23 lutego 2019Reisende pisze: Całkowity czas działania alpry w organizmie to jakieś 12-15h.
To o czym mówisz (zaburzenia pamięci) to jeden z możliwych skutków ubocznych podczas stosowania pierwszych dawek leku.
Skutki uboczne alprazolamu, w związku z podobnym mechanizmem działania, są zasadniczo podobne do innych benzodiazepin. Do tych najczęściej wymienianych zalicza się:
sedacja, zmęczenie, osłabienie, obniżenie nastroju
zawroty głowy, zamazana mowa, ataksja
zaburzenia pamięci i świadomości, rzadziej niepamięć następcza
wzmożona pobudliwość, nerwowość, rzadko hipomania lub mania
sporadycznie spadek ciśnienia tętniczego
nadmierne wydzielanie śliny/suchość w jamie ustnej.
Hunter S. Thompson Lęk i odraza w Las Vegas
BTW: Nie bierz tych 10 mg, będziesz później żałował.
PS gdybym nie miał wyrobionej solidnej tolerancji na dawki typu 5 mg, które mnie już nie robią, to bym nawet nie pomyślał o braniu takich ilości. Nie jestem amatorem jeśli chodzi o alprę, a o tych 10 mg pomyślę, żeby nie było, że nie da mi się przemówić do rozsądku
Marihuana w psychiatrii. Dlaczego „nie leczy” nie oznacza „nie działa”?
GIF: Nielegalny handel w sieci lekami narkotycznymi zaczyna się od legalnej recepty [WYWIAD]
Zanieczyszczenie wody kokainą zmienia zachowanie łososi na wolności
Pod wpływem zawartej w ściekach kokainy, a zwłaszcza jej metabolitu, młode łososie atlantyckie pływają dalej i rozprzestrzeniają się na większą odległość – informuje pismo „Current Biology”.
Lepsza dostępność do terapii dla osób uzależnionych od opioidów
Rada Ministrów przyjęła nowelizację ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii oraz niektórych innych ustaw. Nowe rozwiązania zwiększają dostęp do leczenia osób uzależnionych, upraszczają procedury dla instytucji publicznych oraz umożliwiają skuteczniejsze udzielanie pomocy medycznej.
Tak kawa wpływa na emocje. Badacze: efekt nawet bez kofeiny
Kawa nie działa wyłącznie przez kofeinę – i nie tylko „pobudza”. Nowe badanie opublikowane w prestiżowym czasopiśmie Nature Communications pokazuje, że regularne picie kawy zmienia skład bakterii jelitowych, wpływa na metabolizm, a także emocje i zachowanie. Co ważne, część tych efektów utrzymuje się nawet wtedy, gdy sięgamy po kawę bezkofeinową.kawa, badania naukowe, publikacje3 naukowe