Dyskusja o głównym alkaloidzie opium, oraz jego półsyntetycznej pochodnej.
Więcej informacji: Morfina w Narkopedii [H]yperreala,Heroina w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 2429 / 584 / 155
Owszem, żadna inna substancja nie dawała mi czegoś tak wspaniałego jak morfina. Ciężko mi było potwornie odnaleźć też jakąkolwiek przyjemność ,,niechemiczną”. Uzależnienie od opio dwa lata, abstynencja 7 miesięcy z hakiem. Mój układ nagrody nadal dochodzi do siebie.
Uwaga! Użytkownik taurinnn nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 225 / 60 / 16
Życie wydaje się nieco bardziej... Szare. A zainteresowania, poza tymi najmocniejszymi, bezbarwne. To w sumie interesujące, bo w trakcie fazy i na drugi dzień czlowiek czuje ten wewnętrzny spokój i pełne przekonanie, że "wszystko będzie dobrze" i "się ułoży". Ale im dalej od opio, tym bardziej wraca tdn wewnętrzny niepokój, a wraz z nim chęć ponownego przywalenia. To trochę jak w tym wierszu

"Gdy cię nie widzę, nie wzdycham, nie płaczę,

Nie tracę zmysłów, kiedy cię zobaczę;

Jednakże gdy cię długo nie oglądam,

Czegoś mi braknie, kogoś widzieć żądam;

[...]

Cierpiałem nieraz, nie myślałem wcale,

Abym przed tobą szedł wylewać żale;

Idąc bez celu, nie pilnując drogi,

Sam nie pojmuję, jak w twe zajdę progi;"

<Tak, wiem że dziwne mam porównania, ale serio tak mi się to kojarzy %-D :-D>
I alone have known all shades of the horror.
I am the pit without sun, where blind beasts dwell. 
  • 2429 / 584 / 155
Racja, pojawia się też ta specyficzna pustka, rozdrażnienie i dyskomfort psychiczny, które nie wiedzieć czemu mijają po kolejnym strzale. I porównywanie wszystkich wydarzeń z życia do tych opioidowych i twierdzenie ,,opio lepsze”…

Myślę, że każdy, kto próbował opiatów / opioidów automatycznie zaczyna pragnąć tego stanu z powrotem, stąd ta siła uzależnienia od nich.
Uwaga! Użytkownik taurinnn nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 160 / 19 / 0
To jest tez tak ze do konca zycia juz masz taka furteczke z tyłu glowy ze jest cos co zadziala na wszystkie Twoje smutki. I poki sie w zyciu dobrze uklada a Ty jestes w terapii jest dobrze ale jedno potknięcie wszystko zmieni.
  • 2429 / 584 / 155
Dokładnie tak, wystarczy większy cios w życiu i już pierwszym sposobem na ukojenie automatycznie stają się opioidy.
  • 16 / 1 / 0
pijac alkohol czulem... wlasciwie nic, jedyne co to poirytowanie tym, ze nic to nie daje poza uposledzeniem
po paru miesiacach abstynencji od opio iv w miare potrafie sie cieszyc z alkoholu
Uwaga! Użytkownik aptekash nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Jad ropuch i grzyby halucynogenne. Big Pharma stawia na nowe preparaty

>Giganci rynku farmaceutycznego ruszają z inwestycjami w opracowanie leków bazujących na substancjach halucynogennych. Zielone światło dla nowych medykamentów daje administracja Donalda Trumpa - przekazała stacja CNBC.

Nowy sposób rozprowadzania narkotyków w Berlinie. Rodzice muszą być szczególnie ostrożni

Policja w Berlinie wydała ostrzeżenie dotyczące nowego sposobu rozprowadzania narkotyków: kolorowe ulotki z danymi kontaktowymi dealerów wrzucane są bezpośrednio do skrzynek pocztowych razem z saszetką kokainy, haszyszu, ekstazy, marihuany lub innego narkotyku.

Leczenie uzależnionych od opioidów bardziej dostępne, ale pod ścisłym nadzorem

Choć leczenie substytucyjne, czyli terapia uzależnień od opioidów polegająca na podawaniu legalnych leków zastępczych, jest stosowane w naszym kraju od ponad 30 lat, wciąż liczba objętych nim osób jest stosunkowo niska. Aby ułatwić do niego dostęp, wprowadzona ma zostać możliwość przepisywania tych produktów przez lekarzy. Ministerstwo Zdrowia określa zasady, na jakich ma się to odbywać.