Więcej informacji: Dekstrometorfan w Narkopedii [H]yperreala
chodzi o to, że po nocy w której budze się x razy(każdy człowiek budzi się co ok. 1,5h, ale tego nie pamięta- to nazywamy 'normalnym' snem), rano wstaję zwyczajnie zmęczona. moja teoria: nie pamiętasz snu- wyśpisz się, nie wiem, teoria z dupy najprawdopodobniej, ale cóż poradzę, tak jest w moim przypadku. problemy z nieefektywnym snem mam, przypisuję je swojemu pamiętaniu snów właśnie. nie wiem, może to minie. i to nie jest do końca tak, że pamiętam cały sen przez cały dzień itd, ale kiedyś 70% snów nie pamiętałam nawet od razu po przebudzeniu. teraz po przebudzeniu na 7 dni w tygodniu moja pamięć senna ma 1 dzien wolnego.
tak czy siak, zajrze sobie w wolnej chwili kiedyś do jakichś pisemek naukowych, na pewno coś wyczytam. :-)
Haribo pisze:czasem nawet sny te są na tyle 'realne' i prawdopodobne, że już nie wiem czy to prawdą jest czy nie.
Totalnie ciemny pokój, zamykamy jedno oko i patrzymy w jeden punkt na suficie. Po czasie zapominamy o zamkniętym oku.
bół szczęki,
Zmęczenie ciała,
ciśnienie na kp,
totalny brak sił,
uczucie beznadziei
The methapor of Life
ledzeppelin2@safe-mail.net
Domyślam się, że jeszcze nie brałeś. Ciężko określić, jak długo to potrwa, ale przy początkach przygody z DXM spokojnie cały następny dzień będzie inny, a przy dobrych wiatrach nawet do kilku dni będziesz czuć się wyraźnie inaczej.
GIF: Nielegalny handel w sieci lekami narkotycznymi zaczyna się od legalnej recepty [WYWIAD]
Ciemna strona zieleni: Wszystko, co musisz wiedzieć o negatywnych skutkach nadużywania konopi
Badanie ścieków 2025: Marihuana dominuje w europejskich miastach, kokaina i ketamina w górę
Badanie ścieków to dynamicznie rozwijająca się dziedzina nauki. Pozwala ona naukowcom bardzo dokładnie oszacować, jakie narkotyki i w jakich ilościach spożywają mieszkańcy. Najnowsze badanie z 2025 roku miało ogromną skalę. Badacze sprawdzili ścieki w około 115 miastach na terenie Europy.
Kawa dobrze wpływa na zdrowie psychiczne. W umiarkowanych ilościach
Po przeanalizowaniu danych dotyczących ponad 400 000 osób, naukowcy z Uniwersytetu Fudan doszli do wniosku, że picie umiarkowanych ilości kawy – dwóch lub trzech filiżanek dziennie – jest powiązane z mniejszym ryzykiem wystąpienia lęków i depresji. Ochronne działanie kawy było bardziej widoczne u mężczyzn niż u kobiet.
Holenderski eksperyment z regulowaną uprawą marihuany okazał się sukcesem
Minął dokładnie rok, odkąd holenderskie coffeeshopy w wybranych gminach zaczęły sprzedawać wyłącznie legalnie uprawianą marihuanę. Eksperyment, który miał uderzyć w czarny rynek, przynosi pierwsze wymierne efekty. Choć nie obyło się bez kar finansowych, ogólny bilans jest zaskakująco pozytywny.