23 lutego 2019Reisende pisze: Całkowity czas działania alpry w organizmie to jakieś 12-15h.
To o czym mówisz (zaburzenia pamięci) to jeden z możliwych skutków ubocznych podczas stosowania pierwszych dawek leku.
Skutki uboczne alprazolamu, w związku z podobnym mechanizmem działania, są zasadniczo podobne do innych benzodiazepin. Do tych najczęściej wymienianych zalicza się:
sedacja, zmęczenie, osłabienie, obniżenie nastroju
zawroty głowy, zamazana mowa, ataksja
zaburzenia pamięci i świadomości, rzadziej niepamięć następcza
wzmożona pobudliwość, nerwowość, rzadko hipomania lub mania
sporadycznie spadek ciśnienia tętniczego
nadmierne wydzielanie śliny/suchość w jamie ustnej.
Hunter S. Thompson Lęk i odraza w Las Vegas
BTW: Nie bierz tych 10 mg, będziesz później żałował.
PS gdybym nie miał wyrobionej solidnej tolerancji na dawki typu 5 mg, które mnie już nie robią, to bym nawet nie pomyślał o braniu takich ilości. Nie jestem amatorem jeśli chodzi o alprę, a o tych 10 mg pomyślę, żeby nie było, że nie da mi się przemówić do rozsądku
Jedna dawka "molekuły duszy" może pokonać depresję na pół roku
Grzybki zmieniają połączenia w mózgu. Czy to dobrze?
Rzetelna historia kryminalizacji konopi (USA + kontekst międzynarodowy)
Badania dowiodły, że marihuana opóźnia rozwój nastolatków
Badanie przeprowadzone na ponad 11 tys. nastolatków wykazało, że zażywanie marihuany wiąże się z wolniejszym rozwojem poznawczym (zapamiętywaniem, koncentracją i szybkością myślenia), a także z gorszą pamięcią w kluczowych latach rozwoju mózgu.
Marihuana po reklasyfikacji: wciąż daleka droga do federalnej legalizacji w USA
Administracja Donald Trump ogłosiła wykreślenie marihuany z najbardziej restrykcyjnej kategorii federalnych substancji kontrolowanych. To ważna decyzja dla branży i inwestorów. Nie oznacza jednak, że Stany Zjednoczone zalegalizowały marihuanę rekreacyjną na poziomie federalnym. Do tego droga pozostaje długa i politycznie trudna. Po reklasyfikacji, zgodnie z zasadą „kupuj plotki, sprzedawaj fakty”, akcje firm z branży najpierw silnie wzrosły, a potem mocno spadły.
Mnisi szmuglowali narkotyki. Ukryli je za fałszywymi ściankami
22 buddyjskich mnichów zostało aresztowanych na międzynarodowym lotnisku w Kolombo w Sri Lance. W ich bagażach znaleziono łącznie około 110 kilogramów marihuany.