Wywalic z niej sprezarke i cale zelastwo. Scianki swiatlo odbijaja, tylko wentylacje trzeba dorobic i zamontowac lampe.
W trakcie budowy ( karton boxy są bardzo "elastyczne" - poddają się każdej próbie modyfikacji i tak własciwie niema ograniczeń z nimi związanych )
Więc powstał MicroKartonBox , powierzchnia 0.12m2 , oświetlenie : COB epistar 100W x 1 , chłodzenie - przy 25W pasywne, powyżej, włączamy wentylator. Czyli powiedzmy 25W+ aktywne chłodzenie ( arctic - w komplecie, radiator + ultra cichchy went ) ... doniczka, ziemia, dobre geny ( postawiłem na Dinamed - może pozwoli mi w końcu spokojnie zasnąć bez pierdolonych psychotropów ) zobaczymy.
Czyli - resumując - karton ( 40 x 20cm i wysokości +/- 60cm ) + ledy ( ew. CFL - czyli zwykłe jarzeniówki ( najlepiej kompaktowe , wkręcane na gwint E26 , mogłem sie pomylić ) i można zaczynać "zabawę" , czyli uprawiamy sztukę , która przy dobrym treningu, nawożeniu, uwadze + szczypta cierpliwości i miłosci do tego kwiatu , możemy pozyskać od 20 do 60g LEKU.
PS:
Podoba mi się w zasilaczu opcja sciemniania \ podkręcania COBa, w czasie rzecziwistym. Trzeba 50W ? Luz, jest 50W. 25W ? No problemo :)
+
Odrobinę kreatywności i karton ( całkiem gratis , myślę taki "bananowy" z biedronki wystarczy )
Można zrobić boxa, zapewniającego warunki, w których można sobie uchodować ślicznotkę.
Tu wersja z COB - świetlówki wyszły.
Na co musimy uważać - cały czas pracujemy "pod napięciem" , przy każdym zabiegu należy odciąć dopływ prądu. ( wyjąć wtyczkę )
To wszystko :) Takie kartonowe mikrusy dają możliwość sklepania w przyszłości mikroBoxa, lecz już z własciwego materiału.
Pozdrawiam
TJ
11 marca 2008stefan901 pisze: A myśleliście o boxie z lodówki??
Wywalic z niej sprezarke i cale zelastwo. Scianki swiatlo odbijaja, tylko wentylacje trzeba dorobic i zamontowac lampe.
Przy odpowiednim treningu... :)
i zapomniałem dodać, nie robcie boxów z kartonu bo to grozi pożarem
27 grudnia 2017Mendeleev pisze: nie robcie boxów z kartonu bo to grozi pożarem
Czechy luzują prawo konopne. Duży krok naprzód, ale z gwiazdką
Narkomani i nędza. Niemcy wolą się tu nie zapuszczać. "Sytuacja nie do przyjęcia"
Lepsza dostępność do terapii dla osób uzależnionych od opioidów
Rada Ministrów przyjęła nowelizację ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii oraz niektórych innych ustaw. Nowe rozwiązania zwiększają dostęp do leczenia osób uzależnionych, upraszczają procedury dla instytucji publicznych oraz umożliwiają skuteczniejsze udzielanie pomocy medycznej.
Kawa dobrze wpływa na zdrowie psychiczne. W umiarkowanych ilościach
Po przeanalizowaniu danych dotyczących ponad 400 000 osób, naukowcy z Uniwersytetu Fudan doszli do wniosku, że picie umiarkowanych ilości kawy – dwóch lub trzech filiżanek dziennie – jest powiązane z mniejszym ryzykiem wystąpienia lęków i depresji. Ochronne działanie kawy było bardziej widoczne u mężczyzn niż u kobiet.
Koniec ery alkomatów. W polskich firmach zaczyna się era narkotestów
Kilkanaście lat temu problem używek w miejscu pracy kojarzył się niemal wyłącznie z alkoholem. Kontrola trzeźwości, alkomaty, procedury odsuwania pracownika od obowiązków – to wszystko zamieniło się w standard w wielu branżach. Dziś jednak punkt ciężkości wyraźnie się przesunął. Coraz częściej mówi się nie o alkoholu, lecz o narkotykach i innych substancjach psychoaktywnych. Wydaje się, że ta zmiana nie jest przypadkowa, ale wpisuje się w szerszy trend społeczny, szczególnie widoczny w młodszym pokoleniu.