Wszystko, co dotyczy hodowli/uprawy grzybów psylocybinowych.
Jakie grzyby są Twoim zdaniem najlepsze?
Krajowe łysiczki
967
62%
Krajowe muchomory
103
7%
Importowane (wszystkie wrzucam do jednego wora)
490
31%

Liczba głosów: 1560

ODPOWIEDZ
  • 3215 / 416 / 0
Wydaje mi się, ze kawa jest lepszą pozywką, więc tak właśnie przypuszczam - z takiego życiowego doswiadczenia to pozostawienie fusów w filiżance na 2 dni może już skutkować nalotem z pleśni.

Dasz mi jakieś info na temat tego wapna ? Nie spotkałem się a jestem ciekaw
Uwaga! Użytkownik Fatmorgan nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 169 / 2 / 0
http://psilosophy.info/uprawa_na_beli_slomy.html
Podczas pasteryzacji 220ml wapna na 50l wody daje ph 12-13 co uniemożliwa kiełkowanie zarodków przez 2 tygodnie.

A niesłodzona kawa serio tak szybko pleśnieje?
podpis usunięty
  • 3215 / 416 / 0
Ok ok widze to wapno. Ciekaw jestem jaki to jest mechanizm i czy działa to tylko na zarodniki grzybów czy także na spory bakterii i bakterie w ogóle. Niestety nikt Ci chyba nie powie - spróbuj - może dokonasz czegoś przełomowego ;)

W aktualnych temperaturach to u mnie kwestia 2-3 dni żeby pojawiła się pleśń
Uwaga! Użytkownik Fatmorgan nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 169 / 2 / 0
Ja to rozumiem, że na wszystkie spory dlatego już rozwinięta grzybnia daje radę z zaszczepiacza, a spory które dostaną się podczas zaszczepiania i ubijania beli to już nie i grzybnia ma czas skolonizować całą belę przed zakażeniem. Facet to ubija łapami na podłodze w kuchni i nigdy nie miał zakażenia w samej słomie, więc raczej działanie kompleksowe ma to wapno.

A z innej beczki. Zauważyliście różnice w plonie pomiędzy żytem ze wstępnym gotowaniem a żytem tylko sterylizowanym? Bo tak teoretycznie to podczas gotowania żyta jakaś część cukrów i skrobi ze zboża rozpuszcza się w wodzie z gotowania i razem z nią idzie do zlewu. Przy samej sterylizacji woda z jedzonkiem zostaje z żytem w słoiku. Po doświadczeniach browarniczych wydaje mi się, że jest to niemała ilość.
Próbował ktoś odłożyć tą wodę z gotowania na następny raz tak, żeby gotować już w bardziej nasyconym roztworze czyli mieć mniejsze straty cukrów/skrobi?
podpis usunięty
  • 38 / 15 / 0
4 dzień po odpaleniu growkitu. Chyba wszystko ok?
20180618_090757.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
  • 3215 / 416 / 0
Niczego niepokojącego tutaj nie widze
  • 38 / 15 / 0
Hurra. Dziewiątego dnia pojawiły się grzyby, obecnie jest kilka powyżej 50 i niektóre mierzą kilka centymetrów. Niekiedy zdarza się, że grzyb opiera się o ściankę worka. Unikać?
Dziennie wietrze worek przynajmniej dwa razy, niekiedy lekko psiknę wodą chociaż rzadko bo wilgoć skrapla się na ściankach worka więc pewnie mokro w środku :D
  • 4 / 1 / 0
Shalom. Która odmianę polecanie na pierwszy raz dla osoby bez doświadczenia?
  • 3215 / 416 / 0
grzyb bez szkody dla siebie może opierać się o ścianki ;)
  • 38 / 15 / 0
Drugi rzut "wykiełkował" szybciej niż pierwszy ale o wiele wolniej rośnie. Grzybów jest mniej (zrozumiałe) jednak rosną ledwo co. Wydaje mi się, że dbam o nie tak samo. Jakaś propozycja?
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Kieleccy policjanci zlikwidowali fabrykę klefedronu w powiecie sandomierskim

W minioną środę kieleccy policjanci zajmujący się zwalczaniem przestępczości narkotykowej współpracując z Biurem Kryminalnym Komendy Głównej Policji oraz kontrterrorystami z Kielc i Radomia przeprowadzili realizację, która doprowadziła do likwidacji dużej, fabryki produkującej klefedron. W sprawie zatrzymano 32 – latka, który najbliższe trzy miesiące spędzi w areszcie.

Bezzałogowa łódź z internetem od Muska. Kartele coraz bardziej „smart”

Kolumbijskie służby wiele już widziały, ale ich ostatnie odkrycie zaskoczyło nawet weteranów walki z kartelami narkotykowymi. Marynarka wojenna tego kraju po raz pierwszy zatrzymała półzanurzalną, zdalnie sterowaną łódź do przemytu narkotyków. Jednostka była połączona z internetem przez system Starlink należący do Elona Muska.

Największa europejska imprezownia tonie. Karetki błagają o pomoc – jeżdżą tylko do nocnych klubów

Ibiza – symbol beztroskiej zabawy, dźwięków techno i drinków za 25 euro – pęka w szwach. Ale, co ciekawe, nie z powodu tłumu turystów. Pęka system ratownictwa medycznego. Jak podaje lokalny związek zawodowy służby zdrowia, nawet jedna trzecia wszystkich interwencji karetek dotyczy klubów nocnych, gdzie dochodzi do… „bad tripów” po wiadomych zakazanych używkach.