Dasz mi jakieś info na temat tego wapna ? Nie spotkałem się a jestem ciekaw
Podczas pasteryzacji 220ml wapna na 50l wody daje ph 12-13 co uniemożliwa kiełkowanie zarodków przez 2 tygodnie.
A niesłodzona kawa serio tak szybko pleśnieje?
W aktualnych temperaturach to u mnie kwestia 2-3 dni żeby pojawiła się pleśń
A z innej beczki. Zauważyliście różnice w plonie pomiędzy żytem ze wstępnym gotowaniem a żytem tylko sterylizowanym? Bo tak teoretycznie to podczas gotowania żyta jakaś część cukrów i skrobi ze zboża rozpuszcza się w wodzie z gotowania i razem z nią idzie do zlewu. Przy samej sterylizacji woda z jedzonkiem zostaje z żytem w słoiku. Po doświadczeniach browarniczych wydaje mi się, że jest to niemała ilość.
Próbował ktoś odłożyć tą wodę z gotowania na następny raz tak, żeby gotować już w bardziej nasyconym roztworze czyli mieć mniejsze straty cukrów/skrobi?
Dziennie wietrze worek przynajmniej dwa razy, niekiedy lekko psiknę wodą chociaż rzadko bo wilgoć skrapla się na ściankach worka więc pewnie mokro w środku :D
Narkomani i nędza. Niemcy wolą się tu nie zapuszczać. "Sytuacja nie do przyjęcia"
GIF: Nielegalny handel w sieci lekami narkotycznymi zaczyna się od legalnej recepty [WYWIAD]
Podlaskie: Lekarz z zarzutami w śledztwie dotyczącym przestępstw narkotykowych
Zarzuty związane z wystawianiem recept na leki psychotropowe postawiła Prokuratura Rejonowa w Hajnówce (Podlaskie) 30-letniemu lekarzowi zatrzymanemu w Białymstoku. To część większego śledztwa dotyczącego przestępstw narkotykowych, w tym działalności internetowego sklepu oferującego narkotyki.
Marihuana wpływa na chorych odwrotnie niż na zdrowych. Jest nadzieja na nową terapię?
Używanie konopi indyjskich wiąże się z łagodniejszymi objawami choroby afektywnej dwubiegunowej (ChAD) – wynika z badań opublikowanych na łamach „Translational Psychiatry”. Okazuje się, że na osoby z ChAD konopie mogą wpływać odwrotnie niż na osoby zdrowe. Autorzy badań przestrzegają jednak przed wyciąganiem zbyt daleko idących wniosków (czyli na przykład przez zalecaniem chorym stosowania konopi). Mimo to w ich ocenie uzyskane wyniki powinny stanowić przyczynek do dalszych, zakrojonych na szerszą skalę, analiz.
Irvin Rosenfeld: Człowiek, który wypalił 120 000 jointów od rządu USA
Wyobraź sobie, że co 25 dni listonosz puka do Twoich drzwi i wręcza Ci przesyłkę od rządu federalnego. W środku nie ma jednak pism z urzędu skarbowego, lecz metalowa puszka przypominająca opakowanie od kawy. Po jej otwarciu widzisz 300 starannie skręconych jointów.