego, że wraz ze stażem jesteśmy jak karaluchy - może coś w tym jest. Kolejne tasiemce zmienić na karaluchy. %-D

Ja za to zastanawiam się, czy pewna długowłosa blondynka bawiąca pewien czas w Łodzi, młoda, "mobilna", nie założyła sobie tu konta i nie obserwuje nas tak o, bo co jakiś czas pyta o nią jakiś znajomek, którego ja osobiście nie znam. Mnie była znana jako Gabriela Santez i dość charakterystyczna, jeśli ktoś w Wawie się spotkał z info o nią (mogła być też w jednym z większych ćpuńskich miast, jako, że przy wyjeździe z Łodzi zmierzała chyba na odwyk), to byłabym wdzięczna. Ostatnio chyba pół roku temu udało mi się złapać z nią na parę minut kontakt na jakimś dziwnym pseudo-messengerze.
widzę szalonych, którzy chodzili po morzu
wierzyli do końca i poszli na dno
teraz jeszcze przechylają moją łódź niepewną
odtrącam te sztywne dłonie okrutnie żywa
odtrącam rok za rokiem.
  • 1179 / 124 / 0
@STR88 , w życiu bym nie pomyślał, że morfinę można przedawkować... Toż to nie fentanyl. Znasz jakieś szczegóły? Może miks? Może zadławił się wymiocinami? Może pirogen i nie wiedział jak się ratować? Obrzęk płuc, mózgu?
Zdarzało mi się przedawkować morfinę i nigdy nie było jakoś specjalnie groźnie, choć nieprzyjemnie, ból głowy, konieczność skupiania się na oddechu i chyba tyle z nieprzyjemności.

Nie ma mądrych śmierci, ale chłopak umarł głupio. Szkoda młodego człowieka, tym bardziej, że tylko eksperymentował.
Ostatnio zmieniony 26 grudnia 2019 przez mniemanolog, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 2104 / 467 / 37
Można przedawkować jak każdy opioid, nawet doustnie nie jest to zbyt trudne. Jakiś czas temu w mediach było głośno o kobiecie, której farmaceutka wydała tabletki zawierające 10x dawkę niż jej lekarz przepisał. Zginęła po jednej tabletce. Rekreacyjnie też da radę łatwo, zwłaszcza dożylnie. U mnie przedawkowanie objawiało się na szczęście tylko amnezją i noddowaniem na stojąco podczas robienia kanapek.
Lubisz koks?
  • 1179 / 124 / 0
^^Niby można. Stuknąłbym z 400 mg, czy z 600 mg i śmierć nie należałaby do najprzyjemniejszych. W praktyce jednak o to trudno. Między dawką rekreacyjną, a dawką niebezpieczną dla życia istnieje przepaść. To nie fentanyl, że się powtórzę.

Przekręcić się od 200mg morfiny zażytej doustnie, to też jakieś sci-fi, czyli tak, jakby przyjąć 80 mg dożylnie. Dużo, ale przecież do przeżycia. Chyba, że to jakaś schorowana babuleńka była. Uważam, że łatwiej przedawkować zażywając doustnie. W takim PST nigdy nie wiadomo ile alkaloidów siedzi.
  • 5362 / 979 / 0
No pewnie że można. Jak ktoś wrażliwy to czemu nie.
Skoro stare wygi jak Bon Scott czy Bonham zgineli od alko, co prawda dławiąc się żygami to czemu małolat od morfiny ma nie zginąć.
A co z ludzmi robiącymi detoxy od hery, i walącymi normalną dawkę po tej przerwie w wyniku czego zgon.
To też nie fentanyl.
The beautiful thing about DMT is that it makes no sense at all, but everything makes sense at the same time!
The methapor of Life

ledzeppelin2@safe-mail.net
  • 1179 / 124 / 0
Nie twierdzę, że nie można, ale że nie jest to takie proste. O heroinie nie pisałem, ale wiadomo, że pod względem ryzyka przedawkowania bliżej jej do fentanylu niż do morfiny. To o czym piszesz, to pewnie główna przyczyna przedawkowań heroiny, oczywista oczywistość.

Z mojej strony eot. Byłem ciekawy, co konkretnie spowodowało zgon, bo że zapomniał o oddychaniu, to trudno mi sobie jakoś wyobrazić. Pewnie się nie dowiem.
  • 24 / 4 / 0
26 grudnia 2019mniemanolog pisze:
Przekręcić się od 200mg morfiny zażytej doustnie, to też jakieś sci-fi, czyli tak, jakby przyjąć 80 mg dożylnie. Dużo, ale przecież do przeżycia. Chyba, że to jakaś schorowana babuleńka była. Uważam, że łatwiej przedawkować zażywając doustnie. W takim PST nigdy nie wiadomo ile alkaloidów siedzi.
Dla osoby bez tolerancji dozylnie 20 mg jest zadowalajace, a 40 mg to juz konkretne przysypianie. Wg mnie zgon po 80 jest jak najbardziej mozliwy.

Na wikipedii (https://en.wikipedia.org/wiki/Morphine#Toxicity) LD50 dla mezczyzny wazacego 90 kg wynosi 71 mg.
  • 1179 / 124 / 0
Masz rację. Zapędziłem się. Co innego jeśli o ćpunów chodzi, czyli ludzi zaprawionych w bojach, wiedzących jak sobie radzić w trudnych sytuacjach. Ktoś nieobyty, bez tolerancji, jeszcze z nadwrażliwością spokojnie przekręci się po 60-80 mg iv, czyli po 200 mg oralnie.
  • 2897 / 619 / 10
@mniemanolog, no tak, można przedawkować morfinę, i to wcale nie jest trudne. Owszem, oralnie o wiele trudniej przedawkować, ale co innego dożylnie. Chłopak nie miał tolerancji, do tego miał astmę, to też mogło na to wpłynąć. Wątpię, żeby cokolwiek miksował. Ktoś na forum doradzał mu 50mg (za duża dawka dla kogoś początkującego), może to wystarczyło?
Na forumowym czacie pisał, że „chyba trochę przedawkował”, i że czuł jak żar przechodzi mu przez żyły.
Hiperrealna propaganda w polskiej sieci
  • 2990 / 1652 / 35
Straszna śmierć! Plus choroby, pech wiele czynników złożyło się na to.
Najgorsze,że nie dostał drugiej szansy od losu i współczuję jego rodzinie.
Oby takich wiadomości było jak najmniej, najlepiej 0.
Uwaga! Użytkownik AnnaS nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Polska 2026 wygląda jak Stany Zjednoczone w 1996

Newsy
Ministerstwo Rolnictwa alarmuje. Chodzi o nową akcyzę na alkohol

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wystąpiło do Ministerstwa Finansów o wycofanie planowanej podwyżki podatku akcyzowego na alkohol.

USA: DEA tymczasowo zaklasyfikuje 7-OH do tej samej kategorii co heroinę i LSD

W środę amerykańska Agencja ds. Walki z Narkotykami (DEA) ogłosiła zamiar tymczasowego zaklasyfikowania 7-hydroksymitagyniny (7-OH) oraz trzech powiązanych substancji jako narkotyków Grupy I, czyli tej samej kategorii co heroina i LSD.

Jest wyrok za sprzedawanie dopalaczy. "Brak pobłażania dla sprawców tego typu przestępstw"

Dwa lata więzienia za handel dopalaczami. Taki wyrok wydał lubelski sąd ws. Jakuba G. - właściciela sklepu, w którym sprzedawano „Cząstkę Boga”. Na 1,5 roku więzienia w zawieszeniu na 4 lata została natomiast skazana ekspedientka Patrycja M.