Tytoń ma osobny dział → >LINK<
01 czerwca 2019A-CoA pisze: Też o tym czyttałem, w yerba mate chyba jest podobnie, tj kofeina jest związana wiązaniem glikozydowym z jakimś cukrem, enzymatycznie się to zaczyna uwalniać stopniowo w jamie ustnej i w jelitach. Po kawie jest duży peak, który u mnie się zawsze kończy sennością, guarana, herbata i yerba pobudzająco. A w herbacie to pewnie przez obecność garbników albo czegoś innego ograniczającego absorpcję z jelit
mam zatrute złem DNA,
genetyczny krwi sabotaż,
samozwańczy świr..."
16 czerwca 2019LOBO87 pisze: Mylisz się.01 czerwca 2019A-CoA pisze: Też o tym czyttałem, w yerba mate chyba jest podobnie, tj kofeina jest związana wiązaniem glikozydowym z jakimś cukrem, enzymatycznie się to zaczyna uwalniać stopniowo w jamie ustnej i w jelitach. Po kawie jest duży peak, który u mnie się zawsze kończy sennością, guarana, herbata i yerba pobudzająco. A w herbacie to pewnie przez obecność garbników albo czegoś innego ograniczającego absorpcję z jelit
https://hyperreal.info/talk/viewtopic.php?t=77897&start=700
Mile widziane krótkie uzasadnienie.
mam zatrute złem DNA,
genetyczny krwi sabotaż,
samozwańczy świr..."
16 czerwca 2019LOBO87 pisze: Mylisz się.01 czerwca 2019A-CoA pisze: Też o tym czyttałem, w yerba mate chyba jest podobnie, tj kofeina jest związana wiązaniem glikozydowym z jakimś cukrem, enzymatycznie się to zaczyna uwalniać stopniowo w jamie ustnej i w jelitach. Po kawie jest duży peak, który u mnie się zawsze kończy sennością, guarana, herbata i yerba pobudzająco. A w herbacie to pewnie przez obecność garbników albo czegoś innego ograniczającego absorpcję z jelit
mam zatrute złem DNA,
genetyczny krwi sabotaż,
samozwańczy świr..."
Chyba ze ten cytat miał być odpowiedzią do czyjegoś wpisu. Btw te info o glikozydach jest zasłyszane, ale od osoby bardzo ogarniętej w temacie roślin więc zaufałem bez sprawdzania. A kofeina z herbaty działa inaczej nie tylko przez garbniki, ale przez obecność innych substancji działających na OUN. Z mate może być podobnie.
Oczywiście mateina, kofeina, teina to dokładnie ten sam związek, jeżeli go wyekstrahujemy i oczyścimy, to będzie działał tak samo, niezależnie od źródła.
edit:
odpowiedziałem ,zanim zauważyłem ze zedytowales post
Logika Valium, a nie LSD: narkotyki, artyści, mieszczaństwo i codzienność do znieczulenia [WYWIAD]
Marihuana najczęściej używaną substancją psychoaktywną w Polsce po alkoholu, kofeinie i nikotynie
Pacjenci szukają ulgi w bólu. Jak zmienia się podejście do medycznej marihuany w Polsce
Psychodeliki i zdrowie psychiczne: Nieuregulowani 'szamani' z Kapsztadu
Choć substancje psychodeliczne są w Republice Południowej Afryki nielegalne, wielu samozwańczych uzdrowicieli i szamanów z Kapsztadu otwarcie reklamuje ich stosowanie w swoich terapiach.
Wino z kokainą stało się przebojem. Papież pisał encykliki, sącząc Vin Mariani
Pod koniec XIX w. kokaina była uznawana za cudowny lek na wszystko. Była też składnikiem Vin Mariani, czyli ulubionego napoju papieża Leona XIII. Ojciec Święty tak je sobie upodobał, że wystąpił w jego reklamie, a twórcę receptury, Angelo Marianiego, odznaczył medalem. Nie był zresztą jedynym sławnym entuzjastą tego wina.
Chatbot AI Reddita „pomaga” w leczeniu bólu. Wśród rekomendacji: heroina
Reddit w pośpiechu wycofuje swojego nowego chatbota AI o nazwie „Answers” z dyskusji na tematy zdrowotne. Powód? Przeczytajcie.